Το Χαλέπι δεν απελευθερώθηκε

 

 

Το Χαλέπι δεν απελευθερώθηκε

 

 

 

Οι τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία, έδωσαν αφορμή για μια σειρά σχόλια και εκτιμήσεις που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

 Πρώτοι και «καλύτεροι», οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και ο ΟΗΕ, συνεπικουρούμενοι από τα ΜΜΕ. Τάχθηκαν ενάντια στους βομβαρδισμούς, κλάψανε για τα σπίτια που γκρεμίζονται. Νοιάστηκαν για τις ζωές των αμάχων. Απαίτησαν παύση των εχθροπραξιών. Προασπίστηκαν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος. Είναι γιατί δεν ρίχνουν εκείνοι τις βόμβες! Είναι επειδή δεν καταλαμβάνουν αυτοί το Χαλέπι. Αν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές μετέτρεπαν οι ίδιοι το Χαλέπι σε ένα σωρό από ερείπια, με έναν μαγικό τρόπο ο πόλεμος θα γίνονταν «επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας». Οι βομβαρδισμοί «ανθρωπιστική επέμβαση». Και οι νεκροί «τρομοκράτες».

 Έχουμε όμως ζήσει άλλες τόσες φορές το αντίθετο σενάριο. Τις… αντιιμπεριαλιστικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έχουμε ξαναδεί τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του να εμφανίζονται στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία ως προστάτες των μειονοτήτων, να ξαναχαράσσουν σύνορα με «δημοψήφισμα», και να ιδρύουν «λαϊκές δημοκρατίες» μια χρήσης. Έχουμε δει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να προελαύνει στην Συρία, και να διεξάγει τον δικό του πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», με τους δικούς του «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς, οι οποίοι ευθύνονται ανάλογα για τον «δημοκρατικό» ξεριζωμό χιλιάδων Σύριων «τρομοκρατών». Έχουμε ξαναζήσει το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές: άλλοτε με τους Αλβανούς εθνικιστές και τον UCK, άλλοτε με την «αφγανική αντιπολίτευση», και άλλοτε με τους Λίβυους ή Σύριους «αντικαθεστωτικούς». Η Ρωσία λέει ότι δεν κάνει ιμπεριαλιστική επέμβαση: τον πόλεμο τον διεξάγει η «νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας» η οποία απελευθερώνει την «επικράτεια της»!

 Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους: όταν υποστηρίζουμε έναν αμυνόμενο λαό απέναντι σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση, δεν υποστηρίζουμε ταυτόχρονα την κυβέρνηση του, σα να είναι αντιιμπεριαλιστική. Κανένα αντιλαϊκό καθεστώς δεν είναι αντιιμπεριαλιστικό. Υποστηρίζουμε τον λαό της χώρας απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Και η στήριξη μας αυτή δεν είναι αποτέλεσμα «νομιμότητας», αλλά ταξικής ανάλυσης και αναφοράς. Γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους και απαιτούμε να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος: για να ζήσουν οι λαοί ανεξάρτητοι από δυνάστες, προστάτες και ισχυρούς που τάχα θέλουν να τους «απελευθερώσουν». Όχι για να βρεθούν κάποιοι άλλοι προστάτες για να τους «σώσουν». Και αν οι λαοί πολεμούν ενάντια στον ξένο εισβολέα ή κατακτητή, τον πατριωτικό αμυντικό πόλεμο δεν διεξάγουν εκείνοι για λογαριασμό τους και όχι τα καθεστώτα.

 Και είναι ακριβώς οι παραπάνω λόγοι που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα: το Χαλέπι δεν απελευθερώθηκε. Το Χαλέπι άλλαξε χέρια σε έναν πολυετή, αιματηρό, ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικάνων και των Ρώσων που διεξάγεται είτε με αντιπροσώπους ή και με απ’ ευθείας εμπλοκή των στρατιωτικών τους μηχανισμών. Όσο «αντικαθεστωτική» υπήρξε η «συριακή επανάσταση», με την υποστήριξη και υπόθαλψη των Αμερικάνων και των ντόπιων λακέδων τους, άλλο τόσο «αντιιμπεριαλιστική» υπήρξε η αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ (ή όσο απέμεινε από αυτό), με την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

 Γι’ αυτό οι σύντροφοι που πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο τουλάχιστον ας μην το κάνουν στο όνομα του αντιιμπεριαλισμού! (όπως πχ ο Γ.Ρ. με την προσωπική ανάρτηση του «Το Χαλέπι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ!» : «Οι μισθοφόροι τζιχαντιστές (είτε ντυμένοι ISIS είτε “αντιπολίτευση) των δυτικών ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-Ευρωπαίων φάγαν άλλη μια ήττα! Η εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας δεν προμηνύει κάτι καλό για το συριακό λαό. Οσο εύκολα τώρα πολεμάει τους τζιχαντιστές τόσο εύκολα παζαρεύει ταυτόχρονα με ΗΠΑ και Ευρωπαίους το μέλλον της Συρίας. Αλλά από εκεί και πέρα η πάλη του λαού της Συρίας και της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης Ασαντ είναι δίκαιη, για την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που ξεκίνησε τον εμφύλιο πόλεμο. Ενάντια στον διαμελισμό της και τον μεσσαίωνα των αμερικανοτζιχαντιστών. Αλληλεγγύη στον συριακό λαό και στις πραγματικά πατριωτικές, λαϊκές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Συρίας. Νίκη στην αντίστασή του! »).

 

Κώστας Καμαρέτσος

Πηγή: https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/12/blog-post_18.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *