Εμβάθυνση της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

 

Επαφές για την εμβάθυνση της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 

 

Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει τις αξιώσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης στους μηχανισμούς και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, όπου, όπως έχει αποδειχθεί, εκτρέφεται η τουρκική προκλητικότητα.

Τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (EUCOM), στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι. Όπως διακινήθηκε από το Μαξίμου, στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε σε όλους τους τόνους πρόθυμος να εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: «Συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου», αποσιωπώντας -όπως ήταν αναμενόμενο- τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η πάγια θέση του για μη ύπαρξη συνόρων και ζωνών ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών του είναι αυτή που ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής κυβέρνησης.

Συνάντηση και με τον Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ

 
Από τη συνάντηση στο ΓΕΕΘΑ
Από τη συνάντηση στο ΓΕΕΘΑ

Ο Αμερικανός στρατηγός είχε συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, ο οποίος του επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «συζήτησαν θέματα που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ δίνοντας έμφαση στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας και στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή. Έγινε εκτίμηση της δραστηριότητας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω παρουσίας της».

Επίσης συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Επισήμως, συζήτησαν «θέματα που άπτονται των προκλήσεων που θέτει στη Συμμαχία το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας», αλλά και «θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω ενίσχυσής της».

Δεν είναι τυχαίο ως προς αυτό ότι την Τρίτη ο διοικητής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ευρώπης θα μεταβεί στη Σούδα, όπου θα «επισκεφτεί» το Ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Πηγή: http://www.902.gr/eidisi/politiki/110154/epafes-gia-tin-emvathynsi-tis-emplokis-tis-elladas-stoys-imperialistikoys

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *