Δικός τους ο πόλεμος, δικά μας τα θύματα: Για την αποστολή της φρεγάτας “Έλλη” στη Συρία.

 

Η κυβέρνηση  (μαζί με όλα τα αστικά κόμματα) εφαρμόζει μνημόνια και αντεργατικά μέτρα που έχουν τσακίσει τον ελληνικό λαό. Και πανηγυρίζει για τον ρόλο του τοπικού ιμπεριαλιστή-τοποτηρητή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια για τα παζάρια με την Ισραηλινή κυβέρνηση (δηλαδή τους ακροδεξιούς δολοφόνους των Παλαιστινίων) και την χούντα της Αίγυπτου, την ανακήρυξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ κ.α.  Ήταν λοιπόν ζήτημα χρόνου να προχωρήσει ακόμα παραπέρα στην εμπλοκή της χώρας σε δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ενώ κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Μέση Ανατολή, η Ελληνική αστική τάξη μπαίνει στην πρώτη γραμμή των πολέμων. Η σοσιαλδημοκρατία φοράει την στρατιωτική της στολή και στέλνει την φρεγάτα  Έλλη στις ακτές της Συρίας . Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη για τον Ελληνικό λαό αλλά και για τους λαούς της περιοχής.  Καμία “πατρίδα” δεν υπερασπίζεται η φρεγάτα Έλλη, που κατευθύνεται (μαζί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ), προς τις ακτές της Συρίας;. Συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικά/δολοφονικά σχέδια ενάντια στους  λαούς  της περιοχής. Και μπλέκει τον Ελληνικό λαό σε ανταγωνισμούς και πολέμους για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του, που θα οδηγήσουν σε νέες καταστροφές, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Επιβεβαιώνεται ότι ο δήθεν «πατριωτισμός» της ελληνικής αστικής τάξης στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά παζάρια για πλουτοπαραγωγικές πηγές και συμφωνίες, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό στην αξιοποίηση της λείας από τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και στους ανταγωνισμούς τους με τις άλλες  αστικές τάξεις.

Στην ενδοιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Συρία δεν υπάρχει πλευρά για να επιλέξει ο Ελληνικός  λαός και το εργατικό κίνημα, όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.. Και αυτό ισχύει πρώτα από όλα για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (και τους συμμάχους της, Ισραήλ κ.α), που έχουν την ευθύνη για τα αμέτρητα εγκλήματα και καταστροφές στη Μέση Ανατολή. Ισχύει όμως και γενικότερα για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αλλιώς θα μπορούσε να βγεί η θέση ότι π.χ πρέπει να πάει η φρεγάτα στη Συρία αλλά στο πλευρό των Ρώσων. Όμως αυτό δεν θα άλλαζε την εμπλοκή της χώρας μας σε ανταγωνισμούς συμφερόντων που δεν έχουν σχέση με τον Ελληνικό λαό και σε τίποτα δεν θα βοηθούσε (το αντίθετο) τους λαούς της περιοχής.

Η  πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό-και η αλληλεγγύη στους λαούς που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων- σημαίνει στην πράξη πάλη πρώτα από όλα ενάντια στους «δικούς μας» ιμπεριαλιστές, πάλη για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συμμετέχει. Και πάλη ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις γιατί μόνο νέες καταστροφές θα προκαλέσουν. Είναι λοιπόν περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για άμεση ανάκληση όλων των στρατιωτικών αποστολών (και πρώτης της φρεγάτας “Έλλη”) που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας και για αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.  Γιατί αλλιώς ο πόλεμος θα είναι μόνο δικός τους αλλά τα θύματα θα είναι μόνο δικά μας.

 

 

Βαγγέλης Ζέρβας

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *