Karl Marx: Για το τυχαίο στην Ιστορία (επιστολή στον Kugelmann)

 

 

Επιστολή στον Κούγκελμαν

 

Λονδίνο, 17 Απρίλη 1871

Αγαπητέ Κούγκελμαν,

 

 

Το γράμμα σου έφτασε σώο. Προς το παρόν, έχω πολύ δουλειά. Ως εκ τούτου, μόνο λίγες γραμμές. Μου είναι εντελώς ακατανόητο το πώς καταφέρνεις  να συγκρίνεις τις μικροαστικές διαδηλώσεις τύπου 13 Ιούνη 1849 (1) κ.λπ. με τον τωρινό αγώνα στο Παρίσι.

Θα ήταν, βέβαια, πολύ πιο εύκολο να δημιουργεί κανείς  την παγκόσμια Ιστορία αν αναλάμβανε τον αγώνα μόνο κάτω από τον όρο αλάθητα-ευνοϊκών πιθανοτήτων επιτυχίας. Θα ήταν, από την άλλη, εξαιρετικά μυστικιστικό εάν οι «συμπτώσεις» δεν έπαιζαν κανένα ρόλο. Αυτές οι ίδιες οι συμπτώσεις παρεμβαίνουν φυσιολογικά στην γενική πορεία της εξέλιξης και αντισταθμίζονται από κάποιες άλλες συμπτώσεις. Όμως, η επιτάχυνση και η επιβράδυνση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τέτοιες «συμπτώσεις», που ανάμεσα τους φιγουράρει και η «σύμπτωση» του χαρακτήρα των ανθρώπων που πρώτοι βρίσκονται επικεφαλής του κινήματος.

Η αποφασιστική δυσμενής «σύμπτωση», αυτήν την φορά δεν πρέπει καθόλου να αναζητηθεί στις γενικές επικρατούσες συνθήκες της γαλλικής κοινωνίας αλλά στην παρουσία των Πρώσων στη Γαλλία και στο γεγονός ότι βρίσκονται ακριβώς προ των παρισινών πυλών. Αυτό το γνώριζαν καλά οι Παριζιάνοι. Εξίσου, όμως, το γνώριζαν και οι κανάγιες αστοί των Βερσαλλιών. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο έβαζαν τους Παριζιάνους μπροστά στο δίλλημα: Ή να δεχθούν την πρόσκληση για αγώνα ή να παραδοθούν χωρίς αγώνα. Η αποθάρρυνση της εργατικής τάξης στην τελευταία  περίπτωση θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη συμφορά από το χαμό ενός οποιουδήποτε αριθμού ηγετών. Η πάλη της εργατικής τάξης  με την τάξη των κεφαλαιοκρατών και με το κράτος της έχει μπεί σε νέα φάση με τον αγώνα στο Παρίσι. Όποιο και αν είναι το άμεσο αποτέλεσμα, έχει κατακτηθεί ένα νέο σημείο εκκίνησης στην παγκόσμια Ιστορία.

 

 

Αντίο,

Κ.Μ

 

 

Σημειώσεις:

 

1)τις 13 Ιούνη 1849 οι Ορεινοί-η ακραία αριστερή πτέρυγα της Εθνοσυνέλευσης-οργάνωσε διαδήλωση στο Παρίσι προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον της καταπάτησης του γαλλικού συντάγματος από τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της Νομοθετικής Συνέλευσης. Η διαδήλωση έυκολα κατεστάλη βίαια από τα γαλλικά στρατεύματα και σηματοδότησε την χρεοκοπία των δημοκρατών μικροαστών στη Γαλλία.

 

 

K.Marx, Επιστολές στον Κούγκελμαν, σελ, 201-202, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *