Ποιοί βοήθησαν τους “Συλλόγους Γονέων και Μισανθρώπων”

 

Ποιοί βοήθησαν τους “Συλλόγους Γονέων και Μισανθρώπων”

 

 

 

Με αφορμή το θέμα του προσφυγικού που ξανανοίγει μετά τα αίσχη στο Ωραιόκαστρο, στην Χίο, στην Λέσβο και αλλού, ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο οι θεωρίες των “μεμονωμένων και περιθωριακών περιστατικών” που δήθεν αφορούν “λίγους που έχουν κάποιες προκαταλήψεις” και “δεν εκφράζουν τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης και της Ελληνικής κυβέρνησης”. Όμως η κρίση στην Ελλάδα και αυτά που γίνονται σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ακριβώς το αντίθετο:

α) Οι ακροδεξιές, φασιστικές και ναζιστικές ομάδες και αντιλήψεις είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κοινωνικών συνθηκών που δημιουργεί. Στην Ελλάδα αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται χωρίς ταλαντεύσεις απο όλες τις κυβερνήσεις, από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέχρι την σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

β) το αποτέλεσμα αυτό συνοδεύεται από μια συστηματική προσπάθεια να αξιοποιηθούν αυτές οι αντιλήψεις (προγράμματα “τάξης και ασφάλειας”) για να τσακιστεί (ακόμα και προληπτικά) κάθε πιθανή αντίσταση,να εξαπλωθεί το μίσος και ο εκφοβισμός, να συντηρητικοποιηθούν οι κοινωνίες και άρα να είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τους αστούς πολιτικάντηδες. Όλα αυτά βέβαια παίρνουν διαφορετικές μορφές σε κάθε χώρα, αλλά οι ρόλοι είναι προκαθορισμένοι: Μια βολική εξάλλου αντιπαράθεση για να στήνονται και δίπολα δεξιάς-αριστεράς, ενώ όλοι είναι με τα μνημόνια την Ε.Ε και τον καπιταλισμό, το σύστημα που τους φροντίζει. Και η Ελλάδα δέν αποτελεί εξαίρεση.

Τα δεξιά και φασιστικά κόμματα πρωτοστατούν (ανεπίσημα η όχι) στις ρατσιστικές εκδηλώσεις, υποδαυλίζουν και υποκινούν  τις ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές και αντιλήψεις (πίσω από κάθε περιστατικό τύπου Ωραιοκάστρου βρίσκεται πάντα κάποιο στέλεχος της ΝΔ). Οι δεξιοί πουλάνε ελευθερία (δηλαδή ασυδοσία) για τους επιχειρηματίες και βία, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φράχτες για τους πρόσφυγες. Η κεντροδεξιά, οι νεοφιλελεύθεροι και οι νεοναζί είναι συγκοινωνούντα δοχεία σε αυτό και η διαφορές έχουν να κάνουν με τον βαθμό και τον τρόπο που εκφράζονται. Μετά την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ βέβαια τα όρια έχουν μικρύνει και άλλο. Εξάλλου και σε όλη την Ευρώπη τα περισσότερα δεξιά κόμματα μεταλλάσσονται σε ημί-φασιστικά για να διευρύνουν την εκλογική τους πελατεία και για να ανταγωνιστούν τα φασιστικά μορφώματα.

Οι σοσιαλδημοκράτες από την άλλη φλυαρούν για ανθρωπισμό και ευαισθησία για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αμφισβητήσουν ότι πραγματικά τροφοδοτεί τον ρατσισμό και τον φασισμό. Διαμαρτύρονται για τους πρόσφυγες αλλά το θέμα της στάσης της αριστερής κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και τους πολέμους που δημιούργησαν τα προσφυγικά κύματα έχει εξαφανιστεί. Διαμαρτύρονται για τις αντιλήψεις και τις πρακτικές τμημάτων του αστικού κράτους (εκκλησία, σώματα ασφαλείας, δήμαρχοι, πανεπιστημιακοί κ.α) όμως είναι ακριβώς οι ίδιοι που είναι άγρυπνοι φρουροί του “κράτους που έχει συνέχεια”, δηλαδή της διάσωσης και διαιώνισης αυτών των μηχανισμών.

Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα (μειοψηφικό αλλά υπαρκτό) κοινωνικό και πολιτικό-πολιτισμικό ρεύμα με ρίζες που ξεκινούν από τις μεγάλες τομές της νεοελληνικής ιστορίας (συγκρότηση αστικής κοινωνίας και οικονομίας στην Ελλάδα, αγροτικό ζήτημα, μικροεμπορευματική παραγωγή, μεσοπόλεμος, κατοχή-αντίσταση-εμφύλιος, δικτατορία και μεταπολίτευση). Ένα ρεύμα με μικροαστική βάση (που περιλαμβάνει όμως και καθυστερημένα και κατεστραμμένα κοινωνικά στρώματα) και-κυρίως-μεγαλοαστική καθοδήγηση και “ενθάρρυνση”. Που διαχρονικά εκφράστηκε από τους μεγαλοϊδεατισμούς, το Λαϊκό Κόμμα, τα φασιστικά πραξικοπήματα, τους ταγματασφαλίτες, τους Γλύξμπουργκ, την ΕΡΕ, τους δικτάτορες, μέχρι να χωθεί μεταπολιτευτικά στην ΝΔ  αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στους ναζί η την ακροδεξιά αργότερα. Που αναπαράχθηκε διαχρονικά μέσα από την μιζέρια αλλά και την (ψευτο) ασφάλεια της μικρής επιχείρησης  η με το σίγουρο βόλεμα της θέσης στον σκληρό πυρήνα του αντικομμουνιστικού αστικού κρατικού μηχανισμού (σώματα ασφαλείας, παπάδες, στρατός, “πνευματικοί άνθρωποι”, δικαστικοί μηχανισμοί κ.α).

Ένα ρεύμα που πήρε διάφορα ονόματα αλλά τα χαρακτηριστικά του εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο: Πατριδοκαπηλία, θρησκοληψία, κουτσαβακισμός,  υποκριτική “ηθική” που φτάνει μέχρι “την πάρτη μου” η τα όρια της μικροαστικής οικογένειας, μίσος για τους αδύναμους και δουλοπρέπεια για τους ισχυρούς, απέχθεια για οτιδήποτε, στην σκέψη η στην δράση, μπορεί να γίνει οργανωμένη πηγή αντίστασης (και ιδιαίτερα για το εργατικό κίνημα), μια λατρεία για την συνωμοσιολογία και την συκοφαντία, διαστρέβλωση της ιστορίας, έχθρα προς τον πολιτισμό, μίσος για τον “άλλο” κάθε είδους (εκτός αν είναι  μεγαλοαστός οπότε κάνουμε την πάπια),  αποχαύνωση, λατρεία σε “ηγέτες” και “σωτήρες” κ.α.

Αυτό το ρεύμα, που βολεύτηκε μετεμφυλιακά και στην χούντα και τρύπωσε μετά στα φιλόξενα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης, μόλις έσκασε η κρίση (και στην πραγματικότητα αρκετά νωρίτερα) “βρυκολάκιασε και βγήκε στα σοκάκια”. Και αφού έκανε την επανάσταση του με τα  κάθε λογής “αντιμνημονιακά” κόμματα τώρα τα (ξανα)βάζει και με τους πρόσφυγες (φανερά η όχι, με “ναι μεν αλλά”), παρακινούμενο από επιχειρηματίες, εκδότες, καναλάρχες, δημάρχους και άλλους κρατικούς υπαλλήλους, παρουσιαστές,  διανοούμενους, δηλαδή όλο τον “ανθό” της Ελληνικής αστικής τάξης και του στελεχικού της δυναμικού. Και, αντικειμενικά, ξεπλένει/τροφοδοτεί τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα διάφορα ακροδεξιά ιδεολογήματα. Και αύριο θα αξιοποιηθεί για να τα βάλει με τους εργάτες η οποιονδήποτε αγωνιστεί ενάντια σε αυτήν την πολιτική γιατί π.χ  “οι πορείες θα του κλείνουν τον δρόμο και δεν θα μπορεί να πάει στη δουλειά του” (άσχετα αν έχει δουλειά η όχι).

Δεν υπάρχουν λοιπόν μεμονωμένα περιστατικά. Αυτά τα γεγονότα έχουν κοινωνική στόχευση και πολιτική έκφραση, όπως και αυτοί που τα δημιούργησαν και αυτοί που τα συντηρούν και αυτοί που τα ανέχονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ανεξάρτητα από διακηρύξεις. Για αυτό και ο αντιφασισμός χωρίς αποκάλυψη όλων αυτών, χωρίς αποκάλυψη του ρόλου του καπιταλιστικού συστήματος και των πολύχρωμων διαχειριστών του, δεν μπορεί να πάει μακριά, παρά μόνο να παρακολουθεί έκπληκτος τέτοια “φαινόμενα” να επαναλαμβάνονται.

 

 

Praxisreview

 

 

Μια σύντομη αναδρομή στον τύπο. Σε κάποιο απο αυτά φιγουράρει και ο Μητροπολίτης Χίου, με τις δηλώσεις του “δεν υπάρχουν πρόσφυγες μόνο λαθρομετανάστες”. Κατά σύμπτωση, αυτές τις μέρες που έχουμε τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, ξέσπασαν “αυθόρμητα” παρόμοιες “κινητοποιήσεις” και στην Χίο…….

 

 

 

 

 

 

Προχθεσινό  άρθρο στην “Καθημερινή”. Το άρθρο επικαλείται το-σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης- ψυχολογικό (!!!!!!!!!) όριο των 60.0000 μεταναστών η υπέρβαση του οποίου υποτίθεται ότι οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
 
 

Περισσότεροι από 60.000 οι μετανάστες στην Ελλάδα

 

 

 

Συνθήκες ασφυξίας  φαίνεται να δημιουργούνται, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τον αριθμό των προσφύγων ανά την επικράτεια να ξεπερνά τις 60.000. Πρόκειται για ένα όριο που τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης έθεταν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ως «ψυχολογικό όριο», θεωρώντας ότι από εκεί και πέρα τόσο η παροχή φροντίδας προς τους μετανάστες και πρόσφυγες όσο και η επικοινωνιακή – πολιτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα καθίστατο δυσχερής.

Σήμερα Τρίτη, οι νέες αφίξεις στη Λέσβο φτάνουν τις 143, ενώ στη Χίο τις 40, εντείνοντας το πρόβλημα των ήδη επιβαρυμένων δομών φιλοξενίας των δύο νησιών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η Λέσβος υπερβαίνει τη χωρητικότητα των hotspots κατά  2.160 άτομα ενώ η Χίος φιλοξενεί αριθμό προσφύγων τριπλάσιο των δυνατοτήτων της.

Πλέον ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 13.171, όσοι φιλοξενούνται σε δομές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε 16.425, οι πρόσφυγες στην Κεντρική Ελλάδα σε 2.387 και στη Νότια Ελλάδα σε 246.

Στις οργανωμένες δομές της Αττικής διαμένουν 8.788 άτομα και στο Ελληνικό 2.482 άτομα.

Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνται 8.693 πρόσφυγες, ενώ 7.850 εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ρατσιστικό πρωτοσέλιδο kontra

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ρατσιστικό πρωτοσέλιδο

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ρατσιστικό πρωτοσέλιδο

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μακελειό εφημερίδας πρόσφυγες

 

Αποτέλεσμα εικόνας για στόχος τέτοιους παπαδες θέλουμε

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *