Συνταγματική αναθεώρηση: Αποπροσανατολισμός και εξασφάλιση σταθερών αντιλαικών κυβερνήσεων

 

Συνταγματική αναθεώρηση: Αποπροσανατολισμός και εξασφάλιση σταθερών αντιλαϊκων κυβερνήσεων

 

Με έντονο στοιχείο την προσπάθεια αποπροσανατολισμού με επιφάσεις προοδευτικότητας την ίδια στιγμή που οι προτάσεις κινούνται στον άξονα της εξασφάλισης μεγαλύτερης σταθερότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα ήταν πολυδιαφημισμένη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση στο προαύλιο χώρο της Βουλής σε ειδική εκδήλωση.

Ο πρωθυπουργός, με τις προτάσεις του, έδωσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα εξελιχθεί, μετά τον εκλογικό νόμο, ο νέος γύρος παζαριών της κυβέρνησης, με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, με επίκεντρο πώς θα εξασφαλιστεί η «πολιτική» και «κυβερνητική σταθερότητα», η «κοινωνική συναίνεση και ειρήνη», για την παραπέρα θωράκιση του αστικού συστήματος. Μάλιστα, ο διάλογος, όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει ως ορίζοντα την άνοιξη του 2017!

Πρόκειται για συζήτηση που αξιοποιείται δεόντως από την κυβέρνηση και για να αποπροσανατολίσει το λαό επισκιάζοντας τη νέα ολομέτωπη επίθεση που έρχεται. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που προετοιμάζεται η ανατροπή των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυση της δημοκρατίας στο αστικό βάρβαρο σύστημα.

Αλλωστε, δεν επέλεξε τυχαία να στήσει ολόκληρη φιέστα στη Βουλή, και μάλιστα την επομένη από την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και με τις φράσεις «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα», να αναγράφονται πίσω από το βήμα της ομιλίας του.

Στη βάση αυτή, ανέφερε ότι «εγκαινιάζει» έναν γόνιμο διάλογο με το λαό που θα οδηγήσει σε «επανάσταση της δημοκρατίας στον τόπο». Ετσι τον Σεπτέμβρη θα ανακοινώσει τη σύνθεση οργανωτικής επιτροπής, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το διάλογο «σε πανεθνική κλίμακα», με συζητήσεις σε όλους τους δήμους με τη συμμετοχή όπως είπε των ΟΤΑ, επιστημονικών, συλλογικών φορέων, κινήσεων πολιτών ακόμα και ΜΚΟ! Τα συμπεράσματα θα συγκεντρωθούν «με διοργάνωση 13 συνελεύσεων» σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ενώ θα λειτουργεί και ειδική ιστοσελίδα «ελεύθερης πρόσβασης στο λαό» για κατάθεση προτάσεων. Την άνοιξη του 2017, η επιτροπή θα καταθέσει τα αποτελέσματα στα πολιτικά κόμματα και θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται στο άρθρο 110 του Συντάγματα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Οσον αφορά τις προτάσεις, τις χώρισε σε πέντε άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει καταρχάς την πρόταση για την «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας». Η πρόταση αυτή προβλέπει ότι, εφόσον έχει συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών της Ολομέλειας, θα δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι στην πρόταση δυσπιστίας θα προτείνεται νέος πρωθυπουργός. Πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας ακόμα και με κυβερνήσεις μειοψηφίας, αλλά και της κυβερνητικής εναλλαγής χωρίς εκλογές. Δεύτερον περιλαμβάνει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του «απευθείας από το λαό», όταν δεν συμπληρώνεται κατά τις δύο ψηφοφορίες η προβλεπόμενη πλειοψηφία στη Βουλή και αυτό για να μην πέφτει ούτε σε αυτή τη φάση η εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε λόγο και «λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ», όπως τη δυνατότητά του να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό όργανο αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές. Πρόκειται για πρόταση που βρίσκει σύμφωνους και άλλους αστούς πολιτικούς όπως π.χ. ο Β. Μεϊμαράκης, στη ΝΔ ενώ είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται αμβλύνθηκαν.

 

  • Ο δεύτερο άξονας είναι η «Ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας». Αφορά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για μεγάλα ζητήματα, όπως: «Υποχρέωση κύρωσης, μόνο με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει αρμοδιότητες του κράτους. Τη διενέργεια δημοψηφίσματος με τη συγκέντρωση άνω των 500 χιλ. υπογραφών για εθνικά θέματα, και άνω 1 εκατ. υπογραφών για ψηφισμένο νόμο ή «για νομοθετική πρωτοβουλία από τους πολίτες».

 

  • Ο τρίτος άξονας έχει τίτλο «ενίσχυση του κράτους δικαίου» και προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου αποτελούμενο από δικαστές ανώτατων δικαστηρίων που θα γνωμοδοτεί και για ψηφισμένους νόμους. Προβλέπει ακόμα την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και να μην εκλέγεται βουλευτής πάνω από δύο 4ετίες ή 8 συνεχόμενα έτη.

 

  • Ο τέταρτος άξονας αφορά τις ανεξάρτητες αρχές και προβλέπει να μην χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες για την εκλογή τους. Ταυτόχρονα προβλέπει την ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας. Κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου στους δημόσιους λειτουργούς, δικαστές κ.λπ.

 

  • Ο πέμπτος άξονας είναι η «ανάγκη για ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας», την ίδια ώρα που έχει ήδη προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση των αντίστοιχων αγορών. «Σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για προσδιορισμό του μισθού» και αυτό την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται μια νέα επίθεση στα Εργασιακά.

 

Αναδημοσίευση απο:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/7/2016&id=16308&pageNo=7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.