Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

 

 

ΣΥΡΙΑ – ΙΡΑΚ

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Συμφωνία Ρωσίας – Συρίας για χρήση της βάσης στο Ταρτούς ανακοινώθηκε χτες, ενώ οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Λίβανο

 

 

ΜΟΣΧΑ – ΔΑΜΑΣΚΟΣ – ΒΗΡΥΤΟΣ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

 

 

Σχέδιο συμφωνίας για την επέκταση της μεγάλης ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς της Συρίας, με ισχύ 49 χρόνια και δυνατότητα αυτόματης παράτασης για άλλα 25 χρόνια, κατέθεσε χτες στη ρωσική Κάτω Βουλή η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μερικές μέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρώσος ηγέτης τη Δευτέρα στη Λατάκεια της Συρίας και την ανακοίνωση της μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η επέκταση της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς θα γίνει ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και πυρηνοκίνητα ρωσικά πλοία. Θα δίνει επίσης τη δυνατότητα σε ρωσικά πολεμικά σκάφη και υποβρύχια να κινούνται στα συριακά εγχώρια ύδατα και να έχουν πρόσβαση και σε άλλα λιμάνια της Συρίας (πλην του Ταρτούς).

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Βίκτορ Κραβτσένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», υποστήριξε ότι η διεύρυνση της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς θα καλύπτει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, το σχέδιο συμφωνίας, που φέρεται πως επήλθε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Συρίας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως το προσωπικό της ρωσικής ναυτικής βάσης και οι εκεί εγκαταστάσεις θα λειτουργούν υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων στο συριακό έδαφος δωρεάν, δίχως να καταβάλλουν οικονομικές αποζημιώσεις στις συριακές αρχές.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας του Συμβουλίου Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ,προέβλεψε ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων τύπων «MiG 21 Su-17», «μόλις συνέλθει» η χώρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολυετούς πολέμου…

 

 

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ

 

 

 

«Συμπτωματικά», την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν «νέα βοήθεια» στο στρατό του Λιβάνου συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται έξι ελαφρά στρατιωτικά ελικόπτερα, έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και γυαλιά νυχτερινής όρασης. Η νέα «βοήθεια» στον Λίβανο αποκαλύφτηκε στη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, στη Βηρυτό χτες. Ο Αμερικανός στρατηγός συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Λιβάνου και τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός επιτελάρχης Τζόζεφ Ντάνφορντ ανακοίνωσε ότι μέσα στον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν περίπου 50 ξένοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και ότι αρκετοί από αυτούς προσπαθούσαν να κρυφτούν σε πολιτικά οχήματα και αργότερα εντοπίστηκαν είτε από τις φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» είτε από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Ντάνφορντ είχε μάλιστα δηλώσει στο CNN την προηγούμενη βδομάδα ότι το «Ισλαμικό Κράτος» προσπαθεί να οργανώσει μικρές τρομοκρατικές οργανώσεις «σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιο πόλεμο», όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Υεμένη, και να τους βοηθήσει να διασχίσουν τα σύνορα και να ενωθούν με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τέλος, χτες από το Παρίσι, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αφότου ηττήθηκαν στη χώρα του, μπορεί «να επανεμφανιστούν αλλού» εάν δεν υπάρξει «διεθνής συνεργασία» για την πάταξη της οργάνωσης. Ο Αμπάντι εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για τη μεγάλη, όπως είπε, ευκολία με την οποία στελέχη των τζιχαντιστών μπορούν να στρατολογήσουν «νεαρούς πάρα πολύ γρήγορα».

    

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

 

Καταδικάζει ως «άκυρη και κενή» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Αμφισβητεί τον μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό και θα θέσει το θέμα στον ΟΗΕ

Ηγέτες, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι των 57 χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) που συνήλθε χτες εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάναπέρριψαν και καταδίκασαντην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Χαρακτήρισαν την απόφαση των ΗΠΑ «άκυρη και κενή», ζήτησαν την άμεση ανάκλησή της και κάλεσαν όσες χώρες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ να το πράξουν.

Η «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης», όπως ονομάστηκε το τελικό ανακοινωθέν του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, απαρτίζεται από 23 άρθρα. Μεταξύ άλλων αμφισβητεί το ρόλο των ΗΠΑ στη θέση του μεσολαβητή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και καλεί επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕνα αναλάβει άμεσα στις ευθύνες του επιβεβαιώνοντας το νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και τερματίζοντας την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Επιπλέον, η «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης» επιβεβαιώνει την «ετοιμότητα» των χωρών του ΟΙΔ να προσφύγουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να δράσει».

Βεβαίως, η Σύνοδος του ΟΙΔ και η πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου εντάσσονται στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης και άλλων χώρων μέσω της θρησκείας να προωθήσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στην περιοχή έναντι ανταγωνιστών τους. Στην ομιλία του ο Ερντογάν κατακεραύνωσε την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «τελειωμένη υπόθεση» το μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό.«Ηρθε η ώρα για τους μουσουλμάνους ηγέτες να συζητήσουν μεταξύ τους και να βρουν ποιος θα αναλάβει να παίξει το ρόλο της Ουάσιγκτον και να προωθήσει το θέμα στον ΟΗΕ», τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, αποδοκίμασε έντονα την απόφαση των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς την «δώρο στο σιωνιστικό κίνημα», κατάφωρη παραβίαση διεθνών αποφάσεων και του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας αφενός ότι θα ζητήσει την ακύρωσή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφετέρου ότι με αυτή την επιλογή οι ΗΠΑ έχασαν κάθε δυνατότητα μεσολαβητικού ρόλου στο Παλαιστινιακό επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ. Κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ξεπέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές», απέρριψε προηγούμενες αποφάσεις του Κογκρέσου, αναγγέλλοντας ως πιθανή την προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά ισραηλινών κατοχικών αρχών για εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β’, απέρριψε οποιαδήποτε απόπειρα για αλλαγή του στάτους κβο της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων από τις ΗΠΑ ή άλλη χώρα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επίσης αποδοκίμασε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ λέγοντας ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο τόλμησε κάτι τέτοιο είναι επειδή «κάποιοι στην περιοχή αναζητούν να συνάψουν σχέσεις με το Ισραήλ», υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς τη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν έντιμος μεσολαβητής και κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο «να ξεπεράσει τα εσωτερικά προβλήματα μέσω διαλόγου για να ενωθεί κατά του Ισραήλ».

Στη συνάντηση επίσης είχε προσκληθεί ως επικεφαλής του Κινήματος των Αδεσμεύτων ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κατήγγειλε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης έχει και το ψευδοκράτος στην Κύπρο, που εκπροσωπήθηκε από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Χτες βράδυ πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εμφανίστηκε ακόμα πιο προκλητικός. Κάλεσε την ηγεσία των Παλαιστινίων να σταματήσει «τις εξτρεμιστικές δηλώσεις» και να …αναγνωρίσει την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα του Ισραήλ»! Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι «αφοσιωμένο στην ελευθερία της λατρείας όλων των θρησκειών».

  • Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γ. Κατς, επιβεβαίωσε χτες ότι προσκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί το Ισραήλ μολονότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις!

 

 

 

https://www.rizospastis.gr/page.do?id=16924&publDate=14%2F12%2F2017&pageNo=19

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *