To Eurogroup, οι υποδόσεις και η κοροιδία της κυβέρνησης

 

 

Ερμαια των δανειστών σε κάθε περίπτωση

Επειδή παραπάει το δούλεμα, παραθέτουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Eurogroup στις 10 Οκτώβρη και το σχετικό με την Ελλάδα απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε ο Ντεϊσελμπλούμ μετά το τέλος της συνεδρίασης (η μετάφραση είναι δική μας). Ετσι, μπορούμε να κάνουμε σχόλια επί των «πραγματικών περιστατικών» και όχι επί τη βάσει των δηλώσεων του Τσακαλώτου (ο Χουλιαράκης, αν και παρών στο  Εurogroup, προτίμησε να μείνει και πάλι στη σκιά, καταπώς το συνηθίζει).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον (η συνομιλία αποτυπώθηκε σε non paper που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών στις 9 Οκτώβρη), ο Τσακαλώτος εμφανίστηκε σίγουρος ότι η δόση των 2,8 δισ. θα καταβληθεί άμεσα, με απόφαση του Eurogroup, διότι υπάρχει η «έκθεση συμμόρφωσης» από την τρόικα, που λέει ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα απαιτούμενα. Οταν του θύμισαν ότι λίγη ώρα προτύτερα ο Σόιμπλε είχε πει πως δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δόση των 2,8 είναι στον αέρα, επέλεξε να αναφερθεί επιλεκτικά σε τμήμα μόνο των δηλώσεων Σόιμπλε: «Αν έχουμε υλοποιήσει και τα 15 προαπαιτούμενα θα πρέπει να υπάρχει κάποιο επιχείρημα για να το μπλοκάρουν. Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Ο Σόιμπλε είπε “αν το compliance report πει ότι τα κάνατε όλα, τελείωσε το θέμα για μένα“».

Κι όταν του μίλησαν για τις φήμες ότι «υπάρχει περίπτωση να πει το Eurogroup παραπέμπουμε στον ESM ο οποίος θα πάρει και την οριστική απόφαση», ήταν κατηγορηματικός: «Σε ποια βάση θα γίνει αυτό αν έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα;».

Οι υποδόσεις της υποδόσης

Πλέον ξέρουμε την εξέλιξη. Μια μέρα μετά, έγιναν τα αντίθετα απ’ αυτά που ισχυριζόταν ο Τσακαλώτος. Η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έσπασε σε δύο υποδόσεις. Τα προαπαιτούμενα θεωρήθηκαν ικανά για την εκταμίευση μόνο 1,1 δισ. που θα πάνε απευθείας για την αποπληρωμή χρέους (στους ίδιους τους ιμπεριαλιστές δηλαδή). Και μάλιστα, την απόφαση θα πάρει το ΔΣ του ESM (που αποτελείται από τους ίδιους υπουργούς που συμμετέχουν στο Eurogroup). Είναι σαν να τιμωρούν τον Τσακαλώτο για όσα δήλωσε στην Ουάσινγκτον. Σαν να του κάνουν καψόνι.

Τα άλλα 1,7 δισ. θα εκταμιευθούν μόνο αν η τρόικα κάνει θετική έκθεση για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου (άρα, το «compliance report», που επικαλούνταν ο Τσακαλώτος, δεν ήταν πλήρες). Και η εκταμίευση δε θα γίνει αυτόματα, αλλά θα απαιτηθεί νέα απόφαση του ΔΣ του ESM. Το καψόνι γίνεται πιο βάρβαρο.

Οι υπουργοί του Eurogroup (και όχι μόνον ο Σόιμπλε) έδειξαν στον Τσακαλώτο και στη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ότι τους θεωρούν απλούς υπαλλήλους τους. Δεν τους έχουν καμιά εμπιστοσύνη και τους υποβάλλουν στις πιο εξευτελιστικές διαδικασίες. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας συνεδριάσεων του Eurogroup (όπου δεν τηρούνται πρακτικά, ως γνωστόν) θα πρέπει ν’ ακούστηκαν πολλά και διάφορα σε βάρος υπουργών που «δεν έχουν ενστερνιστεί πλήρως το πρόγραμμα», όπως δηλώνουν τελευταία στελέχη του ευρωσυστήματος. Προφανώς, θέλουν να υπαγορεύσουν παρασκηνιακά και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού που θα κάνει ο Τσίπρας. Η τρόικα φαίνεται πως κάνει και αξιολογήσεις υπουργών, όχι μόνο αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημόνιου.

Αξίζει να σημειωθεί το ότι οι ιμπεριαλιστές δανειστές όχι μόνο δε δίνουν δεκάρα για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαχειριστεί ούτε δεκάρα από το νέο δάνειο. Από τα 2,8 δισ. της υποδόσης τα 1,1 δισ. πηγαίνουν κατευθείαν στο λογαριασμό για τα τοκοχρεολύσια του χρέους, ενώ τα 1,7 δισ. θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες, μεταξύ των οποίων είναι και ευρωπαϊκά μονοπώλια που κάνουν «μπίζνες» με το ελληνικό κράτος (φαρμακοβιομηχανίες και όχι μόνο).

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς με τι όρους θα μπει η συγκυβέρνηση στη «διαπραγμάτευση» για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οταν έχεις θεσπίσει το 90% των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης τον Απρίλη και δε σου δίνουν όλα τα λεφτά, αλλά κρατάνε «κάβα» για το φθινόπωρο, για να ολοκληρώσεις και τα 15 προαπαιτούμενα που απέμειναν, κι όταν έχεις υλοποιήσει και τα 15 αυτά προαπαιτούμενα και σου σπάνε τη μικρή υποδόση σε δυο μικρότερες υποδόσεις, μέχρι να ελέγξουν αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί σου για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, κι όταν επιπλέον παρακαλάς το ΔΝΤ να μπει στο τρίτο Μνημόνιο και περιμένεις μπας και σου ανακοινώσουν έστω τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τι τσαμπουκά θα μπορούσες να τους κοντράρεις στις απαιτήσεις τους για τη δεύτερη αξιολόγηση; Οταν μάλιστα αυτές οι απαιτήσεις προβάλλονται κυρίως από το ΔΝΤ, με τι ανάστημα θα τις απορρίψεις, όταν εσύ είσαι που παρακαλάς να μπει το ΔΝΤ στο «πρόγραμμα»;

Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έρμαιο των ιμπεριαλιστών δανειστών, όπως ήταν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Καμιά διαφορά δεν υπάρχει. Πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσουμε πως το σχήμα «κακοί δανειστές – καλή κυβέρνηση» είναι ψεύτικο. Υπάρχει μια κατά βάση ενότητα ανάμεσα στα δυο αυτά κέντρα (δανειστές από τη μια, κυβέρνηση από την άλλη), γιατί όλοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΥΓ. Και η δήλωση του Eurogroup  και η δήλωση του Ντεϊσελμπλούμ δεν κάνουν λόγο για «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», όπως αρέσκονται να λένε οι συριζαίοι. Μιλούν για «πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», «Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων», «ταμείο ιδιωτικοποιήσεων». Τσακαλώτος και Χουλιαράκης δεν τόλμησαν να ζητήσουν να απαλειφθεί ο όρος τουλάχιστον από το επίσημο ανακοινωθέν, που φέρει και τη δική τους υπογραφή. Ηταν ζαλισμένοι από τις σφαλιάρες του Σόιμπλε και τους διέφυγε; ‘Η απλά προτίμησαν να μην ανοίξουν ένα τέτοιο μέτωπο, φοβούμενοι ότι μπορεί ο Σόιμπλε να βγει μετά τη συνεδρίαση και να τους ειρωνευτεί δημόσια, πετώντας τίποτα για «θέμα πρεστίζ» ή κάτι σχετικό;
 

Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές του πακέτου των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ΕSM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, για την ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης, για την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων και για να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στο στήσιμο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων – της Ελληνικής Εταιρίας Περιουσίας και Συμμετοχών (HCAP).

Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HCAP, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, πρέπει να επιδιωχθεί ως θέμα προτεραιότητας, προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ΕSM. Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου για την HCAP, να διασφαλίσει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες με σαφή εμπειρία, και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την απομένουσα εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι αξιοσημείωτη πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο και σημειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβρη, που θα είναι αργότερα, τον Οκτώβρη. Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την περαιτέρω απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στις επόμενες φάσεις του προγράμματος ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τη δουλειά τους με τους Θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και χαιρετίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη του 2016.

Δηλώσεις του Γ. Ντεϊσελμπλούμ

Σήμερα πρώτα απ’ όλα είχαμε μια συζήτηση για την Ελλάδα.

Ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των 15 ανοικτών προαπαιτούμενων που επιτρέπουν σε όλους μας να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στις συντάξεις, στον τομέα της ενέργειας, στην τραπεζική διακυβέρνηση, καθώς και στο στήσιμο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και της υπηρεσίας εσόδων. Εχουμε εκδώσει μια δήλωση γι’ αυτά, επομένως μπορώ να είμαι σύντομος.

Η πρόοδος αυτή επιτρέπει στον ΕSM να εκταμιεύσει 1,1 δισ. ευρώ που απομένουν στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης.

Υπήρξε επίσης ουσιώδης πρόοδος στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλη και τον Αύγουστο, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Η τεχνική εργασία θα συνεχιστεί για να συγκεντρώσει τα στοιχεία του Σεπτέμβρη. Παίρνει πάντοτε έναν αριθμό εβδομάδων για την ολοκλήρωση αυτών των δεδομένων, αυτό δεν μπορεί να υποβοηθηθεί, δεν μπορεί να γίνει ταχύτερα. Ελπίζουμε και υποθέτουμε ότι πριν από το τέλος του Οκτώβρη θα είναι διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία. Τότε θα αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και σε αυτή τη βάση το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα μπορέσει να αποφασίσει για την εκταμίευση των 1,7 δισ ευρώ. Αυτά είναι ειδικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτά είναι επίσης καλά νέα.

Θα επικεντρωθούμε τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία αναμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα και θα επανέλθουμε σε αυτή σε επόμενες συνεδριάσεις.
 

Πηγή: http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/27077.%CE%95%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *