Η μνημονιακή βαρβαρότητα θα αντικατασταθεί από τη «μεταμνημονιακή» βαρβαρότητα

 

Η μνημονιακή βαρβαρότητα θα αντικατασταθεί από τη «μεταμνημονιακή» βαρβαρότητα

 

 

Τη «σφραγίδα» του Eurogroup έχει πλέον το μνημόνιο διαρκείας που θα αντικαταστήσει το σημερινό πρόγραμμα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» και για τη ρύθμιση του χρέους.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στο ύψος της τελευταίας δόσης και στην χρονική διάρκεια της επιμήκυνσης των δανείων του δεύτερου μνημονίου, με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιδίδεται με τους εταίρους της σε ένα άθλιο παζάρι στις πλάτες του λαού.

Η «ωρίμανση» των δανείων του EFSF θα επιμηκυνθεί κατά δέκα χρόνια και θα δοθεί περίοδος «χάριτος» δέκα χρόνων στην καταβολή των τόκων. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα κατευθυνθεί στο «μαξιλάρι ασφαλείας» (δείτε εδώ αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup)

Στα πλαίσια της «ενισχυμένης εποπτείας» θα υπάρχουν τριμηνιαίοι έλεγχοι μέχρι το 2023 από τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ). Εάν η αξιολόγηση είναι «θετική», κάθε χρόνο θα εκταμιεύεται περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο ESM θα παραιτείται από την αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει όλα τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

 

 

 

https://www.902.gr/eidisi/politiki/161900/i-mnimoniaki-varvarotita-tha-antikatastathei-apo-ti-metamnimoniaki

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *