«Σφράγισε» τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχεδιασμούς επικίνδυνους για το λαό  

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

«Σφράγισε» τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχεδιασμούς επικίνδυνους για το λαό

 

 

 

Με συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς, γεύμα με επιχειρηματίες και ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί την Τρίτη η συνάντηση και η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στις ΗΠΑ με τη «βαριά» ατζέντα που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και η διάθεση του εγχώριου κεφαλαίου να βάλει πλάτη, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου του, στόχος χάριν του οποίου ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε έναν άνευ προηγουμένου «ξέπλυμα» των ΗΠΑ και της πολιτικής τους, όπως και της κυβέρνησης Τραμπ.

Στο «ταμείο» που γίνεται από χτες και σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις, καθώς άγνωστο παραμένει τι συζητήθηκε πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες των δεκάδων επαφών και συζητήσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και του μισού υπουργικού συμβουλίου που τον συνόδευσε στις ΗΠΑ, καταγράφονται:

  • Η ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βασικά σημεία:

— Την περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη σημασία της και τον πρωθυπουργό να λέει πως «είναι σε όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από κοινού. Και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

— Την ανακοίνωση – από τα χείλη του Αμερικανού Προέδρου – συμφωνίας για αναβάθμιση των «F-16», ώστε να αναλάβουν «αναβαθμισμένους» ρόλους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ντ. Τραμπ, «η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα, ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη “F-16”. Αυτή η συμφωνία, που θα ενδυναμώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

— Τα παραπάνω σχέδια «κουμπώνουν» με τα συχαρίκια του Αμερικανού Προέδρου για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην Αμυνα», αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος». Ξεχωριστή και συνεχής ήταν η αναφορά στην εμβάθυνση της συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο, σε τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, οι βαλκανικές χώρες κ.ά., πρωτοβουλίες για τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως καθιστούν την Ελλάδα «ένα χρήσιμο σύμμαχο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

  • Στις μπίζνες, με επίκεντρο τους τομείς της Ενέργειας και του Εμπορίου. Ο Ντ. Τραμπ ανέφερε πως «αυτήν την περίοδο ανοίγονται μπροστά μας εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες (…) στους τομείς της Αμυνας, της Ενέργειας και του Εμπορίου».

Δεν έκρυψε το ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για επενδύσεις στους τομείς αυτούς, ενθαρρύνοντας τον πρωθυπουργό «να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων» καθώς «μία ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις…».

Για τον τομέα της Ενέργειας δήλωσε πως «εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Δι-αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου (IGB), που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που, όπως γνωρίζετε, αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές».

Ο Αλ. Τσίπρας, απ’ την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συνιστά έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, που εγγυάται δηλαδή κερδοφορία. Αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της στους επίδοξους επενδυτές, ανέφερε ότι ως «ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και Ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ».

Επιπρόσθετα, τους ενημέρωσε για τα μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε προκειμένου «να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις, στις ξένες επενδύσεις», όπως ότι «περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο από τη Βουλή, που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερό φορολογικό συντελεστή για μία 12ετία για επενδύσεις σε πολύ μεγάλες αξίες. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της fast track διαδικασίας για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις. Και προχωρήσαμε και σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία (…) το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικάνους επενδυτές, είναι ότι η Ελλάδα (…) είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

 

 

Η συνάντηση με τον Μ. Πενς

 

 

 

Χωρίς δηλώσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πενς, για την οποία ο πρωθυπουργός έγραψε στο Τwitter: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά».

Απ’ το γραφείο του Μ. Πενς εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο ίδιος «ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους», ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν «να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας…», ενώ ο αντιπρόεδρος «εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» και «υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με AHEPA και λογής «επενδυτές»

 

 

 

Τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας και στην ομιλία του στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI), προσκαλώντας επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τώρα ανοίγονται στην Ελλάδα και σημειώνοντας την «τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας». Οι επικεφαλής της AHEPA και του ΑΗΙ επισήμαναν τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων «εξαιτίας και του κομβικού γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας», επικεντρώνοντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την οικονομική και προσφυγική κρίση. Στην αρχή της εκδήλωσης ανακοινώθηκε, εξάλλου, ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA το 2021 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Σε άλλη του συνάντηση με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ – παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ – λέγεται πως εκπρόσωποι από σημαντικά επενδυτικά funds τόνισαν στη συζήτηση ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να «πέσουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία συνιστά μία μοναδική ευκαιρία την περίοδο που πλέον ανακάμπτει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Marathon Asset Management, με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 15 δισ. δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δισ., της Silver Point Capital, με αξία κοντά στα 10 δισ., και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δισ.

Τα ίδια ζητήματα απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με συντάκτες και στελέχη ΜΜΕ όπως FT, «Bloomberg», «Politico», PBS, CNBC, «Washington Post», WSJ κ.ά.

    

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αναφορά στα αμοιβαία συχαρίκια Τσίπρα – Τραμπ

 

 

Στις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χτες, στην Ουάσιγκτον, αναφέρονται τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας τόσο την «αμυντική συνεργασία» όσο και τις συζητήσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ενέργεια.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Bloomberg» αναφέρεται στη δήλωση Τσίπρα περί «παραγωγικής» συνάντησης με τον Τραμπ και την επισήμανσή του ότι «δεν αισθάνθηκε να απειλείται καμία στιγμή» από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: Οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο – κλειδί στο ΝΑΤΟ», αναφέρθηκε στη συνάντηση το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που επισημαίνει με νόημα ότι έγινε «την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις».

«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της «Deutsche Welle». «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει, και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα».

Ο βρετανικός «Guardian» επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες άφησαν πίσω παλιότερες δηλώσεις και αναφέρεται στη «δέσμευση των ΗΠΑ να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», ενώ ιδιαίτερα σημειώνει τους «επαίνους» του Τραμπ για τον «σταθερό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, που ξοδεύει 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες» και τη συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων για αναβάθμιση των «F16».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ανάμεσα σε άλλα τις δηλώσεις Τραμπ ότι «κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας» και τον χαρακτηρισμό προς τους Ελληνες ότι είναι «πραγματικοί πιστοί φίλοι και σύμμαχοι».

 

 

 

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/10/2017&id=16844&pageNo=4

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *