Επίσκεψη Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ: Με ατζέντα τους σχεδιασμούς ΕΕ,ΗΠΑ και τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου

Ο Πρωθυπουργός με επιχειρηματίες στο Σικάγο…………..

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Με ατζέντα τους σχεδιασμούς ΕΕ, ΗΠΑ και τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου

 

 

Ολα τα ζητήματα που ιεραρχούν ψηλά τα μονοπώλια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, μαζί και τα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη έως τις 18 του Οκτώβρη, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας. Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις, Ενέργεια είναι ζητήματα που θα συζητηθούν τόσο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, όσο και με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει τη σημασία που αποδίδει η εγχώρια αστική τάξη στην επίσκεψη, χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής» και κομπάζοντας ότι «επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και του πρωθυπουργού της»! Τα πανηγύρια αφορούν την πάγια επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου για αναβάθμιση του ρόλου του μέσα απ’ τη συμμετοχή και στήριξη σε σχεδιασμούς ευρωενωσιακών και αμερικανικών μονοπωλίων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν χτες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συμβαδίζει με σημαντική αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της χώρας, που βρίσκεται «πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων, ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως».

Οι επισημάνσεις αυτές στην πραγματικότητα δείχνουν τη σημασία που η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποδίδουν στην Ελλάδα για την προώθηση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ εξάλλου ανοιχτά χαρακτηρίζουν τη χώρα πυλώνα αυτών των σχεδιασμών, απονέμοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού με την αντιλαϊκή της πολιτική έχει εμπλέξει τη χώρα βαθιά σ’ αυτούς, ενώ έχει ταυτόχρονα καλλιεργήσει το «έδαφος» για επενδυτές που αναζητούν νέα πεδία κερδοφόρας δράσης. Πρόκειται για σχεδιασμούς που αφορούν, μεταξύ άλλων, βλέψεις σε ενεργειακούς πόρους, σε υποδομές όπως λιμάνια, σε δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο Αλ. Τσίπρας θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του το Σαββατοκύριακο, με συναντήσεις τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα συνομιλήσει ακόμα με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας μέρας, θα απευθύνει ομιλία στο «Chicago Council on Global Affairs», με αντικείμενο – όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου – την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτώβρη).

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο «Brookings».

 

 

 

«Καλύτερη αρχή» με «φιλικό περιβάλλον» στους επενδυτές

 

 

 

«Οπως έχει διαμηνύσει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στρατηγικοί επενδυτές θα βρουν ένα φιλικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον για επενδύσεις από την ελληνική κυβέρνηση».

Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλει ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στις ΗΠΑ με αφορμή και τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στην Ουάσιγκτον. Σε αυτό το φόντο, η ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία, προκειμένου να «διαφημίσει» τα ανταγωνιστικά – γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσκαλώντας αμερικανικά μονοπώλια και «επενδυτές», στο έδαφος βέβαια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην ιστοσελίδα mignatiou.com, εστίασε στους παρακάτω άξονες:

«Η Ελλάδα, πέραν της τροχιάς ανάπτυξης που εισέρχεται, παράλληλα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωστρατηγικό σημείο στην περιοχή της Μεσογείου, που την καθιστά μεταξύ άλλων ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι».

Σχετικά με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς επενδυτές, αναφέρθηκε στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των κλινικών μελετών, της αγροδιατροφής,της Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των logistics.

Σχετικά με το «πώς θα μπορούσε να εμβαθύνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον τομέα της οικονομίας», ο υπουργός Οικονομίας προτάσσει τη «συνεχή και εντατική πληροφόρηση για τις οικονομικές καταστάσεις και τους οικονομικούς δείκτες που μαρτυρούν την πρόοδο της χώρας και τη θέση της, ιδιαίτερα, στην Ευρωζώνη, και, γενικότερα, στην ΕΕ». Αυτό, βέβαια, διασφαλίζεται στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Καταλήγοντας, ο Δ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε: «Σίγουρα είναι η καλύτερη αρχή για μια νέα περίοδο στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα η έμπρακτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο προορισμό για νέα επενδυτικά σχέδια».

Στο μεταξύ, συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, θα έχουν σήμερα Σάββατο στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Χουλιαράκης. Ο Ευ. Τσακαλώτος, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ζήτησε μεγαλύτερη «σαφήνεια» από το ΔΝΤ και «διαμαρτυρήθηκε», λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω».

Θυμίζουμε πως την ερχόμενη βδομάδα επανέρχονται στην Αθήνα τα «τεχνικά κλιμάκια» του κουαρτέτου, ενώ τις 23 Οκτώβρη ακολουθούν τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών μέτρων της 3ης «αξιολόγησης».

 

 

 

 

 

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9543926

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *