ΝΑΤΟ-Τουρκία-Ρωσία: Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια με αφορμή τους πυραύλους S-400

 

ΝΑΤΟ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΡΩΣΙΑ

 

Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια με αφορμή τους πυραύλους S-400

 

 

Την ώρα που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι άρχισε η παραγωγή των S-400 που θα παραδοθούν στην Τουρκία, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και τη Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T, δίνοντας το στίγμα των ενδοαστικών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με αφορμή και το ζήτημα των πυραύλων…

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμφώνου, δήλωσε ότι «είναι εθνική απόφαση (σ.σ. των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ) όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσουν, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό».

Συμπλήρωσε ότι «χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα “Patriot” και το ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και τη Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T».

Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 άρχισαν το Νοέμβρη του 2016. Τη συμφωνία για την αγορά τους εκ μέρους της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά στις 12 Σεπτέμβρη του 2017 και σχεδόν ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι είχε δοθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400. Έτσι η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε να προβεί σε αγορά των S-400.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

 

 

 

 

 

https://www.902.gr/eidisi/kosmos/156998/se-pliri-exelixi-ta-pazaria-me-aformi-toys-pyrayloys-s-400

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *