Η 30 Μάη είναι απεργία-Όχι στην απεργοσπασία που εξυπηρετεί μόνο τους εργοδότες και τους εργατοπατέρες

Η 30 Μαίου είναι μια μάχη υπεράσπισης του ταξικού συνδικαλισμού, μάχη αποκάλυψης του ρόλου της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της αντιδραστικής “κοινωνικής συμμαχίας”, μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος της απεργίας, σαν εργατική διεκδίκηση και όχι κυβερνητική-εργοδοτική φιέστα. Και για να δοθεί αυτή η μάχη προυπόθεση είναι η συμμετοχή στην απεργία και η παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς. Και όχι η  απεργοσπασία και η…παραλία. Παρέμβαση στην οποία καλούν οι ταξικές Ομοσπονδίες και συνδικάτα και η οποία-ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες-είναι ανάγκη να στηριχθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια στέκεται ο εργοδοτικός συνδικαλισμός των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και οι εργοδότες που προσπαθούν να μετατρέψουν την 30 Μαή σε εργοδοτική φιέστα. Την ίδια στιγμή που στους χώρους δουλειάς δεν κάνουν τίποτα ή και εμποδίζουν να υπάρξει οποιαδήποτε διεκδίκηση η κινητοποιήση των εργαζομένων. Ποντάρουν σε μια φιέστα για την νομιμοποιήση των αντιδραστικών αιτημάτων της “κοινωνικής συμμαχίας”.  Την ίδια ώρα στον ιδιωτικό τομέα η απεργία έχει από καιρό βγεί -στην ουσία- στην παρανομία, μαζί με όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εδώ και μέρες, οργανώσεις της “αντικαπιταλιστικής” αριστεράς πρωτοστατούν σε μια προσπάθεια καταδίκης όχι απλά του ρόλου των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και της ίδιας της απεργίας στις 30 Μαίου, στο όνομα κάποιας άλλης, ιδανικής, δήθεν “επαναστατικής” απεργίας (που θα πραγματοποιηθεί σε ένα απροσδιόριστο μέλλον). Χωρίς βέβαια να προτείνουν-και ούτε μπορούν να προτείνουν- κάποια πραγματική εναλλακτική. Έτσι καταλήγουν στην πράξηέσα από αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις-σε μια πρωτοφανή γραμμή αποθάρρυνσης των εργαζομένων από το να απεργήσουν! Δηλαδή ακριβώς την ίδια γραμμή που τελικά υλοποιούν οι εργοδότες και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.  

Απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης-εργατοπατέρων-εργοδοτών η μόνη απάντηση είναι η απεργιακή συμμετοχή και η δράση μέσα στους χώρους δουλειάς για να υπάρξει πραγματική καταγγελία όσων σχεδιάζουν. Η απεργιακή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων-συγκεντρώσεις που δεν έχουν σχέση με αυτές της ΓΣΕΕ- και  η συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος που εδώ και μέρες δίνουν αυτή την μάχη μέσα στους κλάδους. Όλα τα υπόλοιπα, αντικειμενικά, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

 

 

Στις 30 Μάη απεργούμε. 

Όλοι στην απεργία, όχι στην απεργοσπασία.

 

 

Praxisreview

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Συντάκτης άρθρουΑπάντηση

    Για την ιστορία, η ΓΣΕΕ στην αφίσα της για 30 Μάη έχει την λέξη “απεργία” με μικρά γράμματα, κάτω από τα κεφαλαία της “Πανεθνικής ημέρας δράσης”

    Φυσικά η αντίστοιχη αφίσα της “Κοινωνικής Συμμαχίας” δεν έχει κάν την λέξη “απεργία”. Ούτε η αφίσα της ΑΔΕΔΥ έχει την λέξη “απεργία”. Έτσι για να ξέρουμε για ποιούς πραγματικά η 30 Μάη δεν είναι απεργία και τι σχέδια παίζονται.….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *