“Οι εχθροί του λαού”: Το πρόγραμμα της ΝΔ στη ΔΕΘ

 

 

“Οι εχθροί του λαού”: Το πρόγραμμα της ΝΔ στη ΔΕΘ

 

 

Δεν πέρασαν πολλές μέρες απο την παρουσίαση-διαφήμιση των σοσιαλδημοκρατών-ντίλερ του κεφαλαίου στη ΔΕΘ και ήρθε η ώρα για την άλλη εκδοχή, αυτή της ΝΔ, να ανέβει στην πασαρέλα. Με στόχο να προσπαθήσει να πείσει ότι αυτή μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί και να προχωρήσει τα αντεργατικά μέτρα. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ.

Και τι πρότεινε ακριβώς; Τα ίδια ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πασπαλισμένα με τον γνωστό νεοφιλελεύθερο (άκρο) δεξιό παραλήρημα ενάντια στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα. Όπως και ο Α.Τσίπρας, έτσι και ο Κ.Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα “δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων” και την μετατροπή της χώρας σε επενδυτικό Ελντοράντο, με καύσιμη ύλη φυσικά τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα: “Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου”.

Τα μέσα φυσικά είναι γνωστά: Φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%….. η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται“. Τσάκισμα του εργατικούγια την κήρυξη απεργίας θα απαιτείται το 50% συν ένας των μελών του σωματείου” και φοιτητικούοι  φοιτητικές εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των μελών ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητώνκινήματος (αξιοποιώντας και τα δικά του “άριστα” λαμόγια-αντιγραφείς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Ξεπούλημα των πάντωνη υλοποίηση των ιδιωτικοποίησεων και εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι η απόλυτη προτεραιότητα…………παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα“. Ταυτόχρονα επιχείρησε να κλείσει το μάτι σε τμήματα των μικροαστικών στρωμάτων, κυρίως με τις υποσχέσεις για μέιωση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση μέτρων όπως “αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων”.

Όσο για την εργατική τάξη και τους άνεργους ο αρχηγός της ΝΔ ξεχείλισε απο “ανθρωπιά” και “κοινωνική ευαισθησία”, αφού είχε το θράσος να προσπαθήσει να παρουσιάσει προτάσεις όπως “φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ” και “1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί“, ως ……”κοινωνικά μέτρα”. Βέβαια ακόμα και αυτά δεν είναι δεδομένα, αφού ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι “Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον” (άλλη μια “σκληρή διαπραγμάτευση”) ενώ” όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος”. Αν όλα αυτά θυμίζουν κάτι είναι επειδή είναι ακριβώς τα ίδια που έλεγαν και λένε όλα τα αστικά κόμματα, ακριβώς τα ίδια που έχει ήδη εφαρμόσει ο πρόεδρος της ΝΔ, σαν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά πριν από λίγα χρόνια.

Η ολοένα και μεγαλύτερη κενολογία των αστικών κομμάτων, που στην πράξη συσπειρώνονται γύρω απο την ίδια αντιδραστική γραμμή (Ε.Ε, αντεργατικά μέτρα, λιτότητα, καταστολή κ.α) μπορεί να κάνει την πολιτική τους να εμφανίζεται σαν μονόδρομος (μέσα στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τσακώνονται για το ποιός θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής), ταυτόχρονα όμως περιορίζει την δυναμική ενσωμάτωσης των εργατικών και λαικών στρωμάτων, που πια βλέπουν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον πέρα απο αυτή της λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχειας και της μιζέριας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ υπόσχονται κέρδη και προνόμια στην εγχώρια αστική τάξη και τους ξένους ομοιδεάτες της. Για αυτό είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία απο ποτέ  η συγκρότηση ενός εργατικού-λαικού μετώπου, με ξεκάθαρο στόχο την εργατική εξουσία και με καρδιά το ταξικό εργατικό κίνημα, που θα αγωνιστεί για να ανατραπούν τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και να ανακτηθούν οι απώλειες απο την πολιτική τους.  

 

 

 

Γιώργος Γόδας

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *