Η συμφωνία για το Μακεδονικό και ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης

Η συμφωνία για το Μακεδονικό και ο ρόλος της Ελληνικής αστικής τάξης

 

 

Η χθεσινή “λύση” για το λεγόμενο “Μακεδονικό ζήτημα”, όπως περιγράφηκε στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τον ρόλο της Ελληνικής αστικής τάξης (και του Ελληνικού καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού γενικότερα) ως τοποτηρητή και διεκπεραιωτή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στην περιοχή των Βαλκανίων (και την Ανατολική Μεσόγειο).

Στην πραγματικότητα η συμφωνία Ελλάδας-Β.Μακεδονίας (για να χρησιμοποιήσουμε το όνομα που αποδέχτηκε ή άλλη πλευρά) δεν είναι τίποτα άλλο από διαβατήριο ένταξης αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε δηλαδή ακριβώς σε εκείνους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που διαχρονικά ευθύνονται για αναρίθμητες καταστροφές στην περιοχή των Βαλκανίων και αλλού. Τους μηχανισμούς που συμμετέχουν ενεργά στα δολοφονικά σχέδια για την παραπέρα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με καύσιμη ύλη τους εργαζόμενους και λαούς της περιοχής.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να το περιγράψει πιο καθαρά:Προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων“. Αυτή είναι τελικά και η ουσία των “εθνικών θεμάτων”  στην εποχή του σύγχρονου καπιταλισμού για όλες τις αστικές τάξεις (και στην περιοχή). “Χαρτιά” στο γεωπολιτικό παιχνίδι προκειμένου η Ελληνική αστική τάξη να αναβαθμίσει την θέση της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (και στους ανταγωνισμούς με την Τουρκία ιδιαίτερα) και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την λεία.

Έτσι η Ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό (ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ κλπ.) ενώ πρωτοστατούν στο τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων με τα δεξιά και αριστερά μνημόνια, έχουν αναλάβει εδώ και καιρό τον ρόλο και του βασικού ντίλερ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την περιοχή. Η άλλη “πρωτοβουλία” είναι ο συνασπισμός με ΄τις πιο αντιδραστικές χούντες και στρατοκρατικά καθεστώτα στην περιοχή (Αίγυπτος, Ισραήλ-με το τελευταίο να πραγματοποιεί ασκήσεις επί ελληνικού εδάφους για σενάρια “αναταραχών στην Γάζα”, δηλαδή δολοφονίες Παλαιστινίων, σαν αυτές που ζούμε το τελευταίο διάστημα (και όχι μόνο). Πρόκειται για έναν αντιδραστικό, εγκληματικό ρόλο που τις συνέπειες του θα τις πληρώσουν όλοι οι λαοί των Βαλκανίων.

Η συμφωνία λοιπόν για το “Μακεδονικό”, στο βαθμό που υλοποιηθεί (γιατί έχει δρόμο ακόμα) δεν πρόκειται να φέρει ούτε την ειρήνη, ούτε την σταθερότητα, ούτε την “φιλία των λαών” όπως διακηρύττουν οι κυβερνήσεις. Γιατί κάτω από την εποπτεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα. Οι μηχανισμοί αυτοί συγκεντρώνουν δυνάμεις στα Βαλκάνια για την ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Ρωσία και μέσα από αυτές τις συμφωνίες, θα σύρουν και άλλους λαούς πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ούτε το “προοδευτικό” περιτύλιγμα με το οποίο προσπαθεί να πλασάρει η κυβέρνηση την συμφωνία, δηλαδή η αυτονόητη χρήση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό και η επίσης αυτονόητη αναγνώριση της Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας-που εξάλλου είχαν αναγνωριστεί από τις διεθνείς καπιταλιστικές συνθήκες-αλλά και το κομμουνιστικό κίνημα- για πολλές δεκαετίες, αλλάζει την αντιδραστική ουσία της συμφωνίας.

Δεν το αλλάζει γιατί οι διακηρύξεις και οι συμφωνίες στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος είναι προορισμένες να υπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους (οικονομικούς ή στρατιωτικούς) που ετοιμάζονται. Και για αυτό, ακόμα και όταν εμφανίζονται με “αντιεθνικιστικό” περιεχόμενο, οδηγούν στην διαιώνιση της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (νομιμοποίηση ιμπεριαλιστικών συμφωνιών, ιμπεριαλιστική δήθεν “αυτοδιάθεση των λαών” κλπ.). Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά του νομίσματος την εθνικιστική, σοβινιστική εκδοχή των “χαμένων πατρίδων”, των αλυτρωτισμών, της πατριδοκαπηλίας. Eκδοχή που η Ελληνική αστική τάξη ενίσχυσε από την δεκαετία του 90-διαμορφώνοντας γενιές απατεώνων εθνικιστών πολιτικών, παπάδων, διαννοούμενων κλπ. που έχτισαν καριέρες πάνω στον μύθο της δήθεν “μιας και μοναδικής Ελληνικής Μακεδονίας” και της “εξαφάνισης” της Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. 

Πρόκειται για δύο εκδοχές που ανάγονται στο δίπολο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, το δίπολο του αστικού κοσμοπολιτισμού/εθνικισμού, που σε κάθε εποχή χρησιμοποιείται ανάλογα με τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις των κυρίαρχων τάξεων. Χωρίς να καταργείται ποτέ καμία από τις δύο εκδοχές. Εξάλλου ακόμα και στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το σοβινιστικό/εθνικιστικό ρεύμα των συλλαλητηρίων χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για να δημιουργήσει τεχνητές αντιπαραθέσεις και να αποπροσανατολίσει αλλά και σαν διαπραγματευτικό χαρτί στις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες που δρομολογήθηκαν. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ) είναι βασικός εκπρόσωπος αυτού του ρεύματος.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η κοινή πάλη των λαών των Βαλκανίων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους οργανισμούς που τα υλοποιούν και πρώτα από όλα ενάντια στις δικές τους αστικές τάξεις, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το ίδιο επίκαιρη είναι και η διαρκής πάλη-που θα αξιοποιεί και όλη την ιστορική εμπειρία, θετική και αρνητική-για την πλήρη ανεξαρτησία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος από τον αντιδραστικό αστικό εθνικισμό και κοσμοπολιτισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες..

Η διέξοδος δεν βρίσκεται στην ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των καταστροφών που θα προκαλέσουν αλλά στην ήττα τους, με την αποχώρηση κάθε χώρας που συμμετέχει σε αυτούς τους οργανισμούς. Ζήτημα που είναι πρώτα από όλα θέμα του κάθε λαού και εργατικής τάξης μέσα στην χώρα τους, σαν ευρύτερη διεθνιστική συμβολή στην ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των οργανισμών που τους υλοποιούν. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει πραγματική προοπτική και ελπίδα η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών και όχι με τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και τα παζάρια (σαν αυτά του Τσίπρα και του Ζάεφ) που, όπως έχει δείξει πολλές φορές η ιστορία, πολύ σύντομα θα χρησιμοποιηθούν για νέες καταστροφές ενάντια στους λαούς των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

 

 

Praxisreview

2 σχόλια

  1. Praxis Review Συντάκτης άρθρουΑπάντηση

    To θλιβερό και κακοστημένο θέατρο που παίζεται τώρα σε Ελλάδα και Β.Μακεδονία μεταξύ αστών πολιτικών “προοδευτικών” και “πατριωτών”, “ανυποχώρητων” και “συμβιβασμένων” για ψηφοθηρία και δούλεμα στην πολιτική τους πελατεία-όταν όλοι είναι μαχητικοί εκπρόσωποι και υποστηρικτές του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και όλων των αντίστοιχων μηχανισμών- είναι και αυτό ένα δείγμα της πραγματικής ουσίας του αστικού εθνικισμού/κοσμοπολιτισμού στην ύστερη ιμπεριαλιστική εποχή….

    Το γεγονός ότι αυτή η παράσταση συνεχίζει να κόβει εισιτήρια οφείλεται μόνο στον γενικότερο συσχετισμό και τις δυσκολίες συγκρότησης μιας εργατικής και κομμουνιστικής πρότασης σε αυτά τα ζητήματα. Και εδώ φαίνεται πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

    Το θέατρο αυτό έχει φυσικά και τις δικές του αναλογίες και σκληρές “μάχες” στα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης, με την οργισμένη διαδικτυακή/ τουιτερική (και γενικότερα διαδικτυακή) παρέμβαση και τους ανάλογους κλακαδόρους/παρατρεχάμενους…..

    Με ένα πληκτρολόγιο ξεχνιέμαι….

  2. Praxis Review Συντάκτης άρθρουΑπάντηση

    Και πάμε αύριο όλοι μαζί στην Βουλή να τσακίσουμε και άλλο τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους με νέα μέτρα και αφού τσακωθούμε για την Μακεδονία θα πιούμε και ένα ποτηράκι στην υγεία των κορόιδων. Πού θα τα βάλουμε να τσακώνονται και μεταξύ τους για τους.,,,,,εθνικούς κινδύνους

    https://youtu.be/iAS4yKki5R0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *