Η κρίση στο Αιγαίο φέρνει «ψώνια»…

 

Η κρίση στο Αιγαίο φέρνει «ψώνια»…

 

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 

 

 

«Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού. Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο».

Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η Καθημερινή, γεγονότα που επιβεβαίωσε με δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με χρονομίσθωση (leasing). Υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο πρόσφατο παρελθόν και υπήρξε μια συνεννόηση, αναφορικά με το να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτεςΕπόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία, είναι έτοιμες. Είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι».

 «Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής «επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας». 

Με λίγα λόγια, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες κρίσης στο Αιγαίο ακολουθούν τα «ψώνια» εξοπλισμών…

 

 

 

 

http://www.imerodromos.gr/i-krisi-sto-egeo-ferni-psonia/

 

 

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    Άλλη μια απόδειξη για το ποιά συμφέροντα βρίσκονται πίσω απο τα “πατριωτικά ιδανικά” που δικαιολογούν το πολεμικό κλίμα στην περιοχή. Το εκπληκτικό είναι ότι τα ΜΜΕ της χώρας προσπάθησαν να παρουσιάσουν την αγορά (εκμίσθωση) των πολεμικών πλοίων ως…γενναιοδωρία και υποστήριξη της Γαλλίας, λες και δεν θα πληρώσει η χώρα για αυτές, δηλαδή οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι που χτυπιούνται κάθε μέρα με περικοπές, φτώχεια, ανεργία και ακούνε για “εξόδους απο τα μνημόνια” και άλλα φούμαρα.

    Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως και όλα τα αστικά κόμματα, αφού τσάκισαν τους εργαζόμενους τους βάζουν τώρα να πληρώσουν και τα όπλα με τα οποία θα σκοτωθούν για τα γεωτρύπανα, τις ΑΟΖ και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό, τελικά, είναι το πιο μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αλλά για αυτό δεν θα γίνει καμία συζήτηση…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *