Ο “Κλοιός”: Η ιστορία της πρώτης αεροπειρατείας στον κόσμο στα χρόνια του εμφυλίου

 

 

Ήταν στα άγρια χρόνια του εμφυλίου και των διωγμών, όταν 6 αμούστακα ακόμη παιδιά αποφάσισαν να περάσουν «απέναντι». Μπήκαν σε ένα αεροπλάνο και το οδήγησαν στη Γιουγκοσλαβία.

Σεπτέμβριος του 1948. Ο εμφύλιος μαινόταν στα βουνά της Μακεδονίας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, είχε εξαπολυθεί η περίφημη «λευκή τρομοκρατία». Φυλακές διωγμοί, εξορίες, ήταν σε ημερήσια διάταξη.

Μια παρέα από 6 νεαρούς Θεσσαλονικείς νιώθει τον κλοιό να σφίγγει γύρω της. Είχαν διαπράξει το ολέθριο «έγκλημα» να είναι μέλη της ΕΠΟΝ. Οι αρχές τους κατηγορούσαν ότι είχαν διαπράξει πολλά σαμποτάζ. Η σύλληψη τους ήταν ζήτημα ημερών. Τα ονόματά τους: Αλέξανδρος Κουφουδάκης, (21 ετών), Δημήτριος Κουφουδάκης, (23 ετών), Αχιλλέας Κετιμλίδης, (19 ετών), Αντώνης Βογιάζος, (18 ετών), Γιώργος Κέλας, (17 ετών), Σπύρος Χελμιάδης, (18 ετών).

Τότε γεννήθηκε μια τρελή ιδέα. Να φύγουν βορειότερα και να ενταχθούν με όποιον τρόπο μπορούσαν στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Οι δρόμοι όμως για το βουνό ήταν αποκλεισμένοι από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Απέμενε μόνο μια λύση. Μια τρελή λύση, πέρα από κάθε λογική: Να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας, να το καταλάβουν και να το οδηγήσουν στη Γιουγκοσλαβία.

Συνωμοτικά ένας ένας κατέβηκαν στην Αθήνα με ασφάλεια. Εκεί αγόρασαν εισιτήρια για την πτήση της ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν ήξερε πως οι 6 νεαροί αυτοί γνωριζόντουσαν μεταξύ τους και θα πραγματοποιούσαν την πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα. Η βαριά Ντακότα, DC3, με 17 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα, τροχοδρόμησε στον διάδρομο απογείωσης, σηκώθηκε στον αέρα έκανε μια μεγάλη στροφή και κατευθύνθηκε προς Θεσσαλονίκη.

Οι 6 ΕΠΟΝίτες καθόντουσαν σε διαφορετικά σημεία του αεροσκάφους. Όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε και πήρε τον αεροδιάδρομο, τέσσερεις από αυτούς σηκώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την καμπίνα των πιλότων.

Εισέβαλαν μέσα. Κρατούσαν σουγιάδες και ένα μπουκάλι… γκαζόζα. Απείλησαν το πλήρωμα ότι κρατάνε μολότοφ και θα την ρίξουν μέσα στον θάλαμο. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή στο πιλοτήριο. Οι 4 πήραν γρήγορα τη διακυβέρνηση και ανάγκασαν τον πιλότο να κατευθυνθεί προς το Βελιγράδι και να προσγειωθεί εκεί.

Ο ασυρματιστής κατά τη διάρκεια της συμπλοκής είχε προλάβει να εκπέμψει στον πύργο ελέγχου, πως το αεροπλάνο καταλήφθηκε. Η απάντηση – εντολή ήρθε λίγα λεπτά αργότερα: «Να επιστρέψει το αεροπλάνο πάση θυσία αμέσως εις Θεσσαλονίκην». Ο πανικός που επικράτησε στις αρχές για ένα τέτοιο πρωτόγνωρο συμβάν ήταν ασύγκριτος. Τελικά αποφάσισαν να απογειωθούν πολεμικά σκάφη τύπου spitfire για να αποτρέψουν την αεροπειρατεία, και να οδηγήσουν την Ντακότα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.  Τα spitfire έψαξαν σε ένα ευρύ μήκος και πλάτος στον ουρανό αλλά δεν εντόπισαν το παραμικρό. Λίγο αργότερα ο πύργος ελέγχου ελάμβανε ένα νέο μήνυμα από τον ασύρματο της Ντακότα: «Είμεθα προσγειωμένοι Όφτσε Πόλε 60 χλμ. Νοτιοανατολικά  Σκοπίων».

 

Οι έξι νεαροί αεροπειρατές καταζητούνται (1948)

οι έξι νεαροί αεροπειρατές καταζητούνται (1948)….

 

Όταν το πλήρωμα με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Ηγουμενάκη, επέστρεψε στην Ελλάδα, οι αρχές είχαν κυριολεκτικά «σκυλιάσει» από το κάζο που έπαθαν από 6 αμούστακα παιδιά. Το πλήρωμα θεωρήθηκε συνυπεύθυνο και οδηγήθηκε σε δίκη με εντολή του ιδίου του αρχηγού της Αεροπορίας.

Χειρότερη ήταν η μοίρα που επιφυλάχτηκε για τις οικογένειες των 6 παιδιών, οι οποίες κυριολεκτικά δεν γνώριζαν το παραμικρό για τα σχέδια των παιδιών τους. Φυλακή και εξορία, ήταν η μοίρα τους. Οι έξι αεροπειρατές δικάσθηκαν ερήμην από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και καταδικάσθηκαν σε θάνατο…

Από τους 6 νεαρούς αεροπειρατές, ο Χειλμιάδης χάθηκε κατά τη μάχη του Κιλκίς το 1949 (θεωρείται βέβαιο πως σκοτώθηκε) και οι άλλοι έζησαν επί δεκαετίες ως πολιτικοί πρόσφυγες, μετά την ήττα του 1949. Ανάμεσά τους, ο Αντώνης Βογιάζος, μέλος της ΕΠΟΝ από το 1944 και εμπνευστής της αεροπειρατείας, που διακρίθηκε στην ΕΣΣΔ ως σκηνοθέτης του κινηματογράφου και μεταφραστής του έργου του Λένιν στα ελληνικά. Έγραψε επίσης και το σημαντικό βιβλίο «Σοσιαλισμός και κουλτούρα»., εξαντλημένο σήμερα, απο τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Το 1987 οι κρίσιμες στιγμές από την πρώτη αεροπειρατεία αναβίωσαν στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, στην ταινία «Ο Κλοιός»….

Ο «κλοιός» η ταινία του Κώστα Κουτσομύτη, βασισμένη στην πρώτη αεροπειρατεία σε πτήση επιβατικού δρομολογίου

Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/165025/i-proti-aeropeirateia-stin-ellada-egine-apo-amoystaka-paidia-kai-me-ena-mpoykali. Έχουμε προσθέσει μόνο τα στοιχεία στο τέλος για την μετέπειτα πορεία των αγωνιστών της ΕΠΟΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *