Απίστευτα κέρδη από το εμπόριο όπλων

 

Απίστευτα κέρδη από το εμπόριο όπλων

 

 

Του Μπαμπη Μιχάλη

 

 

Τρελά κέρδη αποκόμισαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι εταιρείες παραγωγής βαρέων όπλων και οπλικών συστημάτων, παρά την ύφεση και τη χαμηλή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), το παγκόσμιο εμπόριο όπλων εκτοξεύθηκε την πενταετία 2012-2016 στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Συγκεκριμένα, η διακίνηση βαρέων όπλων και οπλικών συστημάτων (πύραυλοι, αεροσκάφη, υποβρύχια και αντιαεροπορικά συστήματα) αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 γεμίζοντας με απίστευτα κέρδη τις τσέπες των ιδιοκτητών αυτών των εταιρειών.

Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο, την πενταετία 2012-2016 ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων βαρέων όπλων (περιλαμβάνονται πωλήσεις, δωρεές, άδειες παραγωγής προς κράτη, διεθνείς οργανισμούς και εξοπλισμένες μη κυβερνητικές ομάδες) αυξήθηκε κατά 8,4% έναντι της πενταετίας 2007-2011.

Τα περισσότερα όπλα τα εξήγαγαν κατά σειρά οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, που συνολικά ήταν υπεύθυνες για το 74% των όπλων που εξήχθησαν παγκοσμίως την περίοδο 2012-2016.

Ειδικά οι πρώτες της λίστας ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για το 1/3 του συνόλου των όπλων που εξήχθησαν σε αυτό το διάστημα παγκοσμίως. Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία 2007-2011 κατά 21%.

Οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων πούλησαν σχεδόν παντού στον πλανήτη τα όπλα τους, σε τουλάχιστον 100 χώρες.

Τα μισά περίπου από αυτά τα όπλα τα έστειλαν στη Μέση Ανατολή αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τις συχνές συρράξεις εκεί, τους πολέμους, τον θάνατο και τον φόβο.

Μεταξύ των πενταετιών 2007-2011 και 2012-2016 οι εισαγωγές όπλων από τα κράτη της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 86% και αντιστοιχούν πλέον στο 29% του συνόλου των εισαγωγών στον πλανήτη.

Οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές στην περιοχή ήταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία.

Ειδικά η Σαουδική Αραβία αύξησε τις προμήθειές της μεταξύ των δύο τελευταίων πενταετιών κατά 212% και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Η δεύτερη της λίστας, Ρωσία, ήταν υπεύθυνη για το 23% των παγκόσμιων εξαγωγών μεταξύ 2012-2016. Οι πελάτες ήταν βασικά τέσσερις, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Κίνα και η Αλγερία.

Η Ινδία των εκατοντάδων εκατομμυρίων εξαθλιωμένων ανθρώπων αύξησε την εν λόγω περίοδο τις εισαγωγές της κατά 43% και ήταν και η μεγαλύτερη εισαγωγέας όπλων της υφηλίου.

Η Ινδία εισάγει πλέον το 13% του παγκόσμιου συνόλου όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το Ισραήλ και τη Ν. Κορέα.

Το 2016 οι εισαγωγές όπλων της Ινδίας ήταν μακράν μεγαλύτερες των δύο βασικών της αντιπάλων στην περιοχή, Κίνας και Πακιστάν.

Ανατολικότερα, το Βιετνάμ αύξησε μεταξύ των δύο υπό εξέταση πενταετιών τις εισαγωγές του κατά 202% και εκτοξεύθηκε στη 10η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων του κόσμου, από την 29η.

Η ραγδαία αναπτυσσόμενη Κίνα από την πλευρά της όχι μόνο υποκαθιστά σταδιακά τις εισαγωγές της με όπλα που παράγει η ίδια αλλά παράλληλα αυξάνει και τις εξαγωγές της.

Είναι πλέον τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας μεγάλων όπλων στον πλανήτη έχοντας αυξήσει τις εξαγωγές της από 3,8% του παγκόσμιου συνόλου την περίοδο 2007-2011 σε 6,2% την περίοδο 2012-2016.

Αποτελεί πλέον μεγάλο προμηθευτή, ισοδύναμο της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες κατέχουν μερίδιο 6% και 5,6%, αντίστοιχα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι:

■ Η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων της Αφρικής, υπεύθυνη για το 43% του συνόλου των εισαγωγών στην ήπειρο.

■ Οι πωλήσεις όπλων στην Αμερική συρρικνώθηκαν μεταξύ 2007-2011 και 2012-2016 κατά 18%. Ρόλο πιθανότατα προς αυτήν την κατεύθυνση διαδραμάτισαν οι αριστερές κυβερνήσεις της Λ. Αμερικής σε αυτήν την περίοδο που επέλεξαν να επενδύσουν σε Παιδεία και Υγεία αντί για τον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και οι εξαιρέσεις όπως το Μεξικό που αύξησε τις εισαγωγές του κατά 184%.

■ Οι εισαγωγές των ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν κατά 36%. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία η μείωση ήταν μεγάλη λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εξαρτημένοι από τη… Γερμανία

Την πενταετία 2012-2016 η Ελλάδα μείωσε κατά 67% τις εισαγωγές όπλων σε σχέση με την περίοδο 2007-2011 και υποχώρησε στην 28η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων. Εισάγει το 71% των οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία, το 14% από τις ΗΠΑ και το 10% από τη Γαλλία.

efsyn.gr

 via

http://www.nostimonimar.gr/apistefta-kerdi-apo-to-emporio-oplon/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *