Άνθρωποι και «σκουλήκια» στην (κάθε) Άμφισσα

Άνθρωποι και «σκουλήκια» στην (κάθε) Άμφισσα

 

Πριν ένα χρόνο είχαμε αναφερθεί σε «ανθρώπους και μισανθρώπους στο Μενίδι». Τότε, είχε χάσει τη ζωή του από «αδέσποτη σφαίρα» ένα μικρό παιδί, ο 11χρονος Μάριος. Σημειώναμε, μεταξύ άλλων, το αυτονόητο:  Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από την απώλεια ενός παιδιού. Κανείς δεν μπορεί να γίνεται «ειδικός» στον αβάσταχτο πόνο που προκαλεί ο χαμός του. Κανείς.  Κι όμως, τότε, βρέθηκαν κάτι τέτοιοι «ειδικοί»(μόνο για «καθαρούς Έλληνες») που επιδίωξαν το απάνθρωπο: Να εκμεταλλευτούν την απώλεια ενός παιδιού, για να σκορπίσουν μισανθρωπία (http://www.imerodromos.gr/anthropoi-kai-misanthropoi-sto-menidi/).

Τότε, στις συγκεντρώσεις των κατοίκων του Μενιδίου, επικρατούσε η δίκαιη οργή για την απώλεια του μικρού Μάριου, για τις αβίωτες συνθήκες στην περιοχή, για την ανασφάλεια της καθημερινότητας ακόμα και λίγα μέτρα έξω από τα σπίτια τους. Τότε, κάτι «περίεργες» ομάδες  έστρεψαν τα βλέμματα σε όλους τους τσιγγάνους της περιοχής, επιτέθηκαν, έκαψαν και κατέστρεψαν σπίτια τσιγγάνων.  Φασιστικός λόγος για τη συλλογική ευθύνη του εγκλήματος και αδιαφορία εάν οι επιθέσεις θα οδηγήσουν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, στην απώλεια ακόμα και ζωών μικρών παιδιών. Δεν αγνοούσαν, σίγουρα, πως και στις γειτονιές που μένουν τσιγγάνοι ζούνε κι εκεί παιδιά…

Τότε, δεν απλοποιήσαμε τα γεγονότα, αφού οι κάτοικοι του Μενιδίου ζούνε σε συγκεκριμένες συνθήκες, με εγκληματικότητα που ξεπερνά τα όρια πολλών περιοχών της Αττικής, με τα σημεία που γίνεται το εμπόριο ναρκωτικών να έχουν μετατραπεί σε μίνι – μάρκετ πρέζας. Δεν ωραιοποιήσαμε τίποτα, αφού σημειώσαμε ότι σε αυτό το αλισβερίσι συμμετέχουν (και) τσιγγάνοι. Γράφαμε όμως ότι αυτό «και» στο «(και) τσιγγάνοι» έχει ιδιαίτερη σημασία. Εάν δεν υπάρχει αυτό το «και» τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, αφού διαμορφώνεται η αντίληψη πως για την εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, τις μικρές και μεγάλες μαφίες της περιοχής υπεύθυνοι είναι όλοι οι τσιγγάνοι. Είναι η έκφραση της αντίληψης πως εγκληματίες είναι οι «ξένοι» και μόνο οι «ξένοι», οι «διαφορετικοί» και μόνο οι «διαφορετικοί», οι τσιγγάνοι ή ή μετανάστες ή οι πρόσφυγες που κατοικούν σε κάθε χώρα. Είναι έκφραση φασιστικής αντίληψης.

Πέρασε ένας χρόνος και έχασε τη ζωή της η 13χρονη Γιαννούλα, στην Άμφισσα. Ο 34χρονος που κατηγορείται ότι την πυροβόλησε και την σκότωσε παραδόθηκε μετά από μέρες και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το κορίτσι ήταν στο σημείο μιας αντιδικίας και ο θάνατος του προκλήθηκε χωρίς ο ίδιος να το θέλει, ζητώντας συγγνώμη. Δείτε τις δηλώσεις του δικηγόρου του στο βίντεο (εδώ – από το 0.20 έως το 1.04).

Στο ίδιο βίντεο (εδώ – από το 1.20 έως το 1.40) μπορείτε να δείτε και κάτι άλλο, που συγκλόνισε όλη τη χώρα. Υπήρξαν άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό μέγαρο της Άμφισσας και τον χειροκροτούσαν, διοργανώνοντας μια άτυπη συγκέντρωση συμπαράστασης!

«Ξεχάσαμε» να σας πούμε κάτι που ήδη γνωρίζετε: Η 13χρονη Γιαννούλα ήταν τσιγγάνα. Μπορούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε την «ταυτότητα» αυτών που χειροκροτούσαν. Όχι, δεν γνωρίζουμε ονόματα και διευθύνσεις και ούτε θα ψάξουμε να τα βρούμε. Ο εκφασισμός, άλλωστε, δεν κατοικεί μόνο στην Άμφισσα.

Γνωρίζουμε, όμως, κάτι άλλο: Ο εκφασισμός, πριν καν γίνει «καθαρός» φασισμός (δεν έχουμε αποδείξεις ότι πρόκειται για οργανωμένη κίνηση φασιστών), έχει καταφέρει κάτι: Να μετατρέψει τους ανθρώπους σε «σκουλήκια». Όπως γράφεται, άλλωστε, και στο σύνθημα στη φωτογραφία, «φασίστας δεν γίνεσαι, καταντάς».

 

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *