Συρία-Αφγανιστάν-ΛΔ Κορέας: Οι βόμβες του Ιμπεριαλισμού και οι πόλεμοι που έρχονται (και ένα σχόλιο)

Σχόλιο Praxis: Καθώς οι  ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται (με πρωτοβουλία, όπως πάντα, της κυρίαρχης δύναμης, των ΗΠΑ) το ενδεχόμενο νέων καταστροφικών συγκρούσεων (που θα τις πληρώσουν όπως πάντα με αίμα οι λαοί και οι εργατικές τάξεις) έρχεται όλο και πιο κοντά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα διάφοροι δεξιοί και αριστεροί (κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι) προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι συγκρούσεις είναι “εικονικές”, δηλαδή ότι δεν τρέχει και τίποτα γιατί είναι όλα “προσυμφωνημένα”.

Ξεχνούν (όταν δεν τροφοδοτούν συνειδητά την δημοσιότητα με τέτοιες “αναλύσεις”) ότι οι  ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ο πόλεμος δεν υπόκεινται σε κάποιο ενιαίο “υπεριμπεριαλιστικό” κέντρο (αλλά μόνο στις διαμάχες καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών συνασπισμών) και λόγω της ανισομετρίας και της αναρχίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό πλέγμα έχουν την δική τους, πολλές φορές ανεξέλεγκτη, δυναμική. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ακόμα και οι παγκόσμιοι πόλεμοι αρχικά ξεκίνησαν ώς σχέδια “περιορισμένης εμπλοκής” λίγων μηνών απο τους εμπνευστές τους. Και η μόνη υπηρεσία που προσφέρουν (υπηρεσία πολύ χρήσιμη στις αστικές κυβερνήσεις)  είναι να  δίνουν ακόμα περισσότερα υπνωτικά στο -έτσι και αλλιώς-κοιμισμένο αντιπολεμικό κίνημα της Δύσης………

 

 

 

ΗΠΑ: Επίδειξη ισχύος η βόμβα στο Αφγανιστάν, με το βλέμμα στην Πιονγιάνγκ

 

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
 
«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε.

 

Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν. «Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Από τον Αύγουστο του 2016 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον είπε ότι η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».

Εξάλλου, ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον.

Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο ΙΚ και τη Βόρεια Κορέα.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Sputnik

via

http://www.naftemporiki.gr/story/1224929/ipa-epideiksi-isxuos-i-bomba-sto-afganistan-me-to-blemma-stin-piongiangk

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *