Αυστρία: Ψηφίστηκε από τη Βουλή η κατάργηση του 8ώρου

Από τις διαδηλώσεις στη Βιέννη

 

 

 

 

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η κατάργηση του 8ώρου

 

 

Νόμος του κράτους αποτελεί πλέον η 12ωρη ημερήσια εργασία ή η 60ωρη εργάσιμη εβδομάδα στην Αυστρία. Η εθνικιστική κυβέρνηση πέρασε με τις ψήφους του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του ακροδεξιού εθνικιστικού «Κόμματος των Ελευθέρων» και με του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης «NEOS» (Νέα Αυστρία) τον νόμο για τη χαλάρωση του νομικού πλαισίου για την απασχόληση, που επί της ουσίας καταργεί το 8ωρο.

Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, εναντίον του οποίου είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο τεράστια -για τα αυστριακά δεδομένα- πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης, προηγήθηκε πολύωρη και ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την τροπολογία της κυβέρνησης, που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτέμβρη, αντί της 1ης Γενάρη 2019 που προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με τη νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε αίτημα που είχε καταθέσει νωρίτερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν με δριμύτητα το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την εμπρόθεσμη έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτέμβρη.

 

 

 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

 

https://www.902.gr/eidisi/kosmos/163091/psifistike-apo-ti-voyli-i-katargisi-toy-8oroy

 

 

 

 

2 σχόλια

  1. Praxis Review Απάντηση

    12ώρες δουλειά (δήθεν προαιρετικά).. Και φυσικά οι -μέχρι τώρα-υπερωρίες ενσωματώνονται στο νέο ωράριο και τερματίζεται η πληρωμή τους.

    “Η εργασία απελευθερώνει”….

    Για όσους νομίζουν ότι πρόκειται για “παραλογισμούς” της ακροδεξιάς: Πρόταση του Συνδέσμου Φαρμακοβιομήχανων στην Ελλάδα, για επέκταση-όχι των ωρών αλλά των ημερών εργασίας-που θα ενσωματώνει τις υπερωρίες…

    https://praxisreview.gr/ομοσπονδία-φαρμάκου-απαράδεκτη-πρότ999/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *