Κυβέρνηση: «Σπουδή» για χειραγώγηση του λαού μπροστά στα νέα μέτρα-Νεα Δημοκρατία:Ψήφισε το 3ο μνημόνιο και τώρα κόπτεται για το συμπληρωματικό…

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Σπουδή» για χειραγώγηση του λαού μπροστά στα νέα μέτρα

Μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται αλλά και στο ξεδίπλωμα των συνεπειών όσων έχουν ήδη παρθεί, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους άμβλυνσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και απόσπασης ανοχής, για να συνεχίσει απερίσπαστη την πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει σε πρώτη χρήση την τακτική του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και του λαού όπως βεβαιώνουν, άλλωστε, και οι μέχρι τώρα κινήσεις της. Η ανακίνηση ζητημάτων όπως του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, πέραν αναγκών της αστικής τάξης που έρχονται να καλύψουν οι επιχειρούμενες προσαρμογές, αποσκοπεί και στο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Ταυτόχρονα, ανασύρονται κάλπικες στην πραγματικότητα διακηρύξεις περί ενός νέου κοινωνικού κράτους, κάλπικες στο βαθμό που δεν υποκρύπτουν παρά παρεμβάσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και επ’ ουδενί ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός τα τελευταία χρόνια.

Φάτε μάτια ψάρια…

Το σημείο που, όπως διαφαίνεται, θα κυριαρχήσει στην προπαγάνδα τους το επόμενο διάστημα, είναι αυτό της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως στόχος αμοιβαία ωφέλιμος για το κεφάλαιο και το λαό. Η καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών στο λαό ότι θα επωφεληθεί κρίνεται αναγκαία για τη χειραγώγησή του και την εξουδετέρωση αντιδράσεων που θα προκαλέσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που επιτάσσει αυτός ακριβώς ο στόχος.

Οι προθέσεις τους σκιαγραφούνται και σε παρεμβάσεις που συντηρούν την αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Για παράδειγμα, το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του το Σαββατοκύριακο, με το οποίο σχολιάζει τη στάση της αντιπολίτευσης για τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης, δεν αποφεύγει κομπασμούς για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων, αναφέροντας ότι «μέσα σε συνθήκες σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών – τα έργα αυτά ολοκληρώνονται και παραδίδονται με απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος και, προπαντός, του συμφέροντος των τοπικών κοινωνιών» και υποσχόμενο ότι «και άλλα βαλτωμένα έργα πρόκειται να παραδοθούν άμεσα».

Στο πνεύμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ «η κοινωνία μάς ζητάει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και η κυριότερη από αυτές είναι να ξεκολλήσει η χώρα από το κακό της παρελθόν. Αυτή την εβδομάδα, μαζί με τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, είχαμε τις ανακοινώσεις για την προστασία της κοινωνίας και τη συνέντευξη του υπουργού … σχετικά με την προκήρυξη νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, τον Σεπτέμβριο. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις μας. Η δημοκρατία, η κοινωνία και η εργασία».

Ιδιο στίγμα εξέπεμψε, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας «η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και ήπιο πολιτικό κλίμα. Πρέπει να θέσουμε όλοι – κυβέρνηση και αντιπολίτευση – σε ύψιστη προτεραιότητα το να αναδειχθεί η χώρα μας, σε μια ταραγμένη περίοδο, ως πόλος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρηνικής ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας … Εκτιμώ ότι αυτή η στροφή που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προς τον ρεαλισμό επιβραβεύεται από τον κόσμο, παρά την κοινωνική δυσφορία που δικαιολογημένα υπάρχει λόγω των οικονομικών μέτρων. Απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι οι επενδύσεις … Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιστοιχηθεί το πολιτικό κλίμα με επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία ενός σοβαρού κράτους».

Υποδείξεις για σοβαρότητα και συναίνεση

Σε μια έμμεση αναγνώριση της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ ανέφερε πως «ο κυριότερος λόγος που συντηρείται μια οξύτατη πόλωση είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επενδύσει πολλά στο σενάριο εμπλοκής στην ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και εκλογών και τώρα βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία» όπως και στο ότι «τα ανοίγματα που κάνει προς τον χώρο του κέντρου, στερούνται συνέπειας και αξιοπιστίας από τη νέα ηγεσία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της ακροδεξιάς μέσα στο κόμμα του … Αντίθετα, την καραμανλική παράδοση την έχει βάλει στην άκρη».

Κάνοντας αυτοκριτική για λογαριασμό του κόμματός του ενώπιον της αστικής τάξης, απολογήθηκε γιατί «στο παρελθόν έχουν υπάρξει αντιπολιτευτικές υπερβολές από όλους, μηδενός εξαιρουμένου, και δεν θα υποστηρίξω ότι ό,τι έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέλειο … πρέπει επιτέλους να δούμε κάποια στιγμή και την καμπούρα μας. Πέρα από τις ευθύνες της Τρόικα και τα λάθη του μνημονίου, θα δούμε τι προκάλεσε τα μνημόνια, αλλά και την ανάγκη να έχουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, μια καλύτερη διοίκηση και αποτελεσματικότερη δικαιοσύνη; Αυτές είναι οι παθογένειές μας».

Μάλιστα, θύμισε στα κόμματα της αστικής διαχείρισης την αποστολή τους, λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται σοβαρό διάλογο για το σχέδιο που θα μας βγάλει μια ώρα γρηγορότερα από την κρίση… Επομένως, όπου μπορούμε να συνεννοούμαστε να συνεννοούμαστε και όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε με επιχειρήματα, χωρίς εμφυλιοπολεμικό φανατισμό, κι όσοι έχουν την πλειοψηφία να κυβερνούν, ενώ όσοι έχουν τη μειοψηφία να ελέγχουν».

Το παραμύθιασμα του λαού που θα κληθεί να συστρατευτεί κάτω απ’ την εχθρική για τα συμφέροντά του σημαία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, φαίνεται να υπαγορεύει προσαρμογές και στο κυβερνητικό σχήμα, με τις φήμες για εκτεταμένο και ριζικό ανασχηματισμό να θεριεύουν εκ νέου, παρότι δεν λείπουν και όσοι ισχυρίζονται ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει αλλαγές πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το φθινόπωρο φέρνει και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13 Οκτώβρη) με ολοένα και περισσότερους να ψιθυρίζουν για προσπάθεια εναρμόνισης του «κινηματικού» με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, αποκρυστάλλωσης επί της ουσίας στα συνεδριακά ντοκουμέντα της πλήρους σοσιαλδημοκρατικοποίησής του.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ψήφισε το 3ο μνημόνιο και τώρα κόπτεται για το συμπληρωματικό…

Συνεχίζει η ΝΔ, με κάθε ευκαιρία, τη δικομματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, κατά βάση ανούσια για το λαό, εφόσον η κοκορομαχία τους επικεντρώνεται στη δοσολογία των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που καθένας τους προτείνει, και που σε κάθε περίπτωση είναι αντιλαϊκά, εφόσον και οι δύο, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, κόπτονται για το κεφάλαιο και την αναθέρμανση της οικονομίας του.

Σε ένα τέτοια μοτίβο, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ζητώντας να κατατεθεί άμεσα το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση.

«Κείμενο που φαίνεται να αποτελεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο έχει διαρρεύσει στον Τύπο, χωρίς το επίσημο έγγραφο να έχει δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση και προφανώς χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων. Σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει, σε σχέση με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2015, έχουν προστεθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και έχουν αναληφθεί πρόσθετες δεσμεύσεις, σε πολλά πεδία πολιτικής», αναφέρει το στέλεχος της ΝΔ, κάνοντας, βέβαια, γαργάρα το γεγονός ότι το 3ο μνημόνιο, μήτρα του συμπληρωματικού και όποιου άλλου ακολουθήσει, ψηφίστηκε και από το κόμμα του, τη ΝΔ, προς διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της οικονομίας της εντός ΕΕ και ευρώ, με λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Στο μεταξύ, εγκαταλείπει η ΝΔ τα κεντρικά γραφεία της στη Συγγρού, σε μια προσπάθεια οικονομικού συμμαζέματος του κόμματος και στις 18 Αυγούστου ξεκινά η λειτουργία του νέου κτιρίου της στην Πειραιώς στο ύψος του Μοσχάτου. Τα νέα γραφεία της ΝΔ θα είναι στην οδό Πειραιώς 62, σε ένα κτίριο του 1989 που στο παρελθόν στέγαζε βιοτεχνία. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει ήδη από το Φλεβάρη ότι τα γραφεία της ΝΔ θα μετακομίσουν σε νέο κτίριο. «Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας. Εχω εντολή για οικονομική εξυγίανση στη ΝΔ με διαφάνεια και σεβασμό στο φορολογούμενο. Η ΝΔ μετακομίζει και από 95.000 ευρώ ενοίκιο που πλήρωνε μέχρι σήμερα, θα πληρώνει 9.800 ευρώ», είχε γράψει τότε σε προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο.

Αναδημοσίευση απο: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/8/2016&id=16316&pageNo=5

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *