“Επιστρατεύτηκες αυτοβούλως να συνεργαστείς με το σύστημα”: Γράμμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Αναδημοσιεύουμε ένα γράμμα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Έναν μεγάλο μουσικοσυνθέτη, και, από την μεταπολίτευση και μετά, αγαπημένο παιδί της ελληνικής αστικής τάξης  και του πολιτικού της συστήματος, λόγω της μεγάλης προθυμίας του να βγαίνει πάντα (πολλές φορές μόνος του, χωρίς καν να τον καλέσουν) σε κρίσιμες στιγμές και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της.

Επειδή διάφοροι υποστηρίζουν ότι ο συνθέτης “παρασύρθηκε”(;;;;) και ότι έκανε ένα “λάθος”, λές και δεν γνωρίζουν τι έχει υποστηρίξει διαχρονικά, παραθέτουμε, πριν την  επιστολή, αποσπάσματα από πρόσφατες “αποκαλύψεις” για το τι υποστήριζε το 1992. Οι υπογραμμίσεις δικές μας και χωρίς άλλα σχόλια…….

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει: Η αλήθεια για το Συμβούλιο Αρχηγών το 1992

 

 

………..και μόνο το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί συμπεριφέρονται απέναντί μας με έναν τόσο θρασύ και εχθρικό τρόπο, αποδεικνύει ότι γνωρίζουν ότι υποστηρίζονται από διεθνείς δυνάμεις φιλικές λόγω της γενικότερης πολιτικής τους στον χώρο των Βαλκανίων. Εξάλλου οι αναμνήσεις από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπές.

……….Και τώρα περνώ στις κρυμμένες αλήθειες της εποχής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στη δεκαετία του 1990:

Το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε το Νοέμβριο του ’91. Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το Σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σαμαράς ήδη ευρίσκετο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Ηταν Παρασκευή αυτή η κρίσιμη συνάντηση. Ερχεται λοιπόν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των Σκοπίων. Με εισήγηση φυσικά του προέδρου της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη.

Την προηγουμένη τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, στου Μαξίμου, και του είπα ότι «χαίρομαι που θα συζητηθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα πρόβλημα για το οποίο εσείς οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να ντρέπεστε διότι αφήσατε από το 1944 να αιωρείται το όνομα Μακεδονία, έστω και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαυίας». Του διεμήνυσα, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης.

«Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις, θ’ αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία». Μου λέει, «μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς». «Υπάρχει», πρόσθεσα, «και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός ακόμα. Οτι αυτή τη στιγμή που πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Ολα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα. Σ’ όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στον λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».

………..Την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο είδε ότι ήμουν συνοφρυωμένος και είχα αποφασίσει να μιλήσω. Είπε ότι σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Ορος, ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν τα επιλήψιμα σημεία από το Σύνταγμά τους. «Συμφωνείτε;». «Συμφωνούμε», απάντησαν οι υπουργοί. Πάει αυτό, κλείσαμε. «Μια στιγμή, κ. πρόεδρε», του λέει ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. «Τι συμβαίνει, Θανάση;» «Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσθέσουμε». «Ποιο είναι;». «Το θέμα της εθνικότητας». «Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα. Εδώ πρόκειται για παραμόρφωση της Ιστορίας. Συμφωνείτε;». Συμφωνούμε.

Δύο λοιπόν όροι. Ζητάω ξαφνικά τον λόγο. «Μίκη, περί τίνος πρόκειται;». «Υπάρχει ένα τρίτο σημείο, κύριε πρόεδρε». «Ποιο;». «Το όνομα Μακεδονία». «Τι εννοείς;». Και πήγε να το κλείσει. Οι υπουργοί όμως επέμεναν να μιλήσω. Αναπτύσσω λοιπόν τις απόψεις μου: Το όνομα Μακεδονία είναι το όχημα, με το οποίο περνάνε την προπαγάνδα τους. Λέγοντας ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η Βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή!

……Δηλαδή η ουσία είναι εκεί. Εγινε μια ασχήμια πενήντα ολόκληρα χρόνια, ας κάνουν την αυτοκριτική τους εκείνοι που το δέχτηκαν, αλλά από δω και μπρος πρέπει να αρχίσουμε μια νέα ιστορία. Είμαστε υπεύθυνοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Να τελειώσει η καπηλεία. Ενθουσιάζονται οι υπουργοί και λένε «κύριε πρόεδρε συμφωνούμε». Τι να κάνει ο Μητσοτάκης, είπε «γράψτε και Μακεδονία». Ετσι προστέθηκε το «Μακεδονία».

Βέβαια τότε δεν μπορούσα να προβλέψω την αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης στο αυταπόδεικτο δίκαιό μας. Αντίθετα, ήμουν βέβαιος ότι η Ευρώπη και λόγω του ότι ήμασταν στην ΕΟΚ θα ενίσχυε το αίτημά μας. Οπως επίσης δεν μπορούσα να προβλέψω ότι ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα θα γινόταν αντικείμενο μιας άγριας και τόσο επιζήμιας εθνικά κομματικής εκμετάλλευσης.

……..Και κλείνω σημειώνοντας ότι η απόφαση εκείνου του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε το όχημα που οδήγησε στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα 1992 να αρνηθεί η Ελλάδα το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια.

 

Αθήνα, 19.1.2018

 

 

 

http://www.tanea.gr/triti-apopsi/article/5508975/h-alhtheia-gia-to-symboylio-arxhgwn-to-1992/

 

 

 

“Επιστρατεύτηκες αυτοβούλως να συνεργαστείς με το σύστημα”: Γράμμα στον Μίκη Θεοδωράκη

 

 

 

Ένα γράμμα της Ιωάννας Κατσίμπα προς τον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την  τοποθέτησή του, αναφορικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής .

 

Όπως μας πληροφορεί το tetartopress.gr , η θέση της Ι. Κατσίμπα είναι ξεχωριστή και για έναν ακόμη λόγο, καθώς είναι απόγονος του αντάρτη του ΕΛΑΣ Γιώργου Κατσίμπα (μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ) που πήρε μέρος στην επιχείρηση ανατίναξης του Γοργοπόταμου. Επίσης, τον αδερφό του τον έκαψαν στο σχολείο του Μικρού Χωριού.

 

 

Το γράμμα:

Τόσα γράμματα έγραψες, ας σου γράψω κι εγώ ένα…

Πρόθυμος να στηρίξεις το σύστημα, είπες το: «Καραμανλής ή τανκς».

Όταν η κυβέρνηση Σημίτη παρέδωσε τον Οτσαλάν, στήριξες το σύστημα, την παράδοση του Οτσαλάν και την Κυβέρνηση.

Όταν το ’89 σε έχρισαν υπουργό της συνεργασίας με το σύστημα, τη δεξιά, έβγαλες λόγους για το «μεγάλο έργο» που ερχόταν, περνώντας πάνω από τη Γυάρο και τη Μακρόνησο.

Σήμερα, επιστρατεύτηκες αυτοβούλως, να συνεργαστείς με το σύστημα, στην παραγωγή εθνικισμού, εξυπηρετώντας τα σχέδια του, και πλάι στις παρελάσεις της Χ.Α, να νομιμοποιήσεις αυτό το έγκλημα, περνώντας για άλλη μια φορά πάνω από τη Γυάρο και τη Μακρόνησο…

Δεν θα ξεχωρίσω τον «Μίκη της καρδιάς» μας σαν να είναι άλλος από εσένα. Θα σε καταγγείλω για συνεργασία με το σύστημα, ενάντια στον λαό της Γυάρου και της Μακρονήσου, ενάντια στον λαό που ο αγώνας του σε ενέπνευσε να γράψεις τη μουσική του, ενάντια στον λαό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, θα σε καταγγείλω ως αυτόν που στρώνει το κόκκινο χαλί στον εθνικισμό… Έχω κι εγώ μια πατρίδα, αλλά είναι πολύ μακριά εννοιολογικά από τη δική σου.

Τα στερνά λένε, τιμούν τα πρώτα. Τα δικά σου πρώτα, είναι πολύ μακριά… και τα στερνά τα σκέπασαν…”

 

 

 

http://www.enallaktikos.gr/ar37912el-epistrateytikes-aytovoylws-na-synergasteis-me-to-systima-gramma-ston-miki-theodwraki.html

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    Στο μεταξύ κάποιοι ανεγκέφαλοι (αν δεν είναι κάτι άλλο) μουτζούρωσαν τους τοίχους του Μίκη:

    http://www.imerodromos.gr/athliotita-tou-nikou-bogiopoulou/

    Ο συνθέτης, με αφορμή τα γεγονότα, βγήκε και μίλησε για “σκοτεινά κέντρα” που τον “πολεμούν από το 40”, φυσικά τα αστικά ΜΜΕ (και το διαδίκτυο) από κοντά σήκωσαν το θέμα κλπ.

    Και έτσι, με την συνδρομή και αυτών των ανεγκέφαλων, είναι έτοιμος να αποθεωθεί αύριο από χιλιάδες κόσμου στο “πατριωτικό” συλλαλητήριο, “αφύπνισης του ελληνισμού” με χορηγία εφοπλιστών, επιχειρηματιών, εκκλησιαστικών παραγόντων, ναζί, και άλλων “αφυπνισμένων” ελλήνων…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *