“Και πίσω απ’ τα κανόνια ξεπρόβαλαν οι έμποροι”

“Και πίσω απ’ τα κανόνια ξεπρόβαλαν οι έμποροι” (Μπ. Μπρεχτ)

 

 

Αυξήθηκαν (πάλι) οι πωλήσεις όπλων – Κέρδη πάνω στους νεκρούς των πολέμων και στην καταστροφή

 

 

 

Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου όπλων και των στρατιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε το 2016 κατά 1,9% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, που αναφέρει στο δημοσίευμα της η dw.com.

Μάλιστα, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια καταγράφεται ένα τέτοιο ποσοστό και, παράλληλα,το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 38% σε σχέση με πριν από 15 χρόνια. 

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως συνολικά οι 100 μεγαλύτερες εξοπλιστικές εταιρείες διεθνώς πούλησαν πέρυσι όπλα και οπλικά συστήματα αξίας 374,8 δις δολαρίων.

Την πρώτη θέση συνεχίζουν να κατέχουν οι αμερικανικά μεγαθήρια στο τομέα των όπλων, που την περασμένη χρονιά αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 4%. Στην έκθεση επισημαίνεται πως τα περισσότερα όπλα που πωλούνται διεθνώς σε προέρχονται από αμερικανικές εξοπλιστικές εταιρείες, ποσοστό 57,9% .

Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως ο μεγαλύτερος «προμηθευτής» είναι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Όπως είναι αναμενόμενο ο  λόγος της αύξησης αυτής αποδίδεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο εξωτερικό, αλλά και στις αγορές μεγάλης κλίμακας αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως η Lockheed Martin, που είναι ο μεγαλύτερος στο κόσμο προμηθευτής όπλων, ο οποίος πωλεί τα νέα στρατιωτικά τζετ F-35 σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιταλία ή η Νορβηγία.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να είσαι ολόκληρο Ινστιτούτο για να αντιληφθείς πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, και μια κερδοφόρα επιχείρηση για τους εμπόρους όπλων. Κέρδη πάνω στους νεκρούς των πολέμων και στην καταστροφή. 

 

 

 

http://www.imerodromos.gr/afxithikan-pali-i-polisis-oplon-kerdi-pano-stous-nekrous-ton-polemon-ke-stin-katastrofi/

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.