Ο δρόμος για το Ρίο περνάει μέσα από τις φαβέλες-Η σύγχρονη πραγματικότητα και η υποκρισία των παγκόσμιων αθλητικών θεσμών

 

 

 

 

 

Το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξενεί από τις 5 εώς τις 21 Αυγούστου τους 31ους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, σε μια τεράστια διοργάνωση, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Βραζιλία αλλά και μια μεγάλη συζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο λόγος;

Το κόστος της διοργάνωσης το οποίο ξεπέρασε τον αρχικό προϋπολογισμό, αγγίζοντας τα 6,7 δισ. €. Δύο μόλις χρόνια πριν η Βραζιλία είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ξοδεύοντας άλλα 13 δισ. € για την διοργάνωση του.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια κοινωνία εξουθενωμένη από την οικονομική κρίση, τη διαφθορά και την κοινωνική ανισότητα έβλεπε να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά για την κατασκευή γηπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσιζε αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι μεγάλες διαδηλώσεις του 2013 πρόδωσαν το κλίμα, οι Βραζιλιάνοι αντιδρούσαν στα σχέδια της κυβέρνησης και διεκδικούσαν το μέλλον τους. Σε έρευνα που έγινε το 2011 το 63% των πολιτών του Ρίο έβλεπε θετικά οφέλη από τις μεγάλες διοργανώσεις, ενώ σε νέα έρευνα στα τέλη του 2015 αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 27% και αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην κοινωνία (*).  

 

favela

 

Οι υπέρμαχοι της κατασκευής των δύο μεγάλων έργων ισχυρίζονταν πως τα οφέλη από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας θα υπερκάλυπταν το κόστος της διοργάνωσης. Η κυβέρνηση υποσχόταν ανάπτυξη ενώ οι πολίτες που εναντιώνονταν στο εγχείρημα, «έβλεπαν» αυξήσεις φόρων για αυτούς και κέρδη μόνο για τις μεγάλες κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για το Ρίο 2016, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες επιχειρήσεις μετακίνησης φαβελων οι οποίες είναι κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για να μην τις αντικρίζουν στην ουσία, οι τουρίστες . Δεν διορθώνουν το πρόβλημα, απλά του αλλάζουν μέρος, σαν να πετάνε τη σκόνη κάτω από το χαλί ένα πράμα.

Σε μία από τις πολλές φαβέλες του Ρίο, τη Vila Autodromo, από τις 550 οικογένειες  που διέμεναν εκεί έχουν απομείνει μόνο 47(*). Οι κάτοικοι έχουν πολλές φορές καταγγείλει εκφοβισμό και βίαιες εξώσεις, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει μια έκθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Νοέμβριο του 2015, μετά απο καταγγελίες ΜΚΟ, ακτιβιστών και απλών πολιτών (*) 

 

Road to Rio

 

Το οικονομικό θαύμα που έμεινε στα χαρτιά

 

Η Βραζιλία -σύμφωνα με τους οικονομολόγους- είναι εδώ και χρόνια, μια χώρα με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Ήδη από το 2001 είχε δημιουργηθεί το ακρωνύμιο BRIC για να περιγράψει τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, με τη Βραζιλία πρώτη και καλύτερη. Όλα αυτά βέβαια στα χαρτιά των τεχνοκρατών γιατί η πραγματικότητα είναι λίγο έως πολύ διαφορετική και έτσι το 2016 η Βραζιλία αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική της κρίση από το 1930. Τα στοιχεία δείχνουν πως μέσα σε μια δεκαετία (2000-2010) ο πληθυσμός των κατοίκων που ζούσε στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο αυξήθηκε κατά 27.65%, φτάνοντας τους 1,4 εκατ. ανθρώπους στις 763 φαβέλες της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης της Βραζιλίας . (*)

Μέσα σε όλα, αυτήν την περίοδο η Βραζιλία αντιμετωπίζει και μια άλλη απειλή, τον ιό Ζίκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1.500.000 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό και μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρχουν 16.000 κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την ανάγκη ακύρωσης των Ολυμπιακών αγώνων υπό τον φόβο μιας γενικότερης εξάπλωσης του ιού, ενώ ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συμβουλεύει τις εγκύους να μην ταξιδέψουν σε πόλεις που υπήρχαν κρούσματα. Πως αντιμετωπίζει όμως η βραζιλιάνικη κυβέρνηση μια τέτοια απειλή;

Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και θα καταλάβετε: 

Road to Rio

 

Ο προϋπολογισμός καταπολέμησης του κουνουπιού aedes aegypti , το οποίο εκτός από τον δάγκειο πυρετό είναι πιθανό να ευθύνεται  και για τη μετάδοση του ιού Ζίκα, είναι 16 φορές μικρότερος από τον προϋπολογισμό διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων! (*) Επίσης, λόγω περικοπών σταμάτησε η χαρτογράφηση του ιού Ζίκα στα πλαίσια έρευνας από τον υπερυπολογιστή Santos Dumont καθώς κόστιζε περίπου 150.000$ το μήνα, χρήματα τα οποία προφανώς δεν διαθέτουν και λογικό αν το σκεφτείς, γιατί τι είναι πιο σημαντικό; Η παγκόσμια υγεία ή η σκεπή ενός ολυμπιακού ακινήτου;

 

Road to Rio

Road to Rio Photo: ‘The Olympics pass, justice remains dirty’

 

 

Το «Γρήγορο Πλύσιμο» (Lava Jato) ή αλλιως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη ιστορία της Βραζιλίας

Η Βραζιλία δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση και στη διαφθορά που μαστίζει τις περισσότερες κοινωνίες. Το «Γρήγορο Πλύσιμο» είναι ένα σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος και δωροδοκίας που ξέσπασε το 2008 και αφορά την περίοδο από το 2003-2010, όταν η 36η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Βάνα Ρούσεφ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras, του πετρελαϊκού κολοσσού στο οποίο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση κατέχει το 54% των μετοχών. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, στελέχη της Petrobras δέχτηκαν δωροδοκίες για να δώσουν συμβόλαια σε κατασκευαστικές εταιρίες σε υπερτιμολογημένες τιμές. Η αξία της παράνομης αυτής μπίζνας υπολογίζεται στα 2.8 δισ. δολάρια. Τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2015 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της προέδρου Ρούσεφ η οποία έχει αποπεμφθεί περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Χρέη προέδρου αυτήν τη στιγμή εκτελεί ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Μισέλ Τεμέρ. 

 

Road to Rio

Road to Rio Photo: Olim(piada), piada means joke

Η κρίση αξιών στους παγκόσμιους θεσμούς

Σίγουρα όλα αυτά σας θυμίζουν τη δική μας κατάσταση και την περίοδο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υπερβολικά έξοδα για μια διοργάνωση που κρατάει ένα μήνα, μέσα σε ένα πάρτυ διαφθοράς, που αφήνει τον λαό με τον λογαριασμό και πανάκριβα ολυμπιακά ακίνητα σε αχρηστία. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στη Βραζιλία είναι τραγική. Τα νοσκομεία έχουν ελλείψεις και ο κόσμος αντιδρά. Κάπως έτσι υποδέχονται τους τουρίστες οι βραζιλιάνοι:  

Road to Rio

 

Road to Rio

 

Η αλήθεια είναι πως οι παγκόσμιοι αθλητικοί θεσμοί έχουν χάσει την αξία τους και όλα αυτά τα οποία θα έπρεπε να πρεσβεύουν. Τρανό παράδειγμα η Βραζιλία όπου σε λίγες μέρες χιλιάδες θεατές θα χειροκροτούν εθνικά λάβαρα την ίδια στιγμή που άνθρωποι στριμώχνονται στις φαβέλες χωρίς υγεία, παιδεία και ουσιαστικά δικαιώματα στη ζωή. Πολιτικοί και μεγαλοστελέχη κατασκευαστικών έχουν ήδη βγάλει σε offshore τα κέρδη από το ξέπλυμα χρήματος χωρίς να μπορεί κανείς να τους αγγίξει.

Πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η θέση των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στην κοινωνία μας και τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε σε αυτό το πανηγυράκι, όλοι μας, αθλητές και θεατές…

Με δύο λόγια όπως είπε και ένας φίλος:

ΣΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΑΒΕΛΕΣ

ps/ Αξίζει να διαβάσετε το ”Power Games: A Political History of the Olympics” όπου ο συγγραφέας Jules Boykoff, πρώην μέλος της αμερικάνικης ολυμπιακής ομάδας, περιγράφει την ιστορία των μοντέρνων ολυμπιακών από τον 19ο αιώνα,  την εξέλιξή τους στον χρόνο, το φλερτάρισμα με τον φασισμό και την κατάληξή τους στη σύγχρονη εποχή και τα παγκόσμια επιχειρηματικά συμφέροντα. 

συντάκτης: Διονύσης Ρόκος

Αναδημοσίευση απο:  http://www.inexarchia.gr/story/think/o-dromos-gia-rio-pernaei-mesa-aptis-faveles

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *