Περιφέρεια Αττικής: Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα φταίει η κλιματική αλλαγή και όχι η έλλειψη υποδομών!

 

Πηγή: Eurokinissi

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα φταίει η κλιματική αλλαγή και όχι η έλλειψη υποδομών!

 

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τις νέες πλημμύρες και τις καταστροφές στη Μάνδρα.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο, προκλητικά ισχυρίζεται ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα»! Μάλιστα, δηλώνει ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα συνδράμοντας και την Πυροσβεστική με την αποστολή δύο μηχανημάτων(!), όταν η Πυροσβεστική έκανε απάντληση σε τουλάχιστον 80 σπίτια και καταστήματα.

Σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της, η Περιφέρεια Αττικής ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, καθώς φτάνει στο σημείο να κατηγορεί για …«επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών» όσους καταλογίζουν ευθύνες στην Περιφέρεια, καθώς όπως ισχυρίζεται για τις καταστροφές, φταίνε τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή, με ανάλογα προβλήματα σε Σαμοθράκη, Κρήτη, Βόλο, Χαλκιδική, όπου εκεί «κανείς δεν αναζητά ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου»!

Η Περιφέρεια όμως φαίνεται ότι ξεχνά πως στη συγκεκριμένη περιοχή -αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής- τον περασμένο μόλις Νοέμβρη υπήρξαν 24 νεκροί από την ολιγωρία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πλημμυρών. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε σπεύσει να υποσχεθεί έργα υποδομής που οκτώ μήνες μετά δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ από την προηγούμενη πολύνεκρη καταστροφή αποκαλύφθηκε πολύχρονη καθυστέρηση της σχετικής μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών αγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα (!), παρότι κυβέρνηση και διοίκηση της σημερινής Περιφέρειας, όπως και οι προκάτοχοί τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γνώριζαν τουλάχιστον από το Νοέμβρη του 2004 (όπως είχε τονιστεί σε σχετική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – ΤΕΕ) ότι για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριασίου επιβαλλόταν χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων…

 

 

 

 

https://www.902.gr/eidisi/politiki/162378/gia-tis-plimmyres-sti-mandra-ftaiei-i-klimatiki-allagi-kai-ohi-i-elleipsi

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    Προκλητική χυδαιότητα από τις συριζοπασοκογλίτσες της περιφέρειας.

    Κλιματική αλλαγή και αισχρή προπαγάνδα:

    “Μια ζωή στο βούρκο”

    https://praxisreview.gr/μια-ζωή-στον-βούρκο/

    “….Στις 2 Νοεμβρίου 1977, η νεροποντή χτύπησε σε Αιγάλεω και Μοσχάτο. Ο απολογισμός 36 νεκροί, σχεδόν 2.000 υπόγεια σπίτια πλημμυρισμένα και αμέτρητες καταστροφές.

    Σφοδρές πλημμύρες ευτυχώς χωρίς θύματα, είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο του 1977, στον Ασπρόπυργο όταν πλημμύρισε ο παραπόταμος του Αγίου Γεωργίου. Το 1981 πλημμύρισαν σε Αιγάλεω και Περιστέρι οι χείμαρροι Μάσχα, Προφήτη Δανιήλ και Δαφνόρεμα.

    Τον Ιανουάριο του 1996 το Θριάσιο Πεδίο έγινε απέραντη λίμνη και δύο άνθρωποι πνίγηκαν όταν ο Σαρανταπόταμος (που ξεκινάει από την περιοχή της Μάντρας και φτάνει μέχρι την Χαλυβουργική), υπερχείλισε και καθώς δεν είχε διέξοδο προς τη θάλασσα, έπνιξε κυριολεκτικά την περιοχή. Δεν ήταν όμως αυτή η πρώτη φορά. Ο Σαρανταπόταμος είχε επίσης πλημμυρίσει, το 1953, το 1977, το 1978 προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου ενώ το 1963 ο χείμαρρος Σούρες είχε ξεχειλίσει πνίγοντας πάλι την περιοχή του Θριασίου.

    Το 1997 και πάλι πλημμύρισαν οι συνήθεις περιοχές. Τα Λιόσια μετατράπηκαν σε λίμνη (1).

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπήρχε ούτε “Ευρυδίκη”, ούτε “Ζήνωνας”. Υπήρχε και υπάρχει όμως η υποκρισία και η αναλγησία ενός συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος, που, είτε με ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγει την άναρχη δόμηση (που λειτουργεί σαν πηγή πλούτου για το κεφάλαιο). Kαι καταστρέφει το περιβάλλον (και την εργατική δύναμη μέσα σε αυτό) για να συσσωρεύει νέα κέρδη η να προστατεύει αυτά που έχει.

    Για αυτό εξάλλου και τα αντιπλημμυρικά έργα στις φτωχές περιοχές δεν βρίσκονται και ούτε θα βρεθούν στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δεν είναι αυτοκινητόδρομοι για να τρέχουν πιο γρήγορα τα εμπορεύματα των πολυεθνικών, δεν έχουν διόδια για να ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι, δεν είναι κερδοφόρα βλήματα για μίζες και δολοφονίες αμάχων στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τα έργα τύπου Ολυμπιάδας 2004 για να μοιράζονται τα αμύθητα “πακέτα” ανάμεσα σε ξένες και εγχώριες κατασκευαστικές και τράπεζες. Με άλλα λόγια δεν ταιριάζουν στην λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άσχετα ποιο χρώμα κανείς θέλει να της δώσεις, αριστερό η δεξιό…..”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *