Σταθερά σε υψηλά ποσοστά «ευελιξία» και υποαπασχόληση

 

Σταθερά σε υψηλά ποσοστά «ευελιξία» και υποαπασχόληση

 

 

 

Συνεχίζονται και για το 2018 τα υψηλά ποσοστά «ευελιξίας» και υποαπασχόλησης των μισθωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους που καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Όπως προκύπτει μετά και τη σημερινή γνωστοποίηση των ροών απασχόλησης για το μήνα Μάρτη, στις νέες συμβάσεις εργασίας που έγιναν από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Μάρτη, αν και το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 55.580, μόνο το 46,66% ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ το 40,04 ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,30 συμβάσεις με εκ περιτροπή εργασία.

Επισημαίνεται ακόμη πως ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων που έχουν πλήρες ωράριο είναι ορισμένου χρόνου και κατ’ επέκταση έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα τον μήνα Μάρτιο, στις νέες προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν το 38,75% των συμβάσεων, με εκ περιτροπής εργασία το 12,37% και μόνο το 48,88% με πλήρη απασχόληση.

Αναφορικά με το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων για τον προηγούμενο μήνα, αυτό έχει σχέση με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις γιορτές του Πάσχα, γεγονός που καταμαρτυρά και σε ποιους κλάδους έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις.

Έτσι ο τομέας των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης είχαν το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο (16.352 επιπλέον θέσεις εργασίας) ο πρώτος και (10.973 θέσεις) ο δεύτερος. Και οι δύο μαζί απορρόφησαν σχεδόν τις μισές από τις παραπάνω νέες θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία της «Εργάνης» καταδεικνύουν τη συνεχή καθήλωση των μισθών στα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα σε 19 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που κατατέθηκαν το μήνα Μάρτη και αφορούσαν 20.052 μισθωτούς υπήρξε μια μικρή αύξηση του μισθού τους μόλις κατά 1,08%, ενώ ακόμα 30 νέες επιχειρησιακές που αφορούν 10.652 μισθωτούς δεν προβλέπουν καμία αύξηση μισθού.

 

 

 

https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/155268/stathera-se-ypsila-pososta-eyelixia-kai-ypoapasholisi

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *