Ο καρκίνος της εταιρικής κουλτούρας

 

Εταιρική κουλτούρα, αυτός ο καρκίνος.

 

 

Υπήρχε μια αθώα (συγκριτικά) εποχή κατά την ανάπτυξη του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης της παραγωγής, που τα πράγματα ήταν κάπως πιο απλά για τον εργαζόμενο. Πήγαινες στην δουλειά, δούλευες ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, πληρωνόσουν για ένα μέρος της δουλειάς σου και το υπόλοιπο το καρπωνόταν το αφεντικό σου και τα αφεντικά του. Αν είχες αντίρρηση σε όλο αυτό και την εξέφραζες με τρόπο που να πλήττει τα συμφέροντα του αφεντικού σου, αυτός απευθυνόταν είτε στους τραμπούκους του, ή στην “δημοκρατική” κυβέρνηση της χώρας στην οποία διαδραματιζόταν η όλη ιστορία και αυτοί αναλάμβαναν να “εξομαλύνουν” τις αντιθέσεις, κατά προτίμηση με την εξάσκηση νόμιμης (κατά την αστική δικαιοσύνη) βίας.

Τέλος πάντων τότε ξέραμε σαν εργατική τάξη που στεκόμασταν. Σήμερα γίνονται όλα τα παραπάνω, αλλά έχουν επενδυθεί και με ένα μανδύα προοδευτικότητας. Όχι μόνο πρέπει να ανέχεσαι σαν εργαζόμενος την εκμετάλλευση αλλά πολλές φορές ακόμα και πριν προσληφθείς απαιτείται από τον εργοδότη σου να του δείξεις ότι σου αρέσει βρε αδερφέ που “σου πιάνει τον κώλο”. Έτσι για να έχει και λίγο συναίσθημα. Το ηθικό οικοδόμημα στο οποίο στηρίζεται αυτή η πρακτική, λέγεται “εταιρική κουλτούρα”. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση μίας Τέυλορ Μπέρνς που αναζητούσε δουλειά σε μία “σταρτ-απ” επιχείρηση ντελίβερι φαγητού ονόματι SkipTheDishes που δραστηριοποιείται στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Μπερνς, μετά από τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία είχε υποβληθεί για μία θέση στην STD (ωραίο αρκτικόλεξο) στην οποία τα είχε πάει αρκετά καλά ώστε να κανονιστεί συνέντευξη δια ζώσης, αποφάσισε να κάνει μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στην “συντονίστρια απόκτησης ταλέντου” της εταιρείας, Βικτώρια Κάρρας. Ακολουθεί η μετάφραση των e-mail που έδωσε στην δημοσιότητα η Μπερνς:

 

 

 

Γεια σου Βικτώρια,

Είχα άλλη μία ερώτηση που θα ήθελα να σου κάνω. Αν τελικά συμπληρώσω εγώ την θέση, πόσο νομίζεις ότι θα πληρώνομαι την ώρα; Θα συμπεριλαμβάνονται και οφέλη σωστά; Συγγνώμη, απλά θεώρησα ότι τώρα θα έπρεπε να ρωτήσω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και να έχεις μια όμορφη μέρα.

Τα καλύτερα,

Τέυλορ Μπερνς

Γεια σου Τέυλορ,

Οι ερωτήσεις σου φανερώνουν ότι οι προτεραιότητες σου δεν είναι σε συντονισμό με αυτές της SkipTheDishes(η εταιρεία). Αυτή τη στιγμή δεν θα πραγματοποιήσουμε την συνάντησή μας που είχαμε κανονίσει αυτή την Πέμπτη.

Χαιρετισμούς,

Βικτώρια Κάρρας.

 

 

Γεια σου Τέυλορ,

Οι ερωτήσεις σου είναι έγκυρες και θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε όπου μπορεί να μην επικοινωνήσαμε σωστά την θέση μας. Σαν εταιρεία σταρτ-απ, ψάχνουμε για αυτούς που θα ξεβολευτούν για να αναζητήσουν προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Πιστεύουμε στην σκληρή δουλειά και στην επιμονή στην επιδίωξη των εταιρικών στόχων σε αντιδιαστολή με την εστίαση στην αποζημίωση. Η εταιρική μας κουλτούρα μπορεί να είναι μοναδική κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι εκ των ουκ άνευ για το προσωπικό μας να επιδεικνύει εγγενή κίνητρα και να είναι αποδεδειγμένα αυτοεκκινούμενοι(σ.σ. !;).

Για αυτούς τους λόγους, ερωτήσεις σχετικά με αποζημίωση και οφέλη σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο είναι λόγος ανησυχίας σε σχέση με την οργανωσιακή καταλληλότητα.

Χαιρετισμούς,

[…]

 

 

Η εταιρική κουλτούρα λοιπόν της STD είναι το να δουλεύεις σαν υπάλληλός της για την πρόκληση και όχι για την πληρωμή. Σε άπταιστα καλιαρντά (επιτρέψτε μου να δανειστώ τον όρο) του νεοφιλελευθερισμού, όπως “οργανωσιακή καταλληλότητα”, “εγγενή κίνητρα” και “αποδεδειγμένα αυτοεκκινούμενοι”, λένε στην υποψήφια υπάλληλο ότι και μόνο η ιδέα ότι θα πληρωνόταν για την δουλειά της δεν ταιριάζει στο ήθος της εταιρείας οπότε τον πούλο. Βέβαια αφού το περιστατικό αυτό πήρε δημοσιότητα και η κατακραυγή έφτασε στο επίπεδο να οργανώνεται μποϋκοτάζ μέσω του ίντερνετ η STD εξέδωσε ανακοίνωση που λέει ότι ήταν λάθος ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα και ξανακάλεσε την Μπερνς σε συνέντευξη για την θέση, αλλά το όλο περιστατικό εξακολουθεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά εργασίας μιας καπιταλιστικά ανεπτυγμένης χώρας.

Σίγουρα αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν ευρέως, αλλά το επίπεδο της βλακείας του να εκφράσεις τέτοιες απόψεις εγγράφως είναι σχετικά σπάνιο, μην ξεχνάμε όμως το περιστατικό με τις καταγγελίες για τοιχοκολλημένη ανακοίνωση της εταιρείας Μουστάκας και τις παραβάσεις στο ωράριο λειτουγίας που βρήκε το ΣΕΠΕ μετά από έλεγχο.

 

 

 

Πηγή: https://spasmenoparathyroblog.wordpress.com/2017/03/23/%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *