Πιστοί προσκυνούν το…. κάστανο που έβρασε ο Παΐσιος

 

 

Στην εποχή που επιστήμονες πέτυχαν να τηλεμεταφερουν ένα φωτόνιο στο διάστημα, σε μια μικρή γωνιά στη χερσόνησο του Αίμου όπου κατοικούν άνθρωποι που νιώθουν εθνική υπερηφάνεια διότι μετέφεραν τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη, κάποιοι προσκυνάνε ένα καστανό.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δημοσιεύσεις που με την πρώτη ματιά φαίνονται απίστευτες αλλά είναι αληθινές. Ένα κάστανο που είχε βράσει ο Άγιος Παϊσιος πριν πολλά χρόνια, τοποθετήθηκε σε τραπέζι στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Αγρίνιο προκειμένου οι πιστοί να το προσκυνήσουν. Σύμφωνα με την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Οκτώβριο του 1990, «ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία.»

 

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα οι παντόφλες του Αγίου στη Κύπρο και τα γυαλιά του στην Αργολίδα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

 

 

Στη πρώτη περίπτωση, αμεση ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας η οποία σχολιάζοντας την εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω twitter την χαρακτήρισε τουλάχιστον προκλητική, ενώ στη δεύτερη, ο Μητροπολίτης Αργολίδας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως δεν έχει δώσει «ευλογία» για να τεθούν προς προσκύνηση προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Παϊσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ναού του Αγίου Δημητρίου, «Ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του Οσίου Παϊσίου, δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία αλλά τιμή στον Άγιο και ευλογία από αυτόν. Όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή, ο Θεός αρνείται την ειδωλολατρία, αλλά σε πολλά χωρία ευλογεί εικόνες και σκεύη, ζητώντας από το λαό σεβασμό σε αυτά (όπως π.χ. στο βιβλίο Εξόδου στα κεφάλαια ΚΕ΄, 7-18 και ΚΣΤ΄, 1-3)

 

 

 

 

Πηγή: http://ellinikahoaxes.gr/2017/07/14/agios-paisios-kastano/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *