Πολιτικές κατευθύνσεις που «δολοφονούν» το λαό

Πολιτικές κατευθύνσεις που «δολοφονούν» το λαό

 

 

 

 

 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η Αττική μετρά 100 νεκρούς και πλέον (έως τώρα), από την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής και από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η εγκληματική πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η αιτία για τις μεγάλες καταστροφές. Γιατί στερούν από το λαό έργα υποδομών ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, αφού βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση και χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες για κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης είναι το γεγονός ότι την ίδια χρονική περίοδο που οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου βίωναν τη μία τραγωδία μετά την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οργάνωνε μαζί με την Περιφέρεια Αττική δύο από τα λεγόμενα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια. Το ένα το Δεκέμβρη του 2017 στη Δυτική Αττική και το άλλο το Μάρτη του 2018 στην Ανατολική Αττική. Και σε αυτά τα συνέδρια δεν ακούστηκε σχεδόν μία ολοκληρωμένη φράση από κάποιον αρμόδιο για συγκεκριμένα έργα που να αφορούν την προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Αφήνουμε στην άκρη το εάν έγιναν ή όχι τέτοια έργα, αφού η ίδια η πραγματικότητα μιλά από μόνη της…

* * *

Το «αναπτυξιακό» συνέδριο της Δυτικής Αττικής έγινε έναν μόλις μήνα μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Κι όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε σε αοριστολογίες, μιλώντας για Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που θα ολοκληρώνονταν έως το Μάρτη του 2018 και έως τότε θα ενισχυόταν η Περιφέρεια για υλοποίηση άμεσου προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων. Εξι μήνες μετά τις αοριστολογίες του πρωθυπουργού και επτά μήνες μετά τη φονική πλημμύρα, οι κάτοικοι της Μάνδρας έζησαν τον ίδιο εφιάλτη, τον Ιούνη του 2018, ευτυχώς αυτήν τη φορά χωρίς θύματα και χωρίς να έχει γίνει έστω ένα μικρό αντιπλημμυρικό έργο.

Η ειρωνεία είναι ότι λίγες μέρες πριν από την πλημμύρα του Ιούνη, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωνε όχι την υλοποίηση κάποιου αντιπλημμυρικού έργου, αλλά την υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση ζημιών σε πεζοδρόμια και δρόμους! Επτά μήνες μετά! Στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αοριστολογίες, αφού ακόμα δεν είχε συμβεί τίποτα. Ετσι κι αλλιώς λόγια θα ήταν…

Βέβαια, μπορεί να απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά σε έργα που να ικανοποιούν τέτοιες λαϊκές ανάγκες, ωστόσο οι αναφορές για μέτρα υπέρ του κεφαλαίου ήταν απολύτως συγκεκριμένες και από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς του ή τα στελέχη της κυβέρνησης. Ετσι, ακούστηκαν πολλά για μετεγκατάσταση των βιομηχανιών της Δυτικής Αττικής σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, οικονομικά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση, ενώ διαφήμισαν τη στήριξη σε ρευστό που προσφέρει το κράτος στους επιχειρηματίες, την επιτάχυνση των ελέγχων και πληρωμών των επενδυτικών σχεδίων κ.ά.

* * *

Κάθε φορά που συμβαίνει μια πλημμύρα, πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή, «το δούλεμα πάει ψιλό γαζί». Χαρακτηριστικά είναι τα «παχιά λόγια» της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Τον Αύγουστο του 2017, με αφορμή τις πυρκαγιές εκείνης της περιόδου, εμφάνιζε μια εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως «αφετηρία μιας μακρόπνοης, σοβαρής και συστηματικής πορείας με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (…), σε συνάρτηση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και με τους διατιθέμενους για την πυροπροστασία πόρους». Μετά την πλημμύρα της Μάνδρας το Νοέμβρη του 2017, βγήκε να μιλήσει για επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, δηλώνοντας πως «έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα». Μετά τη φονική πυρκαγιά, πριν λίγες μέρες, δήλωσε χωρίς δισταγμό: «Θα αλλάξει ριζικά ο σχεδιασμός. Οφείλουμε να μην ξαναπερπατήσουμε στους ίδιους δρόμους, αυτούς που δίνουμε το καλοκαίρι με τις φωτιές και το χειμώνα με τις πλημμύρες». Τέτοιες δηλώσεις είναι σαν ένα διαρκές restart (επανεκκίνηση). Αντιμετωπίζουν τα γεγονότα σαν να συμβαίνουν πρώτη φορά. Ο,τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο, πριν από μερικούς μήνες, τα ίδια λένε και τώρα, χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα.

* * *

Οπως φάνηκε και από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια, όπως δείχνει η ίδια η ζωή, για τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη σημερινή και τις προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας προτεραιότητα δεν παίρνουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας που αφορούν στις ανάγκες των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, αλλά όσα στηρίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Μια ματιά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ποιες είναι οι προτεραιότητες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής από το 2014 και στην κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ από το 2015. Τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και τα στοιχειώδη έργα, ώστε το χειμώνα του 2017 στη Μάνδρα και το καλοκαίρι του 2018 στην Ανατολική Αττική να μη χρειαστεί να βρεθούν λαϊκές οικογένειες αντιμέτωπες με την καταστροφή, με το θάνατο. Οσο τα «αναπτυξιακά» μέτρα που αποφασίζονται και υλοποιούνται έχουν ως κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα είναι στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Η ειρωνεία είναι πως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν και μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις. Ομως, αυτές δεν βγάζουν κέρδη!

 

 

Χ. Μ

 

 

 

 

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9940628

 

 

 

 

 

3 σχόλια

 1. Praxis Review Απάντηση

  Αυτά είναι…

  http://www.avgi.gr/article/10811/9058623/pali-ta-idia-kai-ta-idia-

  Γράφει ο Θ.Καρτερός (η σύζυγος η κ.Λουπάκη μας τα έχει πεί από την Τρίτη): “Ας δεχτούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι υπήρξαν ολιγωρίες ή και λάθη. Αν και τα πράγματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά και από πουθενά δεν προκύπτουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Με την πιο ουσιαστική όμως αιτία, που είναι το είδος των οικισμών από τους οποίους είναι γεμάτες οι παραλίες, πότε θα ασχοληθούμε;……Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Και σε πολλά μέτωπα. Και αν δεν το κάνει αυτό η σημερινή κυβέρνηση, ποιος θα το κάνει;”

  Με άλλα λόγια: Ας πούμε για να περνάει η η ώρα ότι (μπορεί) να κάναμε και κανένα λαθάκι και μετά συνεχίζουμε στα ίδια, ότι φταίνει τα αυθαίρετα κλπ. Τα αυθαίρετα που η κυβέρνηση πανηγύριζε ότι νομιμοποιήσε ένα χρόνο πριν. Είναι η γραμμή που αργότερα ακολούθησε ο Τσίπρας στο υπουργικό, μαζί με επιχειρήματα για κέντρα κλπ

  Ο Θ.Καρτερός σήμερα ανέβασε ένα άρθρο για τον Βορίδη. Ανεβάζει κάθε εβδομάδα ένα (τουλάχιστον) τέτοιο άρθρο (η για τον Α.Γεωργιάδη κλπ) προσπαθώντας να αυτοπαρουσιαστεί ως…κομμουνιστής που παλέυει ενάντια στην…δεξιά.

  Tην ίδια ώρα Μητσοτάκης-Τσίπρας συμφώνησαν ότι είναι θετική η πρόταση να αναλάβουν επιχειρηματικά συμφέροντα την συντήρηση της πυροσβεστικής. Καλός ο “αντιδεξιός αγώνας” αλλά με την εθνική ενότητα κάνεις και γνωριμίες…

 2. Praxis Review Απάντηση

  “Δεν υπάρχει Κράτος”

  -Κράτος υπάρχει για να δέρνει τους εργαζόμενους όταν ζητάνε τα δικαιώματα τους
  -Κράτος υπάρχει για καταδικάζει τις απεργίες και τους συνδικαλιστές
  -Κράτος υπάρχει για να μαζεύει τον ΕΝΦΙΑ και να βγάζει τα σπίτια στο σφυρί
  -Κράτος υπάρχει για επιδόματα κηδείας για το ξεπούλημα των φυσικών πόρων για την προστασία της δήθεν “ελεύθερης αγοράς”
  -Κράτος υπάρχει για να δίνει δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε,
  -Κράτος υπάρχει για να καλύπτει τους ναζί
  -Κράτος υπάρχει για τυλίγει ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί χωρίς στοιχεία

  …………….

  Δηλαδή Κράτος υπάρχει αλλά όχι για τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα ή γενικά όποιον άλλο βρεθεί σε μια δήθεν “φυσική καταστροφή”. Για αυτούς οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες,α εργατικά ατυχήματα κλπ μαζί με το δούλεμα από τους σοσιαλδημοκράτες ή δεξιούς που διαχειρίζονται αυτό το Κράτος, το μαγαζί της άρχουσας τάξης.

  Το πιο αυθαίρετο μαγαζί, που χρειάζεται όχι διόρθωση και άλλαγή διαχειριστή άλλα κατεδάφιση για να χτιστεί ένα άλλο Κράτος,σε άλλη βάση.

  Για να χτιστεί η εξουσία των εργαζομένων, εκεί που δεν θα πεθαίνεις επειδή τα λεφτά για την πυρόσβεση πήγαν στο ΝΑΤΟ, στους επιχειρηματίες και στην Ε.Ε.. Οι σημερινές αναγκαίες διεκδικήσεις για όλα τα δικαιώματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη προοπτική…

  Η άρνηση της αναγκαιότητας αυτής της εξουσίας-με οποιοδήποτε επιχείρημα- είναι, όπως γνωρίζουμε από τον Κάουτσκι, η σοσιαλδημοκρατική αφήγηση του 20ου αιώνα, που οδηγεί πάντα και με μαθηματική ακριβεία στις μεγάλες αγκαλιές των αστικών κυβερνήσεων και τους διάφορους ΣΥΡΙΖΑ1,2,3..

  Φυσικά όλα αυτά πάντα θα εμφανίζονται με διάφορα συνθήματα και ονόματα όπως π.χ το “δεν είμαστε όλοι ίδιοι” του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα τα ζούμε στην Ελλάδα χρόνια τώρα.

  Για αυτό η ανασυγκρότηση και ενίσχυση του εργατικού και λαικού κινήματος είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί μόνο εκεί βρίσκεται η κοινωνική δύναμη που μπορεί στην πράξη-και όχι στα λόγια-να μπλοκάρει και να δημιουργήσει ρήγματα στην σημερινή κοινωνική βαρβαρότητα,. Χωρίς να τα ακυρώσει στις καρέκλες κάποιας διαχείρισης της αστικής εξουσίας αλλά για να τα προχωρήσει ακόμα παραπέρα, προς μια άλλη προοπτική.

  Εξάλλου ότι άμεσο και πρακτικό κατακτήθηκε στον καπιταλισμό, κατακτήθηκε κυρίως από αγώνες στους οποίους πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές, εκείνοι που οι απατεώνες της σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς τους κατηγορούσαν ότι δήθεν περιμένουν την “άλλη κοινωνία”. Και από το φόβο των αστών για την ΕΣΣΔ, η οποία προέκυψε από μια εργατική και κοινωνική επανάσταση…..

 3. Praxis Review Απάντηση

  Πολύ κατατοπιστική συνέντευξη για το διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων (και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα), τους πραγματικούς στόχους τους και την αθλιότητα της προπαγάνδας, που κάθε φορά προσπαθεί να κοροιδέψει και να σκεπάσει τις ευθύνες για να συνεχίζονται τα ίδια…….

  https://www.militaire.gr/quot-tha-zisoyme-xana-tragodies-opos-ayti-sto-mati-quot-o-axiomatikos-tis-py-m-michail-exigei-giati-kaigomaste/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *