Επιβεβαιώνει ο Ν. Κοτζιάς την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια μέσω του ΝΑΤΟ

Άλλη μια ξεκάθαρη δήλωση για το τι εννοεί η ελληνική αστική τάξη ως “πατριωτισμό” . Και για το τι γενικά είναι ο “πατριωτισμός” που δεν αμφισβητεί ακριβώς το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που οδηγούν στην φτώχεια και τους πολέμους, μέσα και έξω από την χώρα…

 

 

 

Επιβεβαιώνει ο Ν. Κοτζιάς την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια μέσω του ΝΑΤΟ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

 

 

 

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να εμπλακεί βαθύτερα στους οξυμένους ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια παίζοντας ενεργό ρόλο στην προώθηση των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων με αντάλλαγμα οφέλη για το ελληνικό κεφαλαίο, επιβεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA και την εκπομπή «Αυτοψία».

Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τα τελευταία 3 χρόνια δουλεύουμε πάρα πολύ για να σταθεροποιήσουμε και να αναπτύξουμε τα Βαλκάνια και τη διαβαλκανική συνεργασία. Είναι ένας χώρος στον οποίο συνδέονται και εξαρτώνται άμεσα και τα οικονομικά μας συμφέροντα και η οικονομική μας ανάπτυξη», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξηγεί πως σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ανάκτηση του χαμένου εδάφους της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, λέγοντας ότι «μόλις κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός στα Βαλκάνια, η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις και με μοχλό ένα δίκτυο τραπεζικό ήταν η Ελλάδα. Σήμερα, μετά από μία πολιτική 25 ετών αδράνειας -ότι θα έρθουν όλοι να υποκύψουν σε εμάς, θα έρθουν όλοι να μας προσκυνήσουν- οι θέσεις της χώρας έχουν υποχωρήσει».

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει πως «για τους δε φίλους από τα Σκόπια, νομίζω ότι παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητάς τους και αυτό περνάει μέσα από την ένταξή τους σε ευρωατλαντικές δομές» και εμφανίζει ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ σαν παράγοντες σταθερότητας που ευθύνονται για την αιματηρή αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για το ονοματολογικό, καθιστά σαφές ότι η διαδικασία θα είναι τμηματική, σε πρώτο χρόνο θα υπάρξει συμφωνία για το όνομα και έπειτα τα θέματα του αλυτρωτισμού, παραπέμποντας σε δεύτερο χρόνο το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «αυτοί που θέλουν το Σύνταγμα να αλλάξει εδώ και τώρα, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Άρα, είναι αυτοί που δεν θέλουνε συμφωνία». Στο ερώτημα αν προτείνει «μια διεθνή συνθήκη, η οποία στην πορεία θα οδηγεί και στην αλλαγή του Συντάγματος όταν αυτό θα είναι εφικτό», απαντάει πως «υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορεί να διασφαλιστεί η υλοποίηση και των δυο πραγμάτων. Αυτά που ζητάνε οι φίλοι μου από τα Σκόπια, δηλαδή την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και αυτό που εμείς ζητάμε, η συνταγματική αλλαγή. Αυτά τα δυο πάνε μαζί. Δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το ένα χωρίς το άλλο».

Δηλώνει ότι ελπίζει «μέσα στο Φεβρουάριο θα έχω δώσει ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων» και πως «το πρώτο κομμάτι το έχουμε έτοιμο. Και θα αφορά στο όνομα, αλλά και στα παρεπόμενα του ονόματος. Δηλαδή, αυτό είναι, τι χρήση θα έχει αυτό το όνομα, εμείς είμαστε υπέρ της χρήσης διεθνώς και στο εσωτερικό». Δηλώνει ακόμα πως «έχουμε μετά μερικά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι εμπορικές ονομασίες. Υπάρχουν πάρα πολλά εμπορεύματα ίδιου τύπου που φέρουν την ονομασία “Μακεδονία” και από τις δυο πλευρές και θα πρέπει βέβαια αυτά να αλλάξουν. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα το αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση» και προτείνει «μια επιτροπή ειδικών, διεθνή, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, που θα εξετάσει ένα προς ένα τα ονόματα τα εμπορικά, τα brand names που λέμε». Αναφέρεται και σε ονομασίες που είναι υπό συζήτηση, λέγοντας ότι υπάρχουν διάφορες ονομασίες όπως «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Μακεδονία Βαρντάσκι» κ.λπ. και «υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε και μετά, εν δυνάμει, να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες; Αυτό νομίζω ότι θα είναι εκείνο που θα επιθυμούσανε στα Σκόπια».

Μίλησε επίσης για τα ελληνοτουρκικά και για το επεισόδιο με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

 

 

https://www.902.gr/eidisi/politiki/151430/epivevaionei-o-n-kotzias-tin-proothisi-ton-symferonton-toy-ellinikoy

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *