Βραχονησίδες: Οι αστικές τάξεις και στις δύο πλευρές του Αιγαίου ψάχνουν αφορμές για κλιμακώσουν τους ανταγωνισμούς σε βάρος των λαών.

 

……Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή δεν γίνονται για το Αιγαίο, την ανεξαρτησία της Κύπρου, ή αντίστοιχα για την Ανατολική Θράκη, την προστασία της τουρκικής μειονότητας κλπ. Δεν γίνονται για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών, ανάμεσα σε αυτούς που παραβιάζουν και αυτούς που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο. Και ενδεχόμενη κλιμάκωση (αν το εργατικό κίνημα δεν καταφέρει να τη ματαιώσει) δεν θα γίνει για την υπεράσπιση της πατρίδας ή για την επίλυση μιας σειράς δευτερευόντων εθνικοδημοκρατικών ζητημάτων, που εμφανίζονται στα πλαίσια όλων των ιμπεριαλιστικού τύπου αντιπαραθέσεων.Θα γίνει κυρίως για τα συμφέροντα της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης.

Το αντιπολεμικό κίνημα ασφαλώς θα πρέπει να καταγγείλει κάθε προσπάθεια από τις δύο πλευρές για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των δημοκρατικών ελευθεριών σε βάρος των λαών. Θα ταχθεί ενάντια σε κάθε είδους κατοχή εδάφους, κάθε είδους προσαρτήσεις και θα παλέψει για την άμεση ειρήνη χωρίς όρους. Πάνω από όλα όμως θα καταγγείλει τον κοινωνικό, οικονομικό και εκμεταλλευτικό και αντιδραστικό χαρακτήρα του πολέμου, σε βάρος των εργαζομένων των δύο χωρών και γενικότερα της περιοχής. Θα αναδείξει και θα αντιπαλέψει, ιδιαίτερα, τις ευθύνες της δικής του αστικής τάξης, θα τον θεωρήσει κυρίως ταξικό αντεθνικό πόλεμο, σε βάρος του λαού της χώρας και των λαών της περιοχής.

Το εργατικό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, για να υποδείξει και την ειρηνική διέξοδο από την όποια ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή. Και μια τέτοια ειρηνική διέξοδος, χωρίς όρους, χωρίς προσαρτήσεις και αποζημιώσεις, χωρίς βαθιές, αθεράπευτες πληγές, που θα διαιωνίζουν και θα εντείνουν την πολεμική κλιμάκωση και ανθρωποσφαγή, δεν βρίσκεται στην πολεμική νίκη της δικής τους χώρας, δεν βρίσκεται ούτε στην επιδιαιτησία του δήθεν «Διεθνούς Δικαίου» και του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, δεν βρίσκεται ούτε στη συνέχιση του πολέμου με «άλλα μέσα» διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων ανάμεσα στις δύο ολιγαρχίες.

Μια τέτοια, μακρόχρονη και σταθερή, ειρηνική διέξοδος προς όφελος των λαών βρίσκεται στην ανατροπή όλου του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά και διαιωνίζει την αντεργατική πολεμική αθλιότητα, στην κατάκτηση μιας νέας εργατικής δημοκρατίας. Αυτή είναι η μόνη πραγματική πατριωτική στάση του εργατικού κινήματος σε μια ιμπεριαλιστική χώρα: η υπεράσπιση της ειρήνης και του οριστικού τέλους των άδικων πολέμων και των ανταγωνισμών.

Αυτοί οι στόχοι επιβάλλουν και την αντίστοιχη τακτική, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες, τη συγκεκριμένη κατάσταση και τους συσχετισμούς. Η τακτική αυτή όμως θα πρέπει να απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων: όχι για να υποκλιθεί στο επίσημα «κυρίαρχο» αίσθημα της υπεράσπισης της πατρίδας, αλλά για να το αντιπαλέψει και να προετοιμάσει την ανάπτυξη της συλλογικής πάλης κατά του πολέμου, για την ανατροπή των αστικών κυβερνήσεων και του συστήματος εκμετάλλευσης………

 

 

 

https://praxisreview.gr/κάτω-απο-ξένες-σημαίες-η-μαρξιστική-θε/

 

 

 

 

«Ανθρωποφάς»: Παραμένει η ελληνική σημαία στη βραχονησίδα

 

Παρά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και σχετικά δημοσιεύματα

 

 

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από τις βραχονησίδες «Ανθρωποφάγοι», οι νέες εικόνες τη διαψεύδουν. Το samostimes.gr δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή, στο οποίο βλέπουμε την ελληνική σημαία να συνεχίζει να κυματίζει στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς. Στο υλικό από τη Δευτέρα 17 Απριλίου, η σημαία παραμένει στη θέση της, ενώ την ίδια στιγμή σκάφη του Λιμενικού Σώματος περιπολούν στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν αν υπήρξε ή αν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. «Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς

Είναι η ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων. Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ. και η επίσημη ονομασία της είναι Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρωποφάς. Απέναντί της βρίσκεται ο επίσης ακατοίκητος Μικρός Ανθρωποφάγος.

Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Φούρνων Κορσέων και το όνομά της φιγουράρει στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μαζί με 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Είναι μια λίστα με νησιά και βραχονησίδες που χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ως »αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις »αμφισβητούμενες περιοχές» της Τουρκίας, εκτός από την βραχονησίδα αυτή, ανήκει γενικότερα το σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας καθώς και αρκετοί ακόμα στόχοι στα »ραντάρ» της στο Νότιο Αιγαίο.

Το Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι αποτελείται από τα παραπάνω:

Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3. Δείτε τον σχετικό χάρτη από την Wikipedia… 

 

 

 

Πηγή: samostimes.gr

 

 

 

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/anthropofas-paramenei-i-elliniki-simaia-sti-vrahonisida

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *