O καπιταλισμός, το αρχιπέλαγος της μίζας και η απάτη της “διαφάνειας”

 

 

Νέα παρτίδα «αποκαλύψεων» για φορολογικούς «παραδείσους»

 

 

 

Tα «Paradise papers» εμφανίστηκαν σε μια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους

Για άλλη μια φορά, μεγάλα ΜΜΕ που στηρίζουν κάθε φιλομονοπωλιακό μέτρο σε όλο τον κόσμο και τις κυβερνήσεις που τσακίζουν εργατικά – λαϊκά δικαιώματα εμφανίζονται πως νοιάζονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ανακαλύπτουν τους φορολογικούς «παραδείσους» των κροίσων σε δεκάδες νησιά της Καραϊβικής και της Ασίας και τη Μάλτα. Οπως πέρσι τα «Panama papers» (έγγραφα του Παναμά) ή τα «Luxemburg leaks» (διαρροές του Λουξεμβούργου) ή τα «Bahama papers», φέτος εμφανίστηκαν τα «Paradise papers», από τη διαρροή των 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων, που προέρχονται από δύο δικηγορικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με οφσόρ εταιρείες, την «Appleby» και την «Αsiaciti Trust», που έχουν έδρα στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρηαντίστοιχα και μητρώα εταιρειών σε φορολογικούς «παραδείσους».

 

 

Οι …ερευνητές του Σόρος

 

 

Τα έγγραφα αυτά ήρθαν στην κατοχή μεγάλων εφημερίδων και ΜΜΕ (έως τώρα 95), όπως οι «Suddeutsche Zeitung», «Le Monde», «New York Times», «The Guardian» και κάποιων ελληνικών, όπως το «Εθνος», που άρχισαν να δημοσιεύουν και τις επόμενες μέρες αναμένεται να «βομβαρδίζουν» με «αποκαλύψεις» ηχηρών ονομάτων επιχειρηματιών, πολιτικών, ανθρώπων του θεάματος που βρίσκουν τρόπους να κρύβουν εισοδήματα και να μην πληρώνουν φόρους. Την επεξεργασία των στοιχείων που μεταφέρονται στα ΜΜΕ κάνει η λεγόμενη Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), που – πρέπει να σημειώσουμε – έχει ως χορηγούς ανάμεσα σε άλλα και τα ιδρύματα των μεγαλοκαπιταλιστών Σόρος και Φορντ.

Τα έγγραφα αυτά, που καταγράφουν ένα μέρος από τον τεράστιο πλούτο που παράγεται από την εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων εργαζομένων και καρπώνονται μερικές χιλιάδες πλουτοκράτες, αξιοποιούνται από αστούς πολιτικούς για να ρίξουν το ανάθεμα στους φοροφυγάδες στο …όνομα του λαού που υποφέρει. Το ίδιο έκανε χτες με διάγγελμά του και ο Αλ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, που παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το οποίο του δίνει καθημερινά τα εύσημα, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της «καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς» πλασάροντας το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης».

 

 

Αποπροσανατολισμός ολκής

 

 

Τα συγκεκριμένα έγγραφα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με έντονο το στοιχείο του αποπροσανατολισμού και της σκοπιμότητας, για τη χρονική στιγμή στην οποία οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια, αφορούν λιγότερο σε «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σε σχήματα και μεθόδους που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας ώστε να αποκρύβονται εισοδήματα.

Η σταδιακή δημοσίευση των στοιχείων τις επόμενες μέρες αναγγέλλεται ότι θα αποκαλύψει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αρχηγούς κρατών και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, της show business και του αθλητισμού που έχουν κρύψει αμύθητο πλούτο σε νησιά της Καραϊβικής, στη Μάλτα, ή περιοχές της Ασίας όπου υπάρχουν …νομιμότατοι, στο πλαίσιο του συστήματος, φορολογικοί «παράδεισοι».

Ηδη γίνεται λόγος για τις «εξωχώριες» επενδύσεις της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, για τις κρυφές εταιρείες των υπουργών Εμπορίου και Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, Γουίλμπερ Ρος και Ρεξ Τίλερσον, αντίστοιχα, του Στίβεν Μπρόνφμαν, επιχειρηματία και οικονομικού υπεύθυνου του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μεγάλων πολυεθνικών εταιρείών, όπως η «Aplle» και η «Nike», Ρώσων πλουτοκρατών πολύ κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, Αφρικανών επιχειρηματιών, σταρ του αθλητισμού και του θεάματος, όπως η Μαντόνα και ο Μπόνο.

Τα έγγραφα αφορούν σε τουλάχιστον 25.000 οφσόρ εταιρείες που συνδέουν άτομα από 180 χώρες, ενώ ανάμεσά τους εμφανίζονται και τουλάχιστον 130 Ελληνες που σχετίζονται με τέτοιες εταιρείες και δραστηριότητες. Οπως ήδη διαρρέεται, αναφέρονται και σε άτομα κοντά σε πολιτικούς, εφοπλιστές και άλλους πλουτοκράτες. Υπάρχουν 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων που εντοπίζονται στον Πειραιά και στα βόρεια και νότια παραλιακά προάστια της Αθήνας.

Οι νέες «αποκαλύψεις» για τις οφσόρ με τα ηχηρά ονόματα δεν …«ανακαλύπτουν την Αμερική». Ετσι λειτουργεί ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός. Η αγοραπωλησία εταιρειών και μετοχών όπου κρύβεται ο πραγματικός κάτοχός τους, όπως και η προέλευση του χρήματος γίνονται καθ’ όλα νόμιμα μέσα από νόμιμες εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που έχουν αλισβερίσια και με τους λεγόμενους φορολογικούς «παραδείσους». Ετσι, είναι μεγάλη η υποκρισία όσων ισχυρίζονται, ενώ υπερασπίζονται το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, ότι μπορεί να υπάρξουν κανόνες και διαφάνεια. Ενα τέτοιο «σόου» αναμένεται και στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπου το θέμα των φορολογικών «παραδείσων» έχει τεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων.

 

 

 

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/11/2017&id=16860&pageNo=7

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *