«Ψωνίστε ό,τι βολεύει για πόλεμο», στη Σούδα!

 

 

«Ψωνίστε ό,τι βολεύει για πόλεμο», στη Σούδα!

 

 

 

Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ΝΑΤΟικού ΚΕΝΑΠ, που διαφημίζει στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στη Σούδα με τον τίτλο «Αγορά μιας στάσης»!

«Souda Bay – One Stop Shop»! («Βάση της Σούδας – Αγορά μιας στάσης»). Ετσι τιτλοφορεί το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που λειτουργεί στη Σούδα της Κρήτης, χάρτη της χερσονήσου, διαφημίζοντας την επιχειρησιακή της αξία στην υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα την πρεμούρα της κυβέρνησης να τους υπηρετήσει, φιλοξενώντας και απλώνοντας σε ένα στρατηγικό σημείο της Μεσογείου μια αλυσίδα κρίσιμων υποδομών υποστήριξής τους, όπου, όπως διακηρύσσουν, οι Ενοπλες Δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας μπορούν να …ψωνίσουν όποια υπηρεσία χρειαστούν για τις αποστολές και επιχειρήσεις τους.

Ενδεικτικά, στο χάρτη απεικονίζουν την Αμερικανική Αεροναυτική Βάση, τη Forward Logistics Site Souda Bay (FLS Souda Bay), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού, το ΝΑΤΟικό κέντρο Foracs, όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται, το Πεδίο Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation, NAMFI, πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ), αλλά και καθαρά εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους ΝΑΤΟικούς όποτε τις χρειάζονται, π.χ. η 115 Πτέρυγα Μάχης, ο Ναύσταθμος Κρήτης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων, το πολιτικό λιμάνι κ.ά.

Σήμερα η Διαβαλκανική Σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα η 11η Διαβαλκανική Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με συμμετοχές από Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, την ώρα που κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, για τον έλεγχο στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας. Θα παραβρεθούν, επίσης, και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Αλλωστε, στη Σύνοδο έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η διοικήτρια του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη (Allied Joint Force Command Naples), ενδεικτικό κι αυτό της σημασίας που δίνουν στη συνάντηση και βέβαια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου προβλέπεται και ομιλία του γγ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Lamberto Zannier, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Γεωπολιτική σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη – Ενεργειακές οδοί». Ακριβώς το πεδίο για το οποίο κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Με τον «μπούσουλα» του κεφαλαίου για την Ενέργεια

Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας θα απασχολήσουν εξάλλου και τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συνέρχεται στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, ο οποίος θα κάνει και τη σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στα βήματα του τελευταίου διαστήματος για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ντόπιας αστικής τάξης περί μετατροπής της χώρας σε «βασικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» μέσω της διέλευσης αγωγών φυσικού αερίου, σύνδεσης δικτύων ηλεκτρισμού με γειτονικές χώρες, δημιουργίας σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων, θεωρεί καθοριστικής σημασίας την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την «περαιτέρω αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας».

Ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν για την περιοχή τα μονοπώλια της Ενέργειας, «ανοίγοντας» φυσικά και την… όρεξη του ντόπιου κεφαλαίου.

Σε σχέση με αυτό, στο Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν οι προσπάθειες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού «East Med», που θα ξεκινά από τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, θα συνεχίζει στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα καταλήγει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, για τη μεταφορά προς τις ευρωπαϊκές αγορές των ενεργειακών πόρων της περιοχής, τα ανταγωνιστικά σχέδια, όπως η κατασκευή άλλου αγωγού μέσω της Τουρκίας, τα σχέδια για υγροποίηση ορισμένων ποσοτήτων σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου και η μεταφορά τους με πλοία LNG, με τα οποία το τελευταίο διάστημα Ελληνες εφοπλιστές φαίνεται ότι ενισχύουν τους στόλους τους.

Ακόμη αναμένεται να συζητηθούν η πρόοδος στα έργα υποδομής σε αυτόν τον τομέα, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και το ενδιαφέρον για την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα, τα βήματα στα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «TAP», την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι διεργασίες, κυρίως στην κατεύθυνση αναζήτησης πόρων αλλά και των όρων οικονομικής βιωσιμότητας, για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού «IGB» αλλά και του ελληνοϊταλικού υποθαλάσσιου αγωγού «IGI Poseidon», καθώς και οι στόχοι στον τομέα του ηλεκτρισμού, όπου μέσω του «Euro-Asia Interconnector» επιδιώκεται η διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και αντίστοιχα μέσω του «Euro-Africa Interconnector» αναπτύσσεται ένα αντίστοιχο δίκτυο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας.

Τέλος, η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται και στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, πάντα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ενεργειακής ατζέντας της ΕΕ.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9348844

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *