Πυρκαγιές: Εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σχόλιο Praxis: Ενα αποκαλυπτικό κείμενο του Ριζοσπάστη για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις πυρκαγιές. Αν στα παρακάτω προσθέσουμε και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια (όπως π.χ σε όλη τη νότια ευρώπη) και την ενδεχόμενη συσχέτιση τους με την καταστροφή του περιβάλλοντος, έχουμε όλη την εικόνα.Κατα τα άλλα η κυβέρνηση πήγε να περάσει την γραμμή της ΝΔ για “κέντρα” (μετά μαζεύτηκε) και στο τέλος κατέληξε στο απίθανο “οι δικές μας πυρκαγιές είναι καλύτερες”. Όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κυβέρνηση (και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ0 είναι οι πραγματικοί “εμπρηστές” με την εγκληματική πολιτική τους. Φυσικά και πυρομανείς υπάρχουν και οικοπεδοφάγοι και καταπατητές και άλλοι που μπορεί να βάζουν πυρκαγιές. Ακόμα όμως και εκεί που μπορεί να υπάρχουν, το θέμα είναι ποιός-αντικειμενικά-τους βοηθάει ….

 

 

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Το «τσεκούρι» στα κονδύλια βάζει μπουρλότο στη δασοπυρόσβεση!

 

 

 

Σε σύγκριση με το 2009, οι κατ’ έτος περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για το Πυροσβεστικό Σώμα έφτασαν μέχρι και τα 153 εκατ. ευρώ! Αναλυτικά στοιχεία παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»

Προαναγγελθέν έγκλημα μπορούν να θεωρηθούν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές που ξεσπούν σε ολόκληρη τη χώρα. Υπεύθυνες γι’ αυτό το έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η διαρκής δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς την Πυροσβεστική, κονδύλια που ουσιαστικά καλύπτουν ανάγκες για πρόληψη από δασικές πυρκαγιές, αγορά μέσων για την πυρόσβεση, προμήθειες που αφορούν τους ίδιους τους πυροσβέστες και την ασφάλειά τους, αλλά και τη δυνατότητα να επιχειρούν με τα κατάλληλα μέσα και να σβήνουν τις φωτιές.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

— Το 2009 η συνολική πίστωση από τον κρατικό προϋπολογισμό έφτανε τα 499,6 εκατομμύρια ευρώ.

— Το 2010 η συνολική πίστωση έπεσε στα 451,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μειώθηκε κατά 47,9 εκατ. ευρώ. Και μιλάμε για ένα χρόνο αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Σέσι Γραμματικού, που κατέκαψε πάνω από 210.000 στρέμματα. Εκείνη η πυρκαγιά θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει εκδηλωθεί ποτέ στο νομό Αττικής.

— Το 2011 και ενώ ήδη ο δασικός πλούτος της χώρας μετρά αμέτρητες πληγές από μεγάλες πυρκαγιές προηγούμενων χρόνων, η χρηματοδότηση πέφτει στα 370,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μείωση κατά 129 εκατ. ευρώ από το 2009.

 

— Το 2012 η χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 394,6 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2009. Εκείνο το καλοκαίρι είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, που είχε καταστρέψει 146.000 στρέμματα.

— Το 2013 η χρηματοδότηση είναι 350 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 149,5 εκατ. ευρώ από το 2009.

— Το 2014 η χρηματοδότηση είναι 346,2 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 153,3 εκατ. ευρώ από το 2009.

— Το 2015 η χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 367,8 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 131 εκατ. ευρώ από το 2009.

— Το 2016 η χρηματοδότηση είναι 369,5 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 130 εκατ. ευρώ από το 2009.

— Το 2017 η χρηματοδότηση φτάνει τα 379 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 120 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2009.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά για τη διαχρονικότητα των ευθυνών και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που χωρίς ντροπή τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να αποδείξουν ποιος νοιάζεται περισσότερο για τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες των εργατικών οικογενειών, τα δάση της χώρας, τις υποδομές. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, περικόπτοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση τραγική, που έχει ως αποτέλεσμα: Αδυναμία κατάλληλης παρέμβασης για αντιπυρική προστασία, απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς για τους πυροσβέστες, αφού δεν γίνονται προσλήψεις και δεν ανανεώνονται συμβάσεις.

Ο σκυλοκαβγάς που έχουν στήσει πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους είναι προκλητικός για το λαό, όταν όλα τα στοιχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος των ευθυνών τους. Και γίνεται ακόμα πιο προκλητικός όταν την ίδια στιγμή «φιλοδωρούν» με κίνητρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, αρκεί να πούμε: Η πλήρης επάνδρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της «Fraport», για τη θωράκιση της κερδοφορίας της, έγινε μέσω της μεγαλύτερης αποδυνάμωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας και με εντατικοποίηση της δουλειάς των πυροσβεστών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορούν να κρύψουν, όσο κι αν προσπαθήσουν.

 

 

Σε τι μεταφράζεται η μείωση των κονδυλίων

 

 

Τι σημαίνει όμως αυτό το διαρκές «τσεκούρωμα» στα κονδύλια;

1.Ελλειψη οχημάτων: Περίπου το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας, με μεγάλες φθορές. Από το σύνολο των 2.931 πυροσβεστικών οχημάτων, το 54% είναι ηλικίας πάνω από 14 χρόνια, εκ των οποίων το 10% είναι πάνω από 30 χρόνια! Μόλις το 20,7% είχε ηλικία 0 – 8 χρόνια και το 25,5% 8 – 13 χρόνια.

2.Για την αεροπυρόσβεση. Η χώρα διαθέτει 18 αεροσκάφη «Canadair», από τα οποία, ωστόσο, τα έξι βρίσκονται σε «βαριά» συντήρηση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Τα υπόλοιπα 12 είναι διαθέσιμα στις βάσεις των Ανδραβίδας, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Από αυτά πετούν τα τέσσερα με έξι καθημερινά. Μπορεί, βέβαια, να διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός αεροσκαφών, αλλά αυτός είναι πλασματικός, αφού πολλά αεροπλάνα μόλις τροχοδρομούν δηλώνουν βλάβη, λόγω παλαιότητας ή μη συντήρησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κακός συντονισμός: Στην Πυροσβεστική δεν υπάρχει επαρκές ή είναι πολύ λίγο το επιστημονικό δυναμικό, δασολόγοι κ.λπ., που να μπορούν να επικουρούν, να προβλέπουν και να ενημερώνουν ώστε να γίνεται ο αντίστοιχος σχεδιασμός, κάτι που είναι ζήτημα κομβικής σημασίας. Τέτοιο προσωπικό δεν προσλαμβάνεται στον αριθμό που χρειάζεται, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αναγκαίο. Το 2006 υπήρχαν στην Πυροσβεστική 212 δασολόγοι και δασοπόνοι, εκ των οποίων μόλις οι 12 ασχολούνταν με το αντικείμενο αυτό. Οι υπόλοιποι εκτελούσαν χρέη πυροσβέστη! Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σήμερα.

Ελλειψη προσωπικού: Το ερώτημα παραμένει και είναι κρίσιμο. Γιατί δεν προσλαμβάνεται επαρκές προσωπικό για να επανδρώσει τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια; Και είναι κρίσιμο, αφού η κατάσταση έχει ως εξής: Οι πυροσβέστες, ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές, δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις. Η υπηρεσία εντατικοποιείται, τα ρεπό κόβονται, το ωράριο γίνεται «λάστιχο» από τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή, ακόμα και για πυρκαγιές που μπορεί να αντιμετωπιστούν με το υπάρχον προσωπικό στις βάρδιες ή και για την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά σε εξέλιξη (προληπτικές επιφυλακές). Οταν ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καλούνται ενισχύσεις από διάφορες περιοχές και περιφέρειες της χώρας, ακόμα και από αρκετά απομακρυσμένες. Αυτό σημαίνει μετακινήσεις με πολύωρα ταξίδια με τα πυροσβεστικά οχήματα, άρα σημαντική καταπόνηση για τους πυροσβέστες, πριν ακόμα φτάσουν στην πυρκαγιά.

 

 

 

Κ. Πασ

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *