Κυβέρνηση-αστικά κόμματα: Αθλια επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών τους για τις καταστροφές

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Αθλια επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών τους για τις καταστροφές

 

 

 

 

Το προπαγανδιστικό «γαϊτανάκι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να συγκαλύψει τις εγκληματικές της πολιτικές ευθύνες για τις μεγάλες καταστροφές στην Ανατολική Αττική, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανακοίνωση των μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του σχεδίου για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, αποτέλεσαν ένα ακόμα επεισόδιο σε αυτήν την επιχείριση. Και επιπλέον, έδωσαν το έναυσμα για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, σε πεδία ιδιαίτερα βολικά, αφού βασική επιδίωξή τους είναι να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η συζήτηση από τις τεράστιες ευθύνες τους για τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατολική Αττική.

Εάν κωδικοποιήσει κάποιος αυτήν την εξέλιξη, θα βγάλει ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα και θα διαπιστώσει πως: Μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, η συζήτηση έφυγε από το θέμα των πολιτικών ευθυνών, της ανυπαρξίας έργων υποδομής για την προστασία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς και τα τηλεοπτικά πλάνα των αστικών μέσων ενημέρωσης «γέμισαν» με κάποιες μπουλντόζες που εκτελούσαν κατεδάφιση μάντρας κάπου στη …Χαλκιδική.

Από αυτήν την άποψη, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί με ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τα μέτρα – κοροϊδία για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων αλλά και το σχέδιο για την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά και ας θυμηθούμε τους κύριους σταθμούς αυτής της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης:

1.Το πρώτο επεισόδιο της αντιπαράθεσης εκτυλίχθηκε πάνω στο ζήτημα του συντονισμού και της διαχείρισης της κατάστασης. Η κυβέρνηση εστίασε στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», για να πείσει ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, ωστόσο, άφηνε σαφείς αιχμές για κάποιους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, φωτογραφίζοντας τους υπεύθυνους σε συγκεκριμένα πρόσωπα και διαρρέοντας ότι θα αντικατασταθούν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα αστικά κόμματα περιορίζουν την κριτική τους στους «χειρισμούς», στη «λάθος διαχείριση της κατάστασης», στην «ανικανότητα προσώπων που είναι ακατάλληλα».

 

 

Τι είναι αυτό που μένει;

 

 

 

Οτι πιθανά κάποια άλλα πρόσωπα ή κάποιοι άλλοι χειρισμοί θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα αναφερθούμε μόνο στο γεγονός ότι και στο παρελθόν διαφορετικά πρόσωπα και διαφορετικοί χειρισμοί οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Νεκροί σε φωτιές, νεκροί σε πλημμύρες, μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες του λαού. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι όλοι τους βολεύονται με αυτήν την αντιπαράθεση, με αυτά τα επιχειρήματα για να κρύψουν το κύριο: Την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και τον ανεπαρκή σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, οι οποίοι έρχονται ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν δίνει προτεραιότητα στα έργα υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, αλλά, αντίθετα, όταν πρόκειται για παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, στη διαμόρφωση και ενίσχυση του μνημονιακού αντιλαϊκού πλαισίου, στην υπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων, στη στήριξη επενδύσεων, στις φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, στην υπηρέτηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, δίνουν ρέστα στην ικανότητα και την ταχύτητα των αποφάσεων.

Αυτήν την πολιτική αντανακλούν τα μειωμένα κονδύλια για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, οργανωμένων και επαρκώς στελεχωμένων υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, που μπορούν να αποδειχτούν μοιραίες σε περιπτώσεις όπως αυτή της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αυτή η επικίνδυνη για το λαό πολιτική αντανακλάται στην εμπορευματοποίηση της γης, στο χωροταξικό σχεδιασμό για το κεφάλαιο, στους «αναπτυξιακούς» νόμους που προβλέπουν κίνητρα και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά μόνο μέτρα διαχείρισης της φτώχειας για το λαό, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην αναγωγή της λαϊκής στέγης, της αναψυχής, των διακοπών σε ατομική ευθύνη.

2.Αλλο επεισόδιο της αντιπαράθεσης ήταν το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης. Πρώτος έσυρε το χορό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για όσα έγιναν στα αυθαίρετα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης. Προανήγγειλαν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μίλησαν για μητρώα «κατεδαφιστών», παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για τις «οικιστικές πυκνώσεις» (τα αυθαίρετα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) και δηλώνουν αποφασισμένοι να τα γκρεμίσουν όλα! Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση την Παρασκευή Σταθάκη – Τσίπρα, την οποία ακολούθησαν ανακοινώσεις για 61 κατεδαφίσεις σε Μάνδρα, Σαρωνικό, Ανάβυσσο, Πόρτο Ράφτη, Καπανδρίτι, Λαύριο και Πεντέλη και αφορούν κτίσματα που βρίσκονται εντός ρεμάτων, που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες και σε αναδασωτέες περιοχές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ωρύονται κυριολεκτικά ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια και καταγγέλλουν την ολιγωρία.

 

 

Τι είναι αυτό που μένει;

 

 

Οτι αιτία του κακού είναι ο «αυθαίρετος» που έχτισε πάνω στο κύμα. Και στον όρο «αυθαίρετο» τσουβαλιάζουν τον μεροκαματιάρη που προσπάθησε με την ανοχή και την παρότρυνση του αστικού κράτους να φτιάξει ένα κεραμίδι για να βάλει την οικογένεια, με τις «βίλες πάνω στο κύμα», με τα ξενοδοχεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αυτά είναι «ανάπτυξη»… Συσκοτίζεται έτσι ότι όλοι τους, που εμφανίζονται τώρα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα δάση, τους αιγιαλούς κ.λπ. με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και την αλλαγή των χρήσεων γης, έχουν διαχρονικά νομιμοποιήσει στρατηγικές καπιταλιστικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιώντας γη – δάσος και θάλασσα και αποκλείοντας την πρόσβαση στην παραλία σε μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού, όπως στο Ελληνικό ή στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και όχι μόνο. Κρύβουν από το λαό ότι η πιο πρόσφατη ρύθμιση για «τακτοποίηση αυθαιρέτων» το 2017 ψηφίστηκε και από τους δύο με χέρια και με πόδια.

3.Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τα μέτρα αποκατάστασης για τους πυρόπληκτους υπήρξε μια χλιαρή αντιπαράθεση, που μάλλον ήταν για τα μάτια του κόσμου. Πολύ λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις πληγέντων από το σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα ή τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, που οι φάκελοί τους δεν έκλεισαν ποτέ… Δεν έφτιαξαν ποτέ τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, πολύ απλά διότι η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα «πάρτι» για τις τράπεζες, που τελικά μέσω των δανείων που τους έδωσαν, τους πήραν και τα όποια ακίνητα είχαν.

Οι αποζημιώσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και άλλους, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες, αλλά πολύ περισσότερο «φωτογραφίζουν» ότι τώρα ξεκινά ένας τεράστιος Γολγοθάς για όσους έμειναν πίσω να βλέπουν τα συντρίμμια που προκάλεσε η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως κονδύλι για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής; Τα 5.000 ευρώ που δίνουν για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, τους οποίους οδηγούν στην αγκαλιά των τραπεζών; Τα μέτρα που αφορούν σε …προσωρινή απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για καμένα (!) αυτοκίνητα ή εκείνα που προβλέπουν προσωρινή απαλλαγή από την πληρωμή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για έναν χρόνο, ενώ μιλάμε για καμένα σπίτια; Πώς να μη συμφωνούν σε αυτό, λοιπόν, όταν μοιράζουν τα ίδια ψίχουλα;

* * *

Οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, όλος ο λαός δεν πρέπει να πέσει ξανά θύμα αυτής της αισχρής προπαγανδιστικής αθλιότητας της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Δεν πρέπει να «τσιμπήσει» από την «κούφια» αντιπαράθεση που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που σκοτώνει ανθρώπους, καταστρέφει σπίτια, διαλύει ζωές. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να ξεχαστούν οι καταστροφές και οι πραγματικοί ένοχοι μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έγινε σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Δεν πρέπει να παγιδευτούν στις εξαγγελίες των άλλων αστικών κομμάτων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

 

 

Κ. Πασ.

 

 

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/8/2018&id=17262&pageNo=12

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    Η δήλωση της ημέρας: “έχετε σκεφτεί ότι αν δεν είχαμε πάρει εποχικούς πυροσβέστες τι ακόμα χειρότερο θα είχε συμβεί στο Μάτι;”.

    http://24wro.com.gr/1662754/el-aulonitou-h-rena-dourou-ekane-to-kathikon-ths-sto-mati/

    Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και ευχαριστώ για την συνέχιση της διάλυσης της πυρόσβεσης, της απαξίωσης της δασοπροστασίας και της “τακτοποιήσης” των αυθαιρέτων ακριβώς δηλαδή της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ που οι πυροσβέστες ήταν…..εποχικοί, ευχαριστώ που δεν έγιναν τα χειρότερα και ήταν μόνο….90 και παραπάνω οι νεκροί.

    Ασταμάτητο και ατελείωτο το θράσος και η υποκρισία της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *