Για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

 

 

Για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

 

 

 

Συνεχίζεται η ένταση στην Καταλονία, μετά και απο τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της Ισπανικής κυβέρνησης ενάντια στο προγραμματισμένο αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το δημοψήφισμα έχει βγεί παράνομο απο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και έχει ξεκινήσει μια χωρίς προηγούμενο κατασταλτική επιχείρηση για να το αποτρέψει. Όμως, επειδή το δημοψήφισμα στην Καταλονία προωθείται απο την τοπική ισχυρή αστική τάξη-η έστω το μεγαλύτερο τμήμα της- οι αρχές της Καταλονίας δεν αντιστέκονται η δεν ακολουθούν την γραμμή της Ισπανική κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορία αγώνων και αντιπαραθέσεων και κάτω απο το κλίμα της κρατικής καταστολής της κεντρικής κυβέρνησης, ευρύτερα λαικά στρώματα της περιοχής συμμετέχουν στην προσπάθεια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πιθανότατα βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις, που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Ισπανία και γενικότερα την Ε.Ε. Ένα είναι σίγουρο: Η αντίσταση στην καταστολή της κυβέρνησης είναι δίκαιη. Το πιο σημαντικό  για όσους βρίσκονται έξω και μακριά απο την Ισπανία, είναι η αλληλεγγύη στον λαό της Καταλονίας και την αυταρχική επίθεση που δέχεται απο την κεντρική κυβέρνηση.

Αυτό το θέμα στην Καταλονία δεν είναι καινούργιο αλλά έχει ιστορία αιώνων. Το δικαίωμα της Aυτοδιάθεσης, όπως έγραφε και ο Λένιν, είναι κορυφαίο δικαίωμα των λαών και φτάνει και μέχρι το δικαίωμα της απόσχισης, εφόσον ο λαός το αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο. Και αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που αστικά στοιχεία καθοδηγούν το δημοψήφισμα (με το αντίστοιχο περιεχόμενο), εξάλλου σε τέτοια ζητήματα πολλές φορές έμπαιναν μπροστά τέτοια ζητήματα. Για αυτό και πέρα απο την αλληλεγγύη είναι αυτονόητος ο σεβασμός σε όποια απόφαση επιλέξει ο ίδιος ο Καταλανικός λαός για το μέλλον του, μακριά απο “συμβουλές” εξ αποστάσεως……….

 

 

 

Γιώργος Γόδας.

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    Ξεκίνησε από το πρωί η ψηφοφορία – Βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας και της εθνοφρουράς σε εκλογικά κέντρα

    http://www.902.gr/eidisi/kosmos/140533/epemvaseis-tis-astynomias-kai-tis-ethnofroyras-se-eklogika-kentra

    Καταλονία: Χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία- 337 τραυματίες

    http://www.skai.gr/news/world/article/356502/katalonia-plastikon-katalonia-martyriess-to-dimopsifisma-337-traymaties/

    Καταστολή στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες και αίμα

    http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/ola-ta-matia-stin-katalonia-oi-polites-stis-kalpes-gia-dimopsifisma-aneksartisias-pa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *