«Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης»: Απάτη και κοροϊδία σε βάρος των νέων ανέργων

 

 

«Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης»: Απάτη και κοροϊδία σε βάρος των νέων ανέργων –

 

 

του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 

 

 

 

Κοροϊδεύουν τον κόσμο! Τον Μάιο του 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατάργησε το επίδομα για νεοεισερχόμενους ανέργους ως 29 ετών, που ήταν 75 ευρώ το μήνα και καταβαλλόταν για 5 μήνες. Τον Δεκέμβριο του 2017, το υπουργείο Εργασίας εξήγγειλε την χορήγηση εφάπαξ εκτάκτου επιδόματος 400 ευρώ, σε νέους ως 24 ετών.

Ειδικότερα, το επίδομα για νεοεισερχόμενους ανέργους ως 29 ετών, που ήταν 75 ευρώ το μήνα και καταβαλλόταν για 5 μήνες. Στο εξής, και σύμφωνα με σχετική εσωτερική εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ στις υπηρεσίες του, από 19 Μαΐου και μετά δεν θα παραλαμβάνεται καμία αίτηση για την καταβολή του επιδόματος σε νέους ως 29 ετών που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ ως νεοεισερχόμενοι άνεργοι, δηλαδή ως άνεργοι με «μηδέν» ένσημα. Οσοι είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 18 Μαΐου 2017, πριν από τη δημοσίευση του νόμου, θα πάρουν τα 75 ευρώ για 5 μήνες. Τα 75 ευρώ ήταν το «χαρτζιλίκι» που είχε προβλεφθεί με νόμο του 1985 για τα νέα παιδιά που τελειώνουν σπουδές και δεν έχουν δουλειά ή που δεν έχουν σπουδάσει αλλά για ένα πεντάμηνο έπαιρναν αυτό το μικρό βοήθημα για τα υποτυπώδη έξοδά τους.

Αφού λοιπόν έκοψαν το συγκεκριμένο επίδομα τώρα δίνουν μέρος του, με τον τίτλο: «Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης».  Με άλλα λόγια οι κυβερνώντες εμπαίζοντας τους χιλιάδες, άνεργους, νέους ανθρώπους αφού πρώτα έκοψε ένα μόνιμο επίδομα που ίσχυε από το 1985 και αφορούσε μεγαλύτερη ηλικιακή γκάμα, σήμερα έρχεται να πετάξει ένα «ξεροκόμματο» σε σαφώς λιγότερους αριθμητικά ανθρώπους ισχυριζόμενη μάλιστα ότι ασκεί …κοινωνική πολιτική!

Το θράσος τους δεν έχει όριο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στην τεράστια ανάγκη που έχουν ακόμα και για τα συγκεκριμένα «ψίχουλα» χιλιάδες νέα παιδιά που στοιβάζονται στις ουρές της ανεργίας, «εμποτίζει» μια ολόκληρη γενιά με τη λογική της επιδοματικής συντήρησης. 

Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης, όπως προκλητικά ονομάστηκε το επίδομα,  ανέρχονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, σε περίπου 55.000 άτομα, εφόσον κατά την 31η.10.2017, ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και που, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ) που ενέκρινε την χορήγηση του, εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Συνολικά για το επίδομα έχει δεσμευθεί κονδύλι περίπου  20.000.000 ευρώ.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. «Η καταβολή του επιδόματος γίνεται διότι οι περισσότεροι άνεργοι αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν εργασιακή εμπειρία ώστε να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας», ισχυρίστηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Όμως η πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι που καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, είναι σχεδόν 1 στους 10 από το σύνολο των ανέργων της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού για το μήνα Οκτώβριο καταγράφονται στα μητρώα του 947.907 άνεργοι και επίδομα ανεργίας λαμβάνουν, μόλις οι 97.268.

Επιπλέον τα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν συνεχώς για κάθε κοινωνική παροχή, αποκλείουν χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους από επιδόματα που ως σήμερα δικαίως λάμβαναν. Τα εφάπαξ ποσό των 400 ευρώ αποτελούν απροκάλυπτη κοροϊδία καθώς δεν αποτελεί ένα μόνιμο επίδομα που κατοχυρώνεται ως δικαίωμα, αλλά μια …παροχή που χρησιμοποιείται για λόγους προπαγανδιστικούς και καιροσκοπικούς. 

Κυρίως όμως αποτελεί άλλη μια απόδειξη, στην εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης και αντεργατικής πολιτικής, που από τη μια πλευρά σπρώχνει όλο και περισσότερους νέους στην ανεργία και στους μισθούς -πείνας των 300 και 400 ευρώ και χρησιμοποιεί τα επιδόματα, ως «αντίδωρο» για να κατευνάσει την οργή τους.

 

 

 

 

http://www.imerodromos.gr/epidoma-neanikis-allilengyis-apati-ke-koroidia-se-varos-ton-neon-anergon-tou-panagioti-theodoropoulou/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *