Η συνέντευξη τύπου της “Δημοκρατικής Συσπείρωσης” για την ” Πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην δίκη της Χρυσής Αυγής”

φασισμος

 

 

γράφει ο Χρήστος Κρεμαστάς

 

Σήμερα, 16.04.2015, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Κάποια σύντομα συμπεράσματα και στοιχεία: Καταρχήν, εκκωφαντική ήταν η απουσία των ΜΜΕ, τα οποία είχαν προσκληθεί εγκαίρως για να καλύψουν την συνέντευξη. Αυτό, πέραν του ότι επαναλαμβάνεται αδιάλειπτα σε όλες τις παρεμβάσεις του ταξικού κινήματος, είναι και ενδεικτικό του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί και καλλιεργείται ενόψει της επικείμενης δίκης της Χρυσής Αυγής, ενός κλίματος «εξομάλυνσης», ήπιας αντιμετώπισης, χαμηλών τόνων, αποπολιτικοποίησης και απενοχοποίησης της δράσης και ιδεολογίας της και εν τέλει αθώωσής της. Τα ΜΜΕ προτίμησαν να υπερπροβάλλουν την καθοδηγούμενη από την ElDorado κινητοποίηση των εργαζομένων της, για πρώτη φορά με τόσο ζήλο και προθυμία, κατά την οποία κάλυψη κοντεύουμε να μάθουμε τα μικρά ονόματα των διαδηλωτών.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν τρεις δικηγόροι από τους επτά περίπου που παρίστανται ως πολιτική αγωγή εκ μέρους των θυμάτων του Περάματος, κατά τη γνωστή επίθεση των ναζιστών χρυσαυγιτών σε συνεργείο αφισοκόλλησης του ΚΚΕ, στην οποία δέχθηκαν δολοφονική επίθεση εργάτες, μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές της Ζώνης του Περάματος. Επίσης, τοποθετήθηκε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ. Θέμα της συνέντευξης ήταν συγκεκριμένα «Η πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής». Ειδικότερα, μέσω των θυμάτων της επίθεσης στο Πέραμα, οι δικηγόροι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης θα παρασταθούν ως πολιτική αγωγή στην δίκη, εκπροσωπώντας και το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ώστε με τη συμβολή τους η δίκη να αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης, του ρατσιστικού της χαρακτήρα, των διασυνδέσεων με τμήματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κρατικού μηχανισμού, της βαθιάς απέχθειας που τρέφει αυτή για την εργατική τάξη και το κίνημά της και για κάθε αντιφασίστα και προοδευτικό άνθρωπο.

Ο δικηγόρος Αγγ. Βρεττός μίλησε αναλυτικά εισηγητικά για τον ρόλο και τους σκοπούς της παρέμβασης μέσω παράστασης πολιτικής αγωγής. Σκοπός του ταξικού κινήματος στη δίκη είναι να αντιταχθεί στην προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τα καθοριστικά πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, να εκφραστεί ο προβληματισμός και η αντίθεση στο πολύμορφο κλίμα ανοχής που καλλιεργείται απέναντι στη Χρυσή Αυγή και να καλέσει και παροτρύνει τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, να κάνουν δική τους υπόθεση την αποκάλυψη, απομόνωση και καταδίκη στη συνείδηση του λαού της ναζιστικής εγκληματικής δράσης.

Περαιτέρω αναφέρθηκε από τους ομιλητές, ότι στη δικογραφία, όπως θα αποκαλυφθεί και στην πορεία της δίκης υπάρχει πληθώρα υλικού που αποδεικνύει ότι η εγκληματική δράση των χρυσαυγιτών δεν είναι ούτε ξεκομμένη από την χρυσαυγιτική οργάνωση, δομή και ιεραρχία, αλλά ούτε και από την ιδεολογία της. Τα τρία στοιχεία: ιδεολογία, οργάνωση, έγκλημα λειτουργούν σε μία αδιάσπαστη ενότητα. Το θέμα είναι να αποδειχτεί -και υπάρχει τεράστιο αποδεικτικό υλικό- ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν κατά παρέκκλιση της ιδεολογίας του εθνικοσοσιαλισμού και κατά εκτροπή της «γραμμής» και της πολιτικής της Οργάνωσης, αλλά ενταγμένα πλήρως σε αυτήν.

Καταρχήν, η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ο εθνικοσοσιαλισμός και ο νεοναζισμός, όπως σημειώθηκε στις παρεμβάσεις του Αγγ. Βρεττού από την Δημοκρατική Συσπείρωση και του Χρ. Κατσώτη από το ΚΚΕ, για να συντηρείται και να αναπτύσσεται απαιτεί, έχει «ανάγκη» την οργανωμένη εγκληματική και δολοφονική δράση. Πρώτον, γιατί στον πυρήνα του έχει τον ρατσισμό, το μίσος για τον άνθρωπο, για τους άλλους λαούς, για τους εργαζόμενους και τους αγώνες του, για τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τους αγωνιστές, την μισαλλοδοξία, τον επεκτατισμό, τον αντισημιτισμό, τον άκρατο εθνικισμό, την ιδεολογία της ανωτερότητας της φυλής, τα οποία δεν μπορούν να έχουν πρακτική έκφανση δίχως εγκληματική και δολοφονική δράση. Δεύτερον, γιατί αποτελεί ιδεολογία εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, των πιο συντηρητικών σήμερα στρωμάτων της αστικής τάξης, αύριο πιθανόν συνολικά του εγχώριου κεφαλαίου, όπου και εάν την χρειάζονται. Αποτελεί χρησιμότατο εργαλείο στα χέρια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών ενάντια τους εργάτες, στους υπάλληλους, στη νεολαία, συνολικά στα λαϊκά στρώματα.

Κάποια επιμέρους στοιχεία που δόθηκαν από τις τοποθετήσεις κυρίως των δικηγόρων της Συσπείρωσης:

Σε αντίθεση με την χρυσαυγίτικη φιλολογία και υπερασπιστική γραμμή, αλλά και με μερικούς κύκλους των ΜΜΕ, η δικογραφία έχει εκατοντάδες συντριπτικά στοιχεία, τόσο για να σταθούν και να στοιχειοθετηθούν τα επιμέρους εγκλήματα, όσο και να σταθεί η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. 69 συνολικά κατηγορούμενοι, 3 για πλημμελήματα και 66 για κακουργήματα. Πυλώνας της κατηγορίας είναι η σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Κύρια παρακάτω αδικήματα είναι η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, η δολοφονία Λουκμάν και οι επιθέσεις στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Επίσης, υπάρχουν και επιμέρους υποθέσεις από 32 δικογραφίες. Τις 32 αυτές δικογραφίες έστειλε ο Δένδιας στην Εισαγγελία. Μέχρι και την δολοφονία Φύσσα, αυτές σκονίζονταν στα συρτάρια του Υπουργείου. Συνεπώς η Χρυσή Αυγή και από αυτό προκύπτει το τι ασυλία απολάμβανε από κρατικούς θεσμούς. Από την άλλη η δικογραφία έχει ελλείψεις και κενά, που -σημαντικότατο- θα μπορούσε εύκολα να μην έχει. Για παράδειγμα δεν διατάχθηκε ποτέ μα ποτέ άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους δράστες που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν (καθυστερημένα) για την επίθεση στο ΚΚΕ. Παραπέμπονται σε δίκη μόνο όσοι αναγνωρίστηκαν ατομικά και κατά πρόσωπο από τα θύματα της επίθεσης. Με μία άρση απορρήτου θα είχαν εντοπιστεί όλοι μα όλοι οι δράστες (περίπου 50) καθώς είχαν κληθεί και συγκεντρωθεί όλοι από πριν από ηγετικά στελέχη της χρυσής αυγής, θα είχαν εντοπιστεί όσοι τους δώσαν εντολές να συγκεντρωθούν και τι πρέπει να κάνουν κλπ. Υπάρχουν βέβαια τα στοιχεία και οι επικοινωνίες του βουλευτή Λαγού με την ανώτερη ιεραρχία. Επίσης, δεν ερευνήθηκε ποτέ γιατί οι μηχανές της ΔΙΑΣ παρακολουθούσαν και δεν συνέλαβαν κανέναν. Το πιο σημαντικό όμως, που προέκυψε από την τοποθέτηση του Σ. Πουλικόγιαννη είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συγκεκριμένες και πολλές ρητές κατηγορίες για το ποιος βρισκόταν όχι απλά πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς, δηλαδή την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αλλά και για το ποιος βρισκόταν πίσω από αυτήν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, δεν ερευνήθηκαν ποτέ τα στοιχεία και οι καταγγελίες, δηλαδή η άμεση σύνδεση της δράσης αυτής με τις εντολές συγκεκριμένων εργολάβων της Ζώνης του Περάματος, ακόμη ειδικότερα του Προέδρου αυτών, πως συσχετίστηκε με τις επιθέσεις, τι εντολές έδωσε ή τι συμφωνίες έκανε, και μάλιστα σύμφωνα με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία ποιοι τελικά έδρασαν εγκληματικά με το αζημίωτο. Με χρηματική «παροχή» και προσλήψεις μετέπειτα ως ανταπόδοση από τους εργολάβους.

Η Χρυσή Αυγή θέλει να σκούζει για την δίωξή της, αλλά αυτό που δε θέλει σε καμία περίπτωση είναι να αποκαλυφθεί πρώτον ο εγκληματικός χαρακτήρας της θεωρίας και δράσης της και η διασύνδεσή της με το βαθύ κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο. Στοιχείο βέβαια καθοριστικό όπως ειπώθηκε από το δικηγόρο Θ. Θεοδωρόπουλο των ναζιστικών κομμάτων είναι η ξεδιάντροπη άρνηση των πράξεών τους. Κι αυτό είναι διαχρονικό στοιχείο του ναζισμού. Ποτέ κανείς δεν ήξερε τίποτα. Πριν την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες ο βουλευτής Λαγός δήλωνε (μία μέρα πριν) ότι από δω και πέρα «οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στην Χρυσή Αυγή», την επόμενη ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν οι αιγύπτιοι αλιεργάτες και οι χρυσαυγίτες δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε. Μετά την επίθεση στο ΚΚΕ ο γνωστός Κασιδιάρης δήλωνε ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση σε όσους λένε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν πίσω από την επίθεση. Ταυτόχρονα, όμως, σε συγκέντρωση των νεοναζιστών έξω από τα γραφεία τους στην Νίκαια, μια μέρα μετά την μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ εκεί, δήλωσε ότι «πράγματι το ΠΑΜΕ θα ξεριζωθεί από την Ζώνη Περάματος». Μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα όλοι θυμούνται τις ιστορίες για αγρίους που υποστήριζαν οι Λαγός, Κασιδιάρης, Μιχαλολιάκος ότι δεν έχουν καμία σχέση, ότι ο δολοφόνος Ρουπακιάς τους είναι παντελώς άγνωστος και μάλιστα διέρρεαν (και όχι μόνο αυτοί) ότι η δολοφονία έγινε για οπαδικούς ποδοσφαιρικούς λόγους και ότι είναι «κρίμα να αξιοποιείται πολιτικά η δολοφονία του 30χρονου», που όπως σωστά σημειώθηκε δεν είχαν καν το θάρρος να πούνε το όνομά του. Τέλος, και πάλι ο Σ. Πουλικόγιαννης εξήγησε ότι η Χρυσή Αυγή είναι «αναγκασμένη» από την φύση της να κινείται ανάμεσα στην αισχρή άρνηση και αποποίηση ευθυνών παράλληλα με την διαφήμιση της δράσης της, η οποία δεν θα είχε αποτέλεσμα αν δεν έσπερνε τον φόβο. Για το λόγο αυτό ο Λαγός δήλωνε σε συγκέντρωση στη Ζώνη στις 8 Αυγούστου ξεκάθαρα σε βίντεο δικό τους ότι: «θα εξαφανίσουμε το ΠΑΜΕ από την Ζώνη και μετά θα υπογράφουμε συμβάσεις με μειώσεις μισθών και τέλος οι απεργίες». Για αυτό μεταξύ τους, όπως περιέχεται σε αδιάσειστα στοιχεία της δικογραφίας κομπάζαν μετά από τις επιθέσεις και ειδικά μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί, πέραν από γεγονός της συνειδητής μη διερεύνησης των συνδέσεων με εφοπλιστές και εργολάβους, είναι ότι το «καθήκον» της Χρυσής Αυγής είναι και σήμερα ζωντανό. Προ 4ετίας επιχειρήθηκε να στηθεί στη Ζώνη «αντισωματείο» από τους εργοδότες. Σκοπός ήταν η υπογραφή μειώσεων στους μισθούς. Απέτυχε παταγωδώς καθώς δεν κατάφερε ποτέ να μαζέψει πάνω από 28 άτομα. Τα ίδια άτομα αυτά βρέθηκαν 2 χρόνια μετά στο «αντισωματείο» της Χρυσής Αυγής. Τα ίδια άτομα ενδιάμεσα είχαν προσπαθήσει να κερδίσουν τις εκλογές του ταξικού σωματείου, κάνοντας παράταξη και αποτυγχάνοντας οικτρά. Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες οι εργολάβοι απευθύνθηκαν στο χρήσιμο νεοναζιστικό εργαλείο. Το οποίο είχε «αποδείξει» την αξία του με επιθέσεις σε μετανάστες, σε άλλους εργάτες, είχε επιδοθεί σε πλήθος εγκληματικών δράσεων και έφτασε να νιώθει ότι είναι στο απυρόβλητο. Τις ημέρες πριν την επίθεση της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 είχαν υπογραφεί μία σειρά συμβάσεων με διατήρηση εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών στην Ζώνη. Η σαφής εξαγγελία περί «ξεριζώματος» και «εξαφάνισης» των κομμουνιστών από την Ζώνη βρήκε την πρακτική της εφαρμογή στην επίθεση στο Πέραμα, μετά από ενημέρωση του Λαγού προς τον αρχηγό και επιβεβαίωση του τελευταίου. Πρέπει στη δίκη, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές-δικηγόρους,να αναδειχθεί ότι η επίθεση είχε σκοπό τη δολοφονία. Ήταν οργανωμένη επίθεση με λοστούς, σιδερόβεργες, ξύλα με καρφιά κλπ. από δυο ομάδες των 25 ατόμων, με περικύκλωση, απέναντι σε 20 άοπλους με συνεχή χτυπήματα στο κεφάλι, στο σβέρκο και στην πλάτη. Μόνο εξαιτίας της σωματικής διάπλασης των συντρόφων του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, της άμυνας και της αλληλοβοήθειάς τους, εν τέλει της άφιξης αστυνομικών αποτράπηκε η δολοφονία κάποιου εκ των θυμάτων. Η δολοφονία Φύσσα 6 ημέρες (18 Σεπτ. 2013) μετά είναι η τραγική απόδειξη της δολοφονικής πρόθεσης των χρυσαυγιτών. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την Χρυσή Αυγή, αρκετούς μήνες μετά σε ομιλία του κοντά στο Πέραμα, ανέφερε επί λεξεί ότι η υπόσχεση της Χρυσής Αυγής για «καθάρισμα» της ζώνης από τα συνδικάτα και το ΚΚΕ παραμένει ισχυρή. Προφανώς ήθελαν και θέλουν να καθησυχάσουν τα αφεντικά τους. Όμως, είναι αλήθεια, ότι μπορεί η Χρυσή Αυγή να δικάζεται, αλλά δεν δικάζονται ούτε κατά διάνοια οι «χρηματοδότες» και «εντολείς» της. Αυτοί παραμένουν όπως τονίστηκε ισχυροί, μάχονται μεταξύ τους για το μοίρασμα της πίτας στο λιμάνι του Πειραιά, στη Ζώνη και τα Ναυπηγεία και όλοι μαζί πολεμούν για να διαλύσουν τα εργατικά συνδικάτα. Όσο παραμένουν αυτοί, τόσο θα επανέρχεται με κάθε τρόπο η αντίστοιχη χρυσαυγίτικη δράση.

Παράλληλα, η ιδιότυπη «ανάληψη ευθύνης» μέσα από τα παραπάνω λόγια του υποψηφίου, αλλά και με αντίστοιχες μετέπειτα δηλώσεις των Λαγού και Κασιδιάρη αποδεικνύει ότι σε αντίθεση με το μαφιόζικο έγκλημα της νύχτας που θέλει να κρύψει πλήρως την ταυτότητά του, το χρυσαυγίτικο, ναζιστικό έγκλημα θέλει την ανάληψη ευθύνης, τόσο για να παίρνει τα εύσημα της αστικής τάξης, αλλά και για να σπέρνει τόσο τον φόβο όσο και να θέλγει κάποιους με την δύναμή της.

Ένα στοιχείο επίσης που αναδείχτηκε στην συνέντευξη τύπου, είναι το γεγονός της πλήρους απαξίωσης κάθε ελπίδας για πραγματική δικαιοσύνη στην δίκη της Λ. Κανέλλη που προηγήθηκε, που από τη μία το Δικαστήριο προσπάθησε να απεκδύσει κάθε πολιτικό στοιχείο από τη δίκη, η δε υπεράσπιση του Κασιδιάρη επέμενε στο ότι αν η Λ. Κανέλλη δεν ήταν διάσημη θα ήταν δήθεν μια ασήμαντη δίκη! Οι χρυσαυγίτες δηλαδή που δεν διστάζουν να χειροδικήσουν μπροστά σε 10 εκατομμύρια τηλεθεατές, ξέρουν τι τρόμο προκαλούν, όταν ένας εργαζόμενους σκέφτεται ότι μπορεί να τους «συναντήσει» σε ένα σκοτεινό σοκάκι. Ο χρυσαυγίτης, έτσι και ο Κασιδιάρης, μετά την πράξη του, την αρνείται και κρύβεται σε λαγούμια για να γλιτώσει το αυτόφωρο. Η θρασυδειλία είναι συστατικό στοιχείο του νεοναζισμού.

Η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει –και στην κατεύθυνση αυτή δρούνε ήδη τμήματα του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένων εκδοτών και καναλαρχών- να παρουσιάσει τον εαυτό της αθώο, στην χειρότερη περίπτωση κάποιες πράξεις ως μεμονωμένες πράξεις μελών της ή οπαδών της και σίγουρα να απεμπλέξει όλες τις δράσεις της από την φύση και την ιδεολογία της. Παράλληλα, εξαιτίας κάποιων ας πούμε ύποπτων ελλείψεων της δικογραφίας, θα αξιοποιήσει δικονομικά τερτίπια για την αθώωση κάποιων κατηγορουμένων.

Από την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη σημειώνουμε την ανάλυση για τον χαρακτήρα της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπως τέθηκε και εισηγητικά. Παράλληλα, μετέφερε και μια εικόνα για τις πολλές επερωτήσεις που έχει κάνει το ναζιστικό μόρφωμα στην Βουλή υπέρ των εφοπλιστών και τις προτάσεις που καταθέτει υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το ΚΚΕ σημείωσε συνδέει και επιχειρεί και αποκαλύψει την σύνδεση του φασιστικού και ναζιστικού φαινομένου με το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο γεννά τις οργανώσεις αυτές και αξιοποιεί την δράση τους. Τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου, μέσω της νομικής οδού. Ότι αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί μεν πλήρως, αλλά ότι η καθοριστική αντιμετώπιση του φαινομένου θα έρθει μόνο από το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε έναν αγώνα ενάντια στη ρίζα του φαινομένου, ενάντια στην ρίζα του ίδιου του συστήματος με μπροστάρηδες τους εργαζομένους. Το ΚΚΕ όπως και η “Δημοκρατική Συσπείρωση” θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις και νομικά, η τελευταία και ως πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ώστε να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων, αλλά και η ηγεσία της συγκεκριμένης εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης. Στα πλαίσια αυτά, προβληματίζει η απουσία από τον κατάλογο των μαρτύρων που κλήθηκαν από την εισαγγελία εκπροσώπων των κομμάτων που είχαν κληθεί να καταθέσουν κατά την προδικασία. Για το σκοπό αυτό, στη δίκη έχουν κληθεί από την πολιτική αγωγή να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας πρόσωπα που ανήκουν σε ένα ευρύτατο φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Η “Δημοκρατική Συσπείρωση” κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των επιστημόνων και καλλιτεχνών, «να κάνουν δική τους υπόθεση την αποκάλυψη, απομόνωση και καταδίκη στη συνείδηση του λαού της ναζιστικής εγκληματικής δράσης, να εντείνουν τους αγώνες για τα δικαιώματά τους, για μια κοινωνία που δε θα γεννάει φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και ναζιστικά/φασιστικά τερατουργήματα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *