«Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών»: Ένα “σωματείο” με ….διευθυντικά στελέχη και διαδικασίες-φάντασμα

Σχόλιο Praxis: Το θέμα των εργοδοτικών σωματείων αλλά και γενικότερα των σωματείων-σφραγίδα (ότι διακηρύξεις και αν κάνουν) αποτελεί πραγματική μάστιγα για το εργατικό κίνημα. Χρειάζεται να ενταθεί η πάλη για την ταξική ενότητα και συσπείρωση των εργαζομένων, που θα υπερβεί και την πολυδιάσπαση αλλά και την εξάρτηση απο “Ομοσπονδίες” και “σωματεία” που δεν είναι απλά αποτύπωση κάποιων συσχετισμών αλλά οργανικό κομμάτι της εργοδοσίας σε δομή, περιεχόμενο, λειτουργία και απεύθυνση. Το παράδειγμα με τα όργια του “αριστερού” εργοδοτικού συνδικαλισμού του ΣΥΡΙΖΑ στα Σούπερ Μάρκετ είναι χαρακτηριστικό. Πίσω απο τα φούμαρα και την “κοινωνική ευαισθησία” ξεπροβάλλει η πραγματικότητα μέσα στο εργατικό κίνημα, απο την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Πραγματικότητα που είναι και το πιο βασικό κριτήριο για να κρίνονται και δυνάμεις και πρόσωπα.

Ιδιαίτερα πρέπει να συζητηθεί-σε όλα τα σωματεία-και να ξεκαθαρίσει το θέμα των στελεχών(προιστάμενοι κ.λπ) οι οποίοι θα πρέπει να μην συμμετέχουν στα Σωματεία των εργαζομένων η τουλάχιστον να μην έχουν δικαίωμα εκλογής στα διοικητικά συμβούλια. Για να μην βρισκόμαστε σε καταστάσεις να……..απολύουν  εργάτες-μέλη του Σωματείου που “διοικούν” με το επιχείρημα  “και εγώ εργαζόμενος είμαι τι να έκανα”………….

 

 

 

«Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών»

 

 

Μηχανισμός στην υπηρεσία των μονοπωλίων

 

 

 

 

Από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι «αρχαιρεσίες» του δήθεν εργατικού «σωματείου» με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών», ενός καραμπινάτου μηχανισμού της εργοδοσίας, με τον οποίο εδώ και χρόνια επιχειρείται να επιτευχθούν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια υπέρ του κεφαλαίου.

Εργοδοσία, διευθυντικά στελέχη, εργοδοτικοί συνδικαλιστές, με πρώτα βιολιά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, «τρέχουν» χέρι – χέρι αυτόν τον εργοδοτικό μηχανισμό, που τιτλοφορείται «σωματείο» ώστε να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια φάμπρικα που έχουν στήσει για την παραγωγή αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τη ΓΣΕΕ, μια φάμπρικα με καθοριστικό ρόλο συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει το συγκεκριμένο «σωματείο» – μηχανισμός, πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, στις κυβερνητικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα.

Το αυτοαποκαλούμενο «σωματείο» είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο στους χώρους δουλειάς και όμως εμφανίζεται να έχει χιλιάδες μέλη, όλα οικονομικά τακτοποιημένα (!), χιλιάδες ψηφίσαντες στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και… 60% των ψηφισάντων έως τώρα στις τρέχουσες εκλογές να αποτελούν νέες αιτήσεις εγγραφής που γράφονται τη μέρα που έρχονται να ψηφίσουν. Τα παραπάνω… «ανεξήγητα» έχουν πολύ συγκεκριμένη εξήγηση, βέβαια, καθώς διευθυντικά στελέχη πιέζουν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να συμμετέχουν στις «αρχαιρεσίες», πολλές φορές τους συνοδεύουν στο χώρο των εκλογών, ενώ στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των υποψηφίων είναι περιφερειακοί διευθυντές σούπερ μάρκετ, διευθυντές καταστημάτων και άλλα εργοδοτικά στελέχη…

 

 

Να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας!

 

 

Απέναντι σε αυτά τα εργοδοτικά όργια στάθηκαν με αποφασιστικότητα οι ταξικές δυνάμεις: Με αποκαλυπτικές ανακοινώσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και η ΔΑΣ ξεσκέπασαν το χαρακτήρα και το ρόλο του συγκεκριμένου μηχανισμού της εργοδοσίας, κάλεσαν τους εργαζόμενους να απορρίψουν με κάθε τρόπο τον εξαναγκασμό, να σπάσουν το απόστημα της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν και καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να μην ψηφίσουν σε αυτόν τον εργοδοτικό μηχανισμό. Παράλληλα, αποφάσισαν να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), προκειμένου να υπάρχει μια ταξική επιλογή πίσω από το παραβάν για τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οξυμένη τρομοκρατία.

«Εργαζόμενε, εργαζόμενη στα super market, αποδυνάμωσε και μαύρισε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τους ανθρώπους της εργοδοσίας που σε πιέζουν και σε τρομοκρατούν! Aρνήσου να συμμετάσχεις! Εφόσον η τρομοκρατία είναι οξυμένη και δεν μπορείς να πας κόντρα στις πιέσεις της εργοδοσίας, στήριξε στην κάλπη και πίσω από το παραβάν, που δεν σε βλέπει κανείς, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που αποτελείται από εργαζόμενους σαν και σένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν αυτά τα εργοδοτικά όργια που αλλοιώνουν συνολικότερα τους συσχετισμούς υπέρ της εργοδοσίας, να περάσουν από το χώρο των εκλογών για να δουν «ιδίοις όμμασι» το καθεστώς τρομοκρατίας και τα αίσχη των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

 

 

Σωματείο – «φαντομάς» και… τα «ξαδελφάκια» του

 

 

Το «σωματείο» – μηχανισμός είναι ένας… «φαντομάς». Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μας εξηγούν ότι δεν έχει καμιά δράση στους χώρους δουλειάς. Οι εργάτες δεν το έχουν δει ποτέ να κάνει παρεμβάσεις, να οργανώνει αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Δεν κάνει γενικές συνελεύσεις, δεν βγάζει καν ανακοινώσεις. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος πού βρίσκεται, αφού δεν διαθέτει καν ιστοσελίδα, τηλέφωνα, διεύθυνση επικοινωνίας!

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του “σωματείου”», σημειώνει η ΔΑΣ, «είναι υψηλόβαθμα στελέχη των super market, περιφερειάρχες και διευθυντές καταστημάτων. (…) προωθούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αποφασίζουν απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές για τους εργαζόμενους».

Οι μόνες παρεμβάσεις του αφορούν στις αρχαιρεσίες και τη στήριξη του επαγγελματικού ταμείου. Ενός ταμείου, δηλαδή, που μετατρέπει τις συντάξεις και τις παροχές σε επενδυτικά προϊόντα, βορά των κεφαλαιοκρατών, με τους εργάτες να ξέρουν τι εισφορές δίνουν αλλά όχι πόση σύνταξη ή παροχές θα πάρουν.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα επιχειρησιακά σωματεία στα μεγάλα σούπερ μάρκετ («Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης», «My Market»). Δύο εργαζόμενοι στον «Βασιλόπουλο», που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μας εξηγούν: «Πριν μερικά χρόνια, ζητήσαμε να γίνουμε μέλη του επιχειρησιακού σωματείου στον “Βασιλόπουλο”. Η διοίκηση του σωματείου έκανε ό,τι μπορούσε για να μας αποτρέψει. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε εξώδικο για να ζητήσουμε να γίνουμε μέλη! Το ίδιο το επιχειρησιακό σωματείο δεν εμφανίζεται πουθενά. Μια από τις ελάχιστες ανακοινώσεις που έχει βγάλει ήταν για να καταγγείλει το ΠΑΜΕ»…

Ο Αντρέας Πουλικόγιαννης, εργαζόμενος στον «Σκλαβενίτη», μέλος των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, μας λέει για το επιχειρησιακό σωματείο στη συγκεκριμένη αλυσίδα: «Οι αρχαιρεσίες γίνονται παρουσία ανθρώπων από το τμήμα προστασίας της επιχείρησης. Στελέχη της επιχείρησης, που εμποδίζουν τις περιοδείες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στα σούπερ μάρκετ, αλλά και εφαρμόζουν μέτρα που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργατών, είναι οι ίδιοι που λένε στους εργάτες να πάνε να ψηφίσουν στο επιχειρησιακό και στην “Ενωση”. Εμείς ως ταξικές δυνάμεις προσπαθήσαμε δύο φορές, το 2012 και το 2015, να κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο, αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί δεν ανακοίνωναν τις προθεσμίες για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Οταν το 2015 καταφέραμε να τις μάθουμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε κανέναν από την Εφορευτική Επιτροπή για να τις καταθέσουμε, ενώ πήγαμε στα καταστήματα, φτάσαμε μέχρι και στα σπίτια των μελών της εφορευτικής και δεν τους βρήκαμε ούτε εκεί»!

 

 

«Ενημερώσεις» της εργοδοσίας, εσωτερικά mail, απειλές…

 

 

Κι όμως, αυτό το ανύπαρκτο «σωματείο», με τον τίτλο «Ενωση Υπαλλήλων», ακριβώς γιατί έχει την απόλυτη στήριξη της εργοδοσίας και δρα για λογαριασμό της, στις προηγούμενες αρχαιρεσίες παρουσίασε μητρώο μελών με πάνω από 8.000 άτομα, όλα τους οικονομικά τακτοποιημένα (!), και πάνω από 5.000 ψηφίσαντες!

Ο τρόπος που γίνονται οι σημερινές αρχαιρεσίες είναι χαρακτηριστικός του ρόλου που παίζει ο εν λόγω μηχανισμός.

Αρχικά ήταν κάτι σαν επτασφράγιστο μυστικό. Δεν υπήρχαν ανακοινώσεις, τίποτα που να προπαγανδίζει τις αρχαιρεσίες, αφού την προπαγάνδα ανέλαβε η ίδια η εργοδοσία!

«Οι άνθρωποι της εργοδοσίας πήγαν να κάνουν τις εκλογές στα κρυφά, τρεις μήνες πριν την καθορισμένη ημερομηνία που λήγει η θητεία του δήθεν διοικητικού συμβουλίου, με ανύπαρκτες συλλογικές διαδικασίες και εκλογοαπολογιστική συνέλευση – παρωδία, που ποτέ δεν ανακοινώθηκε στους χώρους δουλειάς», σημειώνει η ΔΑΣ.

Συνδικαλιστές του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μάθανε ότι θα γίνουν αρχαιρεσίες από καταγγελίες εργαζομένων ότι διευθυντές και άλλα στελέχη καταστημάτων σούπερ μάρκετ καλούσαν κατά ομάδες εργάτες που επέλεγαν, για να τους πουν ότι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν.

«Οι πολυποίκιλες απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «οι αναφορές πως η συμμετοχή δεν είναι προαιρετική, ο εγκλεισμός των εργαζομένων σε μικρά γραφεία προκειμένου να “πειστούν” για να ψηφίσουν, τα εσωτερικά mail που κυκλοφορούν σε γραφεία και καταστήματα που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε συμμετοχή, αλλιώς θα υπάρχουν “κυρώσεις”, αποτελούν την καρδιά αυτού του βαθιά εργοδοτικού μηχανισμού».

Στη μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τους ανακοίνωναν πως πρέπει να ψηφίσουν με ταυτότητα και βιβλιάριο τάχα για το επικουρικό τους ταμείο και σε άλλη αλυσίδα πιο κυνικά τους καλούσαν στις εκλογές του «σωματείου», τονίζοντας πως η συμμετοχή «δεν είναι προαιρετική»…

Αρχικά η εργοδοσία έλεγε στους εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν την παράταξη που βρίσκεται στο «σωματείο» χωρίς να διευκρινίζουν ποια. Ομως, όταν η ΔΑΣ κατέβασε ψηφοδέλτιο, ξεκίνησε νέος κύκλος «ενημερώσεων» από την εργοδοσία, ότι πρέπει να στηριχθεί το ψηφοδέλτιο των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Χαρακτηριστικά είναι και τα εμπόδια που επιχειρήθηκε να μπουν για να αποτρέψουν τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ. Υστερα από τις καταγγελίες εργαζομένων, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να μάθουν αν και πότε γίνονται αρχαιρεσίες. Ούτε η έδρα του σωματείου ήταν γνωστή. Οταν πια έφτασαν στο σημείο να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, οι εκπρόσωποι του «σωματείου» τούς ανακοίνωσαν ότι η εκλογοαπολογιστική συνέλευση είχε γίνει στις 13/9 και ότι θα έπρεπε αν ήθελαν να προλάβουν τις προθεσμίες για να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, από έναν αριθμό και πάνω υποψηφίων, το αργότερο μέχρι τις 2 το μεσημέρι στις 14/9. Μία μέρα μετά! Οταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης και της εφορευτικής επιτροπής, πήραν την απάντηση ότι αυτά… δεν ήταν έτοιμα ακόμα!

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως σε αυτό το τόσο μαζικό «σωματείο», με τα πάνω από 8.000 εγγεγραμμένα και οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με ισχυρισμούς των εργοδοτικών, μόλις 104 άτομα, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι δεν έγινε καν η συνέλευση…

 

 

Διευθυντικά στελέχη υποψήφιοι, «συνοδοί» και ουσιαστικά ανύπαρκτο μητρώο

 

 

 

Με το ξεκίνημα των «αρχαιρεσιών» αποκαλύπτονται και άλλα ζητήματα. Μετά το τέλος της τέταρτης μέρας υπήρχαν 1.260 ψηφίσαντες, από τους οποίους οι 672 ήταν νέες εγγραφές (την ίδια μέρα που ψήφιζαν) και κανένας από αυτούς δεν πλήρωσε συνδρομή. Οι νέες εγγραφές δεν γίνονται καν στο υφιστάμενο μητρώο μελών: Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο παράλληλο μητρώο, από το οποίο φυσικά μπορούν να επιχειρηθούν διάφορες… τράμπες.

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «στο χώρο των εκλογών οι εργαζόμενοι προσέρχονται ανά 5άδες, σφιχταγκαλιασμένοι από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, με προϊσταμένους τμημάτων, με διευθυντικά στελέχη αλλά και ανθρώπους από τα τμήματα προστασίας του “Σκλαβενίτη”. Με εντολές και σαφές σπρώξιμο από τον όμιλο “Παντελιάδη” αλλά και τον “ΑΒ Βασιλόπουλο”, που στηρίζει το ψηφοδέλτιο των εργοδοτικών με αρκετά διευθυντικά στελέχη, η πλειοψηφία των εργαζομένων έρχεται στο χώρο των εκλογών χωρίς να γνωρίζει τι ψηφίζει και ποιους».

Το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κοσμεί πλειάδα στελεχών της εργοδοσίας. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες εκλέχθηκαν με την παράταξη του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ως αντιπρόσωποι για τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μια σειρά στελέχη. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Β.Κ., εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην αγοραπωλησία αυτοκινήτων, Γ.Κ., υπεύθυνη συντονισμού τμήματος Ασφάλειας στην «ΑΒ Βασιλόπουλος», Π.Δ., εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» για την αλληλογραφία και τα συστημένα (ΦΕΚ), Σ.Σ., υπεύθυνος εξωτερικού ελέγχου «ΑΒ Βασιλόπουλος», Δ.Γ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος», Κ.Μ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος», Σ.Ξ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος», Α.Λ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος», Α.Π., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος», Ν.Κ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Ι.Λ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Α.Μ., διευθύντρια καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Θ.Κ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Γ.Δ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Κ.Φ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Γ.Π., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος», Α.Σ., product manager «Σκλαβενίτης». Μεσοβδόμαδα ψήφισε και ο Γ.Γ., διευθυντής προσωπικού στον «Σκλαβενίτη», ο οποίος ήταν και νέα εγγραφή! Η πλειοψηφία των παραπάνω είναι σήμερα και υποψήφιοι…

Η ΔΑΣ καταγγέλλει από την πρώτη μέρα όλες αυτές τις διαδικασίες. Επισημαίνει την ανυπαρξία στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας του «σωματείου», προχωρά σε συνεχείς ενστάσεις επί της απαράδεκτης διαδικασίας. Κατήγγειλε ακόμα τις δικηγόρους, που με βάση το νέο νόμο έχουν το ρόλο δικαστικού αντιπροσώπου και με τη στάση τους ανέχονται τέτοιες διαδικασίες. Κατέθεσε επίσης ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν την περασμένη Παρασκευή.

 

 

Χ. Γ.

Πηγή: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9517124

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *