Ο εργασιακός μεσαίωνας και η φιέστα του Πρωθυπουργού στo εργοστάσιο της “Παπαστράτος”

 

Ο εργασιακός μεσαίωνας και η φιέστα του Πρωθυπουργού στo εργοστάσιο της “Παπαστράτος”

 

 

 

 

Διαβάζω ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τo εργοστάσιο της “Παπαστράτος”. Η εταιρεία είναι  θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris. Αντιγράφω αποσπάσματα απο το left.gr:

«δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος». …….Εμείς θα πετύχουμε να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και να δομήσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο….Εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα είναι διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, που θα βασίζεται στην καινοτομία την τεχνολογία και κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων»……….

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό προϊόν και επιχειρηματικότητα σε υγιή βάση αν δεν διασφαλίσουμε τον βασικό μοχλό της παραγωγής που είναι ο εργαζόμενος………..στην Ελλάδα έχουμε βρεθεί μπροστά σε καθεστώς παρανομίας, υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων και ότι κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να αποδεχτούμε, ενός εργασιακού μεσαίωνα χωρίς γυρισμό στην κανονικότητα………Έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε τον εργαζόμενο και ταυτόχρονα να στηρίξουμε και τη νομιμότητα, να χτυπήσουμε την ανομία, να πατάξουμε την παραβατικότητα»,

 

Ο Πρωθυπουργός, στην ανάγκη να προσελκύσει επιχειρηματίες (μετά απο όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του) και να αποδείξει στην ελληνική αστική τάξη ότι μπορεί να είναι πιο χρήσιμος στα αφεντικά απο τους δεξιούς, άρχισε να προβάλει “πρότυπα”, λίγο πριν την ΔΕΘ.  H εταιρεία που σήμερα διαφήμισαν οι ¨”προοδευτικοί” κονφερανσιέ του κεφαλαίου είναι απο τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η «Φίλιπ Μόρις» από το 2003 που πάτησε το πόδι της στην Παπαστράτος μέχρι και σήμερα, η πρώτη της «δουλειά» ήταν να χτυπήσει σταδιακά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Από το 2005 έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταργώντας επιδόματα, πολυετίες και ό,τι άλλο είχαν αποσπάσει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν κάθε χρόνο τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά. Επιπρόσθετα οι υποχρεωτικές άδειες, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι πλέον «καθημερινότητα». Η μετεγκατάσταση το 2008 του εργοστασίου από τον Πειραιά τον Ασπρόπυργο, η οποία «θα ωφελούσε πολλαπλώς την Ελλάδα», στοίχισε στους εργαζόμενους του εργοστασίου 300 απολύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι της χώρας πλήρωσαν, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, πάνω από το 30% της «επένδυσης» (1).

Πολύ πρόσφατα, στις αρχές του 2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή), η εταιρεία έγινε διάσημη γιατί προχώρησε σε ένα μια πρωτοφανή πράξη κοινωνικού κανιβαλισμού: Απέλυσε αιφνιδιαστικά εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας, αμέσως μετά  την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούταν λόγω ιατρικών εξόδων από το ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη (!!!). Αυτή η “ανθρωπιστική” εργοδοτική ενέργεια καταγγέλθηκε απο τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα αλλά και ενώσεις ασθενών. Υπήρξαν ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις μέχρι και πριν λίγους μήνες. Ο Πρωθυπουργός και η υπουργός εργασίας δεν μπορούν να μην το γνωρίζουν γιατί το γεγονός έχει καταγγελθεί απο την αρχή στην Επιθεώρηση Εργασίας και εκρεμμεί στην δικαιοσύνη. Φυσικά, χωρίς ίχνος ντροπής, δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν. Έλεγαν όμως διάφορα για…….. εργατική νομοθεσία και “νομιμότητα”.

Όμως , τι σημασία έχει ο εργασιακός μεσαίωνας  η εργοδοτική τρομοκρατία και τόσα άλλα μπροστά στην ανάγκη να δείξει η κυβέρνηση ότι μπορεί να διασφαλίσει το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων (και αρά την καπιταλιστική κερδοφορία) με αριστερά φούμαρα; και φιλόιμπεριαλιστικό (Ε.Ε) “αντιφασισμό”; Και στην τελική, δεν θέλουμε θλιμμένους στις επενδυτικές μας φιέστες και τις χαμογελαστές φωτογραφίες. Δεν θα ρισκάρουμε και την επένδυση για  μερικές εκατοντάδες  απολύσεις, λίγα η περισσότερα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας η έναν άρρωστο εργαζομένο με σκλήρυνση κατά πλάκας που απολύθηκε, έτσι δεν είναι; Εξάλλου η ανάπτυξη  έρχεται, τόσο το χειρότερο για τους εργάτες……….

 

 

Γιώργος Γόδας

 

Παρακάτω ορισμένες ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών για το περιστατικό

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

 

 

 

Ο «κορυφαίος εργοδότης», η καπνοβιομηχανία Philip Morris International απολύει ασθενή!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφου μηχανικού, μέλους του σωματείου μας, από την εταιρεία ‘ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ’, θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris International. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, η εν λόγω εταιρεία πήρε βραβείο ‘κορυφαίου εργοδότη’ στην Ελλάδα για το έτος 2016!

Ο συγκεκριμένος συνάδελφος, πάσχει από σοβαρή ασθένεια και συγκεκριμένα σκλήρυνση κατά πλάκας. Αιφνιδιαστικά και πριν καν λήξει η λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδος» 12 μηνών η οποία προβλεπόταν στη σύμβαση αόριστης διάρκειας που είχε, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

Κατά τη διάρκεια των μηνών της εργασίας του, ο συνάδελφος χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 5 μέρες για να νοσηλευτεί. Διέκοψε οικεία βούληση την νοσηλεία του, η οποία μαζί με τον ιατρικό έλεγχο θα διαρκούσε τουλάχιστον 20 ακόμα ημέρες, προκειμένου αυτοβούλως να μην λείψει μεγάλο διάστημα από τη δουλειά του. Αντ’ αυτού συνέχισε κανονικά να εργάζεται με φιλότιμο, πολλές φορές και πέραν του ωραρίου, παρά το γεγονός πως ακολουθούσε, μετά τη νοσηλεία του, ‘βαριά’ θεραπεία για την αποκατάσταση της υγείας του. Όμως ύστερα από την νοσηλεία του, η εργοδοσία είχε ξεκινήσει να δρομολογεί την απομάκρυνσή του εργαζομένου καθώς μετά την αποκάλυψη της νόσου του μάλλον θεωρήθηκε «ελαττωματικός». Ο λόγος της απόλυσής του δεν του έγινε ποτέ γνωστός στον ίδιο ή στο Σωματείο μας παρόλο που έντονα ρωτήσαμε πολλάκις. Η απόλυση έγινε μια μόλις μέρα μετά την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούταν λόγω ιατρικών εξόδων από το ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη.

Η παράνομη και άδικη απόλυση καταγγέλθηκε στην επιθεώρηση εργασίας, όπου η εργοδοσία προσήλθε με ανυπόστατα επιχειρήματα περί μειωμένης απόδοσης, χωρίς φυσικά να αποδεικνύει τίποτα, πέρα από την αναλγησία της. Ο συνάδελφος, σύμφωνα με το πόρισμα, υπέστη διάκριση για το θέμα υγείας του από την πρώτη καπνοβιομηχανία παγκοσμίως και απολύθηκε κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

Δε θα γίνουμε θυσία για την κερδοφορία της Philip Morris International και του κεφαλαίου!

Η αυθαιρεσία των εργοδοτών ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ελαστασφάλειας, του υποκατώτατου μισθού, οδηγώντας την πληττόμενη πλειοψηφία του λαού στην απόγνωση και το περιθώριο.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη ή να σιωπήσουμε για τα κέρδη των βιομηχάνων. Ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα μας για καλύτερη ζωή. Τα εργατικά δικαιώματα μας μπροστά!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στέκεται στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου μέχρι να επιτευχθεί η τελική δικαίωσή του.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση ανάκληση της απόλυσης, επαναπρόσληψη του συναδέλφου και καταβολή μισθών και αποζημιώσεων.
  • Συμμετοχή και στήριξη της παράστασης διαμαρτυρίας στο δικαστήριο την ημέρα της δίκης (12.5.2017, 09.00, Κτίριο 9, Αίθουσα 10).
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων. Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κατάργηση όλων των μορφών προσωρινής και ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Μόνιμη δουλειά και όχι πρόσληψη με το κομμάτι.

Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, δημόσια και δωρεάν για όλους!

Να μην αφήσουμε την εργοδοσία να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα μας που πηγάζουν από την εργασία μας.

 

 

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Το κοινωνικό προσωπείο της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – Philip Morris έγινε καπνός

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

 

Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση συνασθενούς που απολύθηκε καταχρηστικά λόγω υγείας

Η εταιρεία Παπαστράτος – Philip Morris επιμένει να μην ανακαλεί την απόλυση εργαζόμενου υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, με άριστες σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό, που πάσχει από Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, που υιοθέτησε και το Υπουργείο Εργασίας, κρίνει την απόλυση καταχρηστική και εντοπίζει ΔΙΑΚΡΙΣΗ εις βάρος του εργαζομένου λόγω του προβλήματος υγείας του!

Ο εργαζόμενος, που είχε επιλεγεί, για θέση εκπαιδευόμενου στελέχους ταχείας ανέλιξης, μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων λόγω των πολύ υψηλών προσόντων του, νοσηλεύτηκε εξαιτίας υποτροπής της νόσου του και έλλειψε 2 βδομάδες από την εργασία του. Κατόπιν η διοίκηση της εταιρίας πληροφορήθηκε το πρόβλημα της υγείας του και δρομολόγησε την απόλυσή του λίγους μήνες αργότερα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η καταγγελία της σύμβασής του πραγματοποιήθηκε μόλις 1 μέρα μετά την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούταν, λόγω ιατρικών εξόδων, από το ιδιωτικό ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη!

Ίσως η εταιρία θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να αποσπάσει από τον συνασθενή μας την μέγιστη υπεραξία και ότι μελλοντικά πιθανώς να στοίχιζε λίγο παραπάνω στην ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει το ομαδικό ασφαλιστήριο των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην άδικη απόλυση εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Απαιτούμε την εφαρμογή της ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των πασχόντων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στους χώρους εργασίας.

ΟΧΙ στις ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΟΧΙ στην ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΝΑΙ στις ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ που δικαιούνται τα ΑΜΕΑ και οι χρονίως πάσχοντες

Διεκδικούμε:

  • Άμεση ανάκληση της απόλυσης.
  • Καταβολή των μισθών του συνασθενούς για το διάστημα που καταχρηστικά και απάνθρωπα παραμένει απολυμένος.

Kαλούνται όλοι στο πλευρό του συνασθενούς μας στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών και στη δίκη της υπόθεσης, 12/5/17, 9.00 (Ευελπίδων, Κτίριο 9, Αίθουσα 10).

 

 

 

Σημειώσεις:

 

 

1)«Φίλιπ Μόρις»: Παριστάνουν τους ευεργέτες, τσακίζουν εργάτες

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *