“Οι δικοί μας επενδυτές είναι καλύτεροι”: Για την αποχώρηση της Eldorado Gold

 

“Οι δικοί μας επενδυτές είναι καλύτεροι”: Για την αποχώρηση(;) της Eldorado Gold

 

 

Δεν πέρασαν πολλές  ώρες αφού ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το δικό του Success Story, το Grinvest και ανακοίνωσε πανηγυρικά την επίτευξη του “εθνικού στόχου” μετατροπής της χώρας σε επενδυτικό πάρκο. Η Νέα Δημοκρατία για να μην μείνει πίσω στον αγώνα “ποιός είναι ο καλύτερος ντίλερ των καπιταλιστικών (λέγε με “επενδυτικών γιατί αυτές είναι κακές λέξεις) συμφερόντων” έβγαλε στη φόρα τους δικούς της επενδυτές, τα αρπακτικά της Eldorado Gold.

Επειδή η συγκεκριμένη επένδυση έχει ταυτιστεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και υπάρχει και ένα ολόκληρο κίνημα στην περιοχή, Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία για αγωνιστικά φούμαρα. Όμως την ίδια ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγανακτισμένοι καταγγέλουν την Eldorado, ξεχειλίζουν απο όρκους πίστης στις…επενδύσεις που όμως είναι “άλλες”, “υγιής” (!!!!). Δηλαδή “σέβονται το περιβάλλον” και την……..”εργατική νομοθεσία”. 

Τώρα για το πρώτο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς γιατί το είδαμε πρόσφατα με τις “αριστερές” πυρκαγιές  (που, σύμφωνα με τον Α.Τσίπρα, είναι καλύτερες απο αυτές της δεξιάς).. Για το δεύτερο, είναι απολύτως λογικό να σέβονται οι “επενδυτές” την εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα γιατί αυτή απλούστατα δεν υπάρχει, χάρη στην Ε.Ε και όλες τις αστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν αφήσει πέτρα όρθια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται απο πάνω να περάσει και άλλα μέτρα ενόψει και της επόμενης αξιολόγησης. Εξάλλου έχουμε ζήσει και την εμπειρία των “προοδευτικών επενδυτών” π.χ  τύπου “Παπαστράτος” (όπου ο -διαφημιστής επιχειρήσεων-Πρωθυπουργός διοργάνωσε φιέστα) η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε (συμφερόντων Καλογρίτσα), όπου τα δικαστήρια κατάφεραν πρόσφατα να βγάλουν..τρείς φορές σε μια εβδομάδα παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απο την άλλη και η ΝΔ βρίσκει μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ως εγγυητής των καπιταλιστικών επενδύσεων, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει ξεπεράσει σε όρκους στο μεγάλο κεφάλαιο.  Και τρέχει να ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει την εταιρεία “χωρίς προυποθέσεις”. Δηλαδή υποστηρίζει τα αρπακτικά που για χρόνια κατέστρεφαν μια πανέμορφη περιοχή βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Που προσπάθησαν, με την βοήθεια πολιτικών και ΜΜΕ, να επιβάλουν τρομοκρατία απέναντι στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και μετά να χρησιμοποιήσουν σαν ασπίδα τους εργαζόμενους τους και τις οικογένειες τους (όπως και όλοι οι ομοιδεάτες τους) για να περάσουν τα σχέδια τους.Και που τώρα εκβιάζουν, απειλώντας, όπως και τις προηγούμενες φορές, με κλείσιμο των εργασιών. 

Σε αυτήν την αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τους εκατέρωθεν “επενδυτές”, όπως και σε άλλα ντέρμπι, που θα δούμε προσεχώς ανάμεσα σε ολιγάρχες, τα ΜΜΕ τους και τα παραπάνω κόμματα, τα θύματα στο τέλος είναι πάντα τα ίδια: Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για αυτό και η λύση δεν βρίσκεται στην απάτη του “καλού” και του “κακού” επενδυτή αλλά γενικότερα στην κατάργηση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης. Ενός μοντέλου που βασίζεται στα συμφέροντα των ολιγαρχών, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να έχει όρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Θα ήταν βέβαια θετικό  να ξεκουμπιστεί η Eldorado (και θα δούμε αν θα γίνει γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία εκβιάζει με αυτόν τον τρόπο), όμως το θέμα δεν είναι μόνο η μια η η άλλη επένδυση αλλά γενικότερα το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προβάλλεται σήμερα σαν δήθεν λύση για τον κόσμο της εργασίας.

Η καπιταλιστική κρίση και στην Ελλάδα και διεθνώς, δείχνει  ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να λυθούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα απο μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή μια σοσιαλιστική οικονομία, με τους εργαζόμενους στην εξουσία. Που θα αξιοποιήσει και όλη την θετική και αρνητική πείρα του προηγούμενου αιώνα. Αλλιώς το Spaghetti Western και οι μονομαχίες των διάφορων-“υγιή” η μη- Eldorado και των ντίλερ τους δεν θα σταματήσει να επαναλαμβάνεται μπροστά μας………

 

 

Γιώργος Γόδας

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *