Οι πέντε τύποι αφεντικού που δε θα ήθελες να έχεις, αλλά θα τους έχεις!

 

 

Οι πέντε τύποι αφεντικού που δε θα ήθελες να έχεις, αλλά θα τους έχεις!

 

 

Η επιτυχία είναι να μπορείς να τους ξεχωρίσεις. Να «κόψεις φάτσα» από τη πρώτη μέρα στη δουλειά και να κάνεις την πρόβλεψή σου, να ξέρεις πού πατάς. Ποιον τύπο αφεντικού φορτώθηκες και τι να περιμένεις. Αν και έχουν πολλά κοινά στοιχεία, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά να ξέρεις.

Δες (και κλάψε) τους 5 αγαπημένους μας τύπους «Αφεντικού» και ολοκλήρωσε το βαθυστόχαστο έργο του IfI συμπληρώνοντας τη δική σου αγαπημένη κατηγορία!

 

 

Ο ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ

 

 

Πως μοιάζει; Είναι γύρω στα 45, φοράει κοτλέ παντελόνι, λαδί πουκάμισο και οδηγάει μια παλιά mercedes.

Έχετε κανονίσει για τον βασικό + τα νόμιμα ένσημα και πενθήμερο 8ωρο.  Ε προφανώς φίλε μου δε θα δουλέψεις πενθήμερο 8ωρο! Ούτε το βασικό θα πάρεις! Ούτε ολόκληρα ένσημα θα πάρεις! Και ένα ωραίο βραδάκι θα σε απολύσει με SMS στο κινητό χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτός ο τύπος αφεντικού, σε έχει απολύσει απολύσει χιλιάδες φορές μέσα στο μυαλό του. Το να απολύει και να ανακυκλώνει εργαζομένους είναι το χόμπι του. Δε θα διστάσει να σε πάρει τηλέφωνο στις 7 το πρωί στο ΡΕΠΟ σου, για να σου πει να πας να βάλεις «ένα χεράκι» σε ένα από τα αλλά 8 μαγαζιά του, που έχτισε με τον κόπο και με το αίμα των πρώην εργαζομένων του. Θα σε βάλει να κάνεις τη δουλειά πέντε υπαλλήλων, θα σε υποχρεώσει από το να καθαρίσεις την τουαλέτα μέχρι να κάνεις τα γλυκά μάτια στους πελάτες και στις πελάτισσες. Ευτυχώς, είναι τυπικός στις πληρωμές του. Στην πληρωμή του καλύτερα, σε αυτή τη μοναδική που θα κάνει πριν σε διώξει για να πάρει άλλον.

Που θα τον βρεις; Σε τουριστικά μαγαζιά και βενζινάδικα.

 

 

Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ

 

 

Πως μοιάζει; Είναι γύρω στα 50, φοράει για πάντα το ίδιο παντελόνι, μοιάζει λες και έχει βγει από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του 50′ και οδηγάει σκαραβαίο με τρεις ρόδες και μια πόρτα, που για να πάρει μπρος πρέπει να ενώσεις το μπλε με το κόκκινο καλώδιο.

Αν και η καθημερινή κλάψα του σε ρίχνει ψυχολογικά, αυτός ο τύπος αφεντικού κινείται πάντοτε μέσα στη νομιμότητα. Θα σε βάλει να δουλεύεις Κυριακές, αργίες, Πάσχα, Χριστούγεννα, 15Αύγουστο, ημέρα εκλογών, halloween και oktoberfest. Αν έχεις την ατυχία να είσαι υπεύθυνος για το ταμείο και »μπεις» 0,10 λεπτά μέσα, εκτός του ότι αυτή η προσωποποίηση της μιζέριας θα σε βάλει να ψάξεις όλο το μαγαζί για να τα βρεις, θα προσπαθήσει να σε πείσει (κλαίγοντας) πως αν αυτό ξανασυμβεί, θα αναγκαστεί να κλείσει το μαγαζί του. Συνήθως σε πληρώνει μια βδομάδα μετά από την αρχική ημερομηνία, σου δίνει τον φάκελο αργά αργά με το ιδρωμένο και τρεμάμενο χέρι του. Στο τέλος ανακαλύπτεις πως αυτός ο άνθρωπος παράλληλα παίρνει νοίκια από δυο πολυκατοικίες και έχει το 51% της coca-cola.

Που θα τον βρεις; Σε περίπτερα και μίνι μάρκετ.

 

 

Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ

 

 

Πως μοιάζει; Είναι ένας 60αρης θαμώνας του ίδιου καφενείου τα 59 τελευταία χρόνια, του αρέσουν τα πράσινα ρούχα και φοράει μπεζ κυνηγετικά γιλέκα, οδηγάει παπί.

Αυτός ο άνθρωπος έχει ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση. Πάντα θα βρει μια αφορμή για να σε μειώσει και να σου δείξει πόσο λίγος είσαι μπροστά του. Μπορεί να σου δείξει κάτι και μόλις το κάνεις με τον ίδιο τρόπο να έρθει και να σε διορθώσει. Μιλάμε για τον άνθρωπο που φοράει παπούτσια με αυτοκόλλητα γιατί δεν έχει μάθει ακόμη να δένει τα κορδόνια του.  Στα ωράρια είναι πάντα τυπικός γιατί βαριέται που ζει, πιο πολύ από εσένα, όπως και στις πληρωμές του, αν και πριν σε πληρώσει θα σου ρίξει ένα καντήλι για το πόσο άχρηστος και το πόσο χάρη σου κάνει που σε πληρώνει κιόλας.  Αγαπημένη του ασχολία να κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα με μια μυγοσκοτώστρα στο χέρι και να παραμιλάει για το ‘πουμαςκατάντησανοιαλήτεςτακαθάρματαπολιτικοίκρεμάλαγουδίπουσαιρεπαπαδόπουλε’.

Που θα τον βρεις; Σε όλα τα μαγαζιά στην Αθηνάς. Σε όλα!

 

 

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

 

 

Πως μοιάζει; Είναι ένας 30αρης χλεχλές , φοράει συνήθως πουκάμισο μπλε αποχρώσεων και κατά την Άνοιξη ρίχνει στους ώμους του ένα βεραμάν πουλεβεράκι, οδηγάει κόκκινο smart.

Ότι έχει καταφέρει είναι λόγω του πατέρα του. Έχει τελειώσει marketing στην Αγγλία, αυτός είναι o λόγος που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σου »πετάει» αγγλικούς όρους που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με την κουβέντα. Ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση που διευθύνει, διότι δε θέλησε ποτέ να μάθει, όμως θα φέρει στο μαγαζί νέες πρωτοποριακές ιδέες που με μαθηματική ακρίβεια θα το »κλείσουν» σε ένα χρόνο από σήμερα. Μότο ζωής του έχει το »Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» και »Αυτό που δεν αποκτήσαμε είναι αυτό που δεν ποθήσαμε αρκετά». Έχει πρότυπο τον Steve Jobs, τον Bill Gates και τον Γιώργο Λιάγκα. Θα σε βάλει σίγουρα να δουλέψεις δυο ώρες παραπάνω απλήρωτος γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Όσο εσύ δουλεύεις αυτός χαλαρώνει στη Μύκονο τα καλοκαίρια και στο Μπάνσκο τον χειμώνα. Πιο εύκολα θα τον συναντήσεις σε κάποιο μπουζουξίδικο παρά στην επιχείρησή του. Σε πληρώνει πάντα μέσω τραπέζης με καθυστέρηση 3 μηνών.

Που θα τον βρεις; Lounge cocktail bar, A la carte restaurant, οικογενειακή ταβέρνα στην Πάρνηθα.

 

 

Ο ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ

 

 

Πως μοιάζει; Είναι ένας 40αρης που πολλές φορές είναι παράλληλα και δημόσιος υπάλληλος, φοράει χρώματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, του αρέσει να κινείται με το μετρό.

Θα σε βάλει να καθαρίσεις την τουαλέτα με την οδοντόβουρτσα, θα σε βάλει να διπλώσεις ΤΕ-ΛΕΙ-Α και το τελευταίο t-shirt που κάποιος παράτησε στο δοκιμαστήριο, θα σε βάλει να γλείψεις το πάτωμα και να γυαλίσεις οτιδήποτε γυάλινο με το ίδιο σου το σάλιο. Ένας κόκκος σκόνης είναι αιτία απόλυσης. Αυτός ο τύπος αφεντικού δε θα προσλάβει ποτέ άνθρωπο με τατουάζ και σκουλαρίκια. Αν είχε τη δυνατότητα θα προσλάμβανε ρομπότ για αυτή τη δουλειά. Φυσικά δεν σου επιτρέπει να κάνεις διάλειμμα διότι είναι φουλ αντιπαραγωγικό. Δεν σου επιτρέπει να μιλάς με τους συναδέλφους σου και θέλει να είσαι χαμογελαστός ακόμη και αν την προηγούμενη μέρα η οικογένεια σου πέθανε μετά από πυρκαγιά στο σπίτι σου. Αυτός ο άνθρωπος, όσο σχολαστικός είναι με την καθαριότητα, τόσο σχολαστικός δεν είναι σε ότι έχει να κάνει με εργασιακά δικαιώματα, όσο ο »μαύρος» μισθός σου θα πέφτει, τόσο θα αυξάνονται τα »θέλω» του από εσένα. Πρότυπο του οι εργασιακές σχέσεις της Κίνας. Σε ανύποπτη  στιγμή θα σου πετάξει ένα »Άμα δε σ’αρέσει να πας στη Βόρεια Κορέα». Σου δίνω ένα μήνα για να πάρεις το καπελάκι σου και να φύγεις.

Που θα τον βρεις; Ζαχαροπλαστείο, μαγαζί με ρούχα & παπούτσια, μαγαζί με καλλυντικά.

 

 

Γράφει ο Νίκος Βραχασωτάκης

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.iforinterview.com/5-typoi-afentikou-pou-de-tha-htheles-na-exeis/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *