Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος:Νέα κοινή στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο

Πλοία του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού από την προηγούμενη «Μέδουσα»

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ

 

 

Νέα κοινή στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο

 

 

Από 23 έως 29 Ιούνη πραγματοποιείται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 6», στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.

Και η άσκηση αυτή -η 6η του είδους- έρχεται ως αποτέλεσμα προσπαθειών της ελληνικής αστικής τάξης για οικοδόμηση αξόνων με άλλα κεφάλαια της περιοχής, μέσα και από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία», για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Η άσκηση περιλαμβάνει φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή βορείως Αλεξάνδρειας Αιγύπτου εντός του FIR Καΐρου.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 1 υποβρύχιο, 8 αεροσκάφη F-16 (εκ των οποίων 1 τετράδα θα μετασταθμεύσει και θα επιχειρεί από αεροπορική βάση της Αιγύπτου), 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος AWACS, 1 ελικόπτερο CHINOOK, 2 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 απάτσι και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με: 1 ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS), 2 φρεγάτες 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 6 αεροσκάφη F-16, 2 αεροσκάφη RAFALE, 1 αεροσκάφος Ε2-C, 1 ελικόπτερο, προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης και προσωπικό ειδικών δυνάμεων.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας. Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας. Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων. Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας – διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations). Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – αέρος.

 

 

https://www.902.gr/eidisi/politiki/162079/nea-koini-stratiotiki-askisi-stin-anatoliki-mesogeio

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    “Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας (δηλαδή ναυτικού πολέμου εναντίον στόχων αντίπαλων ναυτικών μονάδων/μεμονωμένων πλοίων, πολεμικών ή και εμπορικών).

    Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.

    Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.

    Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών…..”

    Άλλο ένα επεισόδιο της Ελλάδας (δηλαδή της ελληνικής αστικής τάξης ώς παράγοντα “ειρήνης και σταθερότητας” στην περιοχή…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *