ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (και ένα σχόλιο)

H κατανομή της απόλυτης υπεραξίας στα καπιταλιστικά κράτη και στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με την αστική τάξη της Ελλάδας  πρωταθλητή στο γδάρσιμο των εργαζομένων. Βέβαια ούτε και αυτό τους φτάνει και γκρινιάζουν-και σε εγχώρια δημοσιεύματα για το παρακάτω- ότι αυτή η απόσπαση απόλυτης υπεραξίας (δηλαδή η απόσπαση υπεραξίας δια της-μεγαλύτερης συγκριτικά- επιμήκυνσης του εργάσιμου χρόνου) οφείλεται σε…ελλείψεις στην σχετική υπεραξία (εντατικοποιήση, “παραγωγικότητα” μέσα στον ίδιο χρόνο δουλειάς κ.α). Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν υπήρχαν οι όροι που περιγράφουν, πάλι οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα (και αλλού) θα ήταν “ιερή αγελάδα” του κεφαλαίου και κάθε στόχος να πειραχτούν θα ξεσήκωνε και τις πέτρες του συστήματος.

Με άλλα λόγια, τόσο η απόλυτη και η σχετική υπεραξία δεν είναι τεχνικό ζήτημα αλλά ζήτημα ταξικών συσχετισμών.  Το θέμα (και το μεγαλύτερο “σκάνδαλο”, μέρες που διανύουμε) είναι ότι εδώ και εκατό περίπου χρόνια οι χρόνοι εργασίας κινούνται γύρω από το οκτάωρο (στην καλύτερη περίπτωση) ενώ οι τεχνολογικές δυνατότητες έχουν εκτοξευτεί. Να που βρίσκεται η βάση και πηγή των αμύθυτων κερδών που γεννάνε “σκάνδαλα” και αναταγωνισμούς για την μοιρασιά. Ένα πεδίο εξαιρετικά επίκαιρο για την σημερινή, άμεση πάλη και διεκδίκηση του εργατικού κινήματος, για δραστική μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η μόνη ρεαλιστική και πραγματική πρόταση για περιορισμό της ανεργίας από την μεριά των ταξικών συμφερόντων.

 

Praxisreview,

 

 

 

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

 

Περισσότερες ώρες εργάζονται οι Έλληνες, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Οργανισμός κατέγραψε την εργασία σε 35 μέλη του από τον «δυτικό κόσμο», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους κράτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών, με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες τον χρόνο.

 

 

 

Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες τον χρόνο και βρίσκονταιστο μέσο της κατάταξης.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος.

Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί, εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες τον χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο, με βάση την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο μέσος όρος του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

http://www.naftemporiki.gr/story/1319840/oosa-oi-ellines-douleuoun-perissotero-apo-tous-upoloipous-europaious

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.