Εσύ για ποιό γεωτρύπανο θα σκοτωθείς, στο όνομα της “υπεράσπισης της πατρίδας”;

 

Μπροστά στο πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται σε Ελλάδα και Τουρκία, οι αστικές τάξεις των δύο χωρών και τα μέσα ενημέρωσης τους, αξιοποιώντας και τον γενικότερο συσχετισμό, δεν έχουν-αρκετές φορές- πρόβλημα να γράψουν και να πουν κυνικά την αλήθεια. Την ώρα που διάφοροι σοσιαλπατριώτες, σοσιαλσοβινιστές και άλλοι διαχρονικοί  απατεώνες και προδότες του εργατικού κινήματος προσπαθούν-με “φιλειρηνικό”, “πατριωτικό” και “αριστερό” λόγο- να πείσουν τους εργαζόμενους ακόμα και για την ανάγκη να πεθάνουν για τα γεωτρύπανα των καπιταλιστών στο όνομα της …….”υπεράσπισης της πατρίδας”.

Δυστυχώς όμως για αυτούς δεν βρισκόμαστε-αν επιχειρούσε κάποιος ιστορικές αναλογίες- στην εποχή του 1821, αλλά στην εποχή του 20ου αιώνα, όταν οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με την συνεργασία και ενεργό συμμετοχή των τοπικών ιμπεριαλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας-που μπήκαν στο παιχνίδι για τα δικά τους συμφέροντα-προκάλεσαν αμέτρητες καταστροφές στην περιοχή. Μόνο που τώρα δεν υπάρχουν καν τα προσχήματα τύπου Μικράς Ασίας ή άλλων “αλυτρωτισμών” και μένουν τα θαλλάσια οικόπεδα, τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι μπίζνες του πολέμου. 

Οι αγώνες του εργατικού κινήματος. ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, είναι ο μόνος δρόμος για την κοινή πάλη των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια στα πολεμικά σχέδια των αστικών τάξεων. Για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών των ανταγωνισμών και των ενδεχόμενων πολεμικών επεισοδίων ή και γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης. Ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων. Για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής και Τουρκικής εργατικής τάξης που δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα δικαιώματα των αστών. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκικής και Ελληνικής αστικής τάξης βρίσκονται στα γεωτρύπανα, στις σφαγές στο Αφρίν, στο ΝΑΤΟ, στην εκμετάλλευση των λαών τους, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα των εργατικών τάξεων βρίσκονται στην άμεση απεμπλοκή των Ελλάδας και Τουρκίας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ και Ε.Ε και τους ανταγωνισμούς τους, στην πάλη ενάντια στους κύριους εχθρούς τους, που βρίσκονται μέσα στις ίδιες τις χώρες τους. Βρίσκονται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα τους για να να ανατραπούν τα δολοφονικά πολεμικά σχέδια στην περιοχή.

Αναδημοσιεύουμε συλλογή κειμένων για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας-και των άλλων αστικών τάξεων που παρεμβάινουν στην περιοχή (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου κ.α). Και για τον μιλιταριστικό παροξυσμό που προωθούν σε βάρος των εργατικών και λαικών τάξεων στις χώρες τους. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα κείμενα (και σε πολλά άλλα παρόμοια αυτές τις μέρες) για να δεί ποιά είναι τα πραγματικά χαρακτηριστικά αυτού του ανταγωνισμού που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως “εθνική” μάχη μέσα σε Ελλάδα και Τουρκία….

 

Praxisreview

 

 

Με fast track ένα δισ. ευρώ για εξοπλιστικά

 

 

Σε ένα νόμο με διαδικασίες fast track, που θα εξυπηρετεί την ταχεία προώθηση της κάλυψης ορισμένων εξοπλιστικών αναγκών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συντήρηση του οπλοστασίου συμφώνησαν κατά τη χθεσινή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών ενός δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

 

 

Παρουσίαση οπλοστασίου

 

 

Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούν συνήθως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ακριβώς αυτές οι δαπάνες του 1 δισ. ευρώ είναι εκείνες που θα προωθηθούν μέσω του νόμου «fast track». Στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Παρουσίασαν διεξοδικά την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου στην κατεύθυνση της διατήρησης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ε.Δ. Στην περίπτωση της Π.Α. το πρόγραμμα προτεραιότητας είναι εκείνο της αναβάθμισης 85 μαχητικών τύπου F-16, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησής του την 30ή Απριλίου, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η «οροφή» του περίπου 1,1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.

Στις άμεσες ανάγκες της Π.Α. περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση των υφιστάμενων Μιράζ-2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη. Για το Π.Ν. η πλέον πιεστική ανάγκη είναι αυτή της άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι και οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει. Στις περιπτώσεις όλων των κλάδων υπάρχει, επίσης, η ανάγκη προμήθειας νέων πυρομαχικών, καθώς και η αλλαγή υφισταμένων.

 

 

Νέος εξοπλισμός

 

 

Πρακτικά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες σημαντικές μονάδες των Ε.Δ., γι’ αυτό και οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν για την προμήθεια νέων εξοπλισμών βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της ωρίμανσης. Σημαντική είναι, επίσης, η συζήτηση στο εσωτερικό των Ε.Δ. για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι το οποίο απασχόλησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 

 

http://www.kathimerini.gr/957162/article/epikairothta/politikh/me-fast-track–ena-dis-eyrw-gia-e3oplistika?adman_arid=dq5D!WsTai8:dlUv:1KE

 

 

 

Παιχνίδια κυριαρχίας για τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ

 

 

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ σε συνεργασία με τις ξένες εταιρείες, και παρά τις απειλές της Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί νηνεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως επειδή η παρουσία του αμερικανικού στόλου έχει προκαλέσει ανησυχία στην τουρκική πλευρά. Αλλωστε, επικρατεί και «σιωπητήριο» σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, πέραν κάποιων σποραδικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους ότι δεν θα απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους τόσο στο Αιγαίο όσο και στη ζώνη των ενεργειακών ερευνών.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση με την κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, τόσο για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ», όσο και για τα επόμενα βήματα του ερευνητικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς της ΕΝΙ, είπε ότι η ιταλική εταιρεία είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, τόσο σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σε γειτονικές χώρες.
Η ΕΝΙ «έχει πάρα πολλά τεμάχια, για τα οποία συζητάμε μαζί τους το ερευνητικό τους πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για μέρος των λεπτομερών τεχνικών μελετών που απαιτούνται, συνολικής δαπάνης ύψους €35 εκ.

«Είναι το δεύτερο από τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχει η Κύπρος. Προσδοκούμε η κοινοπραξία να προχωρήσει πλέον με τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, όπως είχαμε προγραμματίσει» κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΕΝΙ έχει ειπωθεί ότι δεν πρόκειται να φύγει από την περιοχή και παρά τις προ εβδομάδων παρενοχλήσεις του σκάφους της από τουρκικά πλοία. Επίσης, η αμερικανική ExxonMobil συνεχίζει τις έρευνες χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ενώ πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.

Στην κυπριακή ΑΟΖ και πέριξ αυτής παίζεται ένα παιχνίδια… κυριαρχίας με τους Τούρκους να επιδιώκουν να πάρουν μερίδιο από τις γεωτρήσεις, ακόμη και χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Και με τις ξένες εταιρείες, βοηθούμενες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, να προσπαθούν να συνεχίσουν τις έρευνες χωρίς να εμπλέκονται στις διμερείς διενέξεις, ζητώντας επί της ουσίας (και σε διπλωματικό επίπεδο) να επικρατήσει ειρήνευση στην περιοχή και να μην υπάρξουν εντάσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις μελλοντικές επενδύσεις.

 

 

 

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5535719/paixnidia-kyriarxias-gia-ta-koitasmata-sthn-kypriakh-aoz/

 

 

 

 

 

Ως “κρίσιμη” και “μοναδική στον κόσμο” χαρακτηρίζει τη θέση της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ

 

 

 

 

Η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ενεργειακός κόμβος στη Νότια Ευρώπη, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Αναλύοντας τις θέσεις του για την περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας, τη σημασία του ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές εταιρικές σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους οι περιφερειακοί θεσμοί συμβάλλουν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, ο Αμερικανός πρεσβευτής έκανε ειδική αναφορά στην «ισχυρή διμερή αμυντική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ και στις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή γύρω από τη χώρα μας έχουν καταστεί πιο σύνθετες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και τη σύγκληση μιας ολοένα διευρυνόμενης ομάδας περιφερειακών εταίρων με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Ενδεικτικά, υπογράμμισε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές διμερείς προσπάθειες με το Ισραήλ και την Κύπρο και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου». «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Πάιατ αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της σημασία και επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.

Εστιάζοντας στην περιοχή των Βαλκανίων, τη χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή, στην οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή.

“Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης”, είπε Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα η οποία «διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που συναντά και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και το πράττει παρά τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, χαρακτήρισε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικής ηγεσίας σε θέματα περιφερειακής πολιτικής και ασφάλειας . Σημειώνεται πως αποστολή της ΣΕΘΑ είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλων των Υπουργείων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό αυτοί να καταστούν ικανοί να χειρίζονται θέματα Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για θέματα Αμυντικής Πολιτικής και Εθνικής Στρατηγικής.

Η ΣΕΘΑ ιδρύθηκε το 1950 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το 1952 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου και λειτούργησε μέχρι το 1978 και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΑ» στη Ν. Ελβετία, μέχρι το 1984. Από το 1984 λειτουργεί στο παλαιό Διοικητήριο της ΣΣΕ, το Αβερώφειο Μέγαρο στο «Πεδίο του Άρεως» στην Αθήνα.

 

 

 

 

http://www.news247.gr/politiki/paiat-isxyrh-amyntikh-sxesh-hpa-elladas.6597653.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *