V.I Lenin: Friedrich Engels (28 Νοεμβρίου, 1820 – 5 Αυγούστου, 1895)

 

Το κείμενο γράφτηκε το φθινόπωρο του 1895 και κυκλοφόρησε όχι νωρίτερα απο τον Μάρτη του 1896, Πρωτοδημοσιεύτηκε στη συλλογή “Ραμπότνικ” (Εργάτης), τεύχος 1-2. Η συλλογή έβγαινε σε μη τακτικά χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό απο την ¨΄Ενωση των Ρώσων Σοσιαλδημοκρατών” με επιμέλεια της ομάδας “Απελευθέρωση της δουλειάς”. Πρωτεργάτης της συλλογής ήταν ο ίδιος ο Lenin.

 

V.I Lenin: Friedrich Engels(1)

 

Τι φώς, τι νούς έχει σβήσει

Τι καρδιά τώρα πιά δε χτυπά (2)

 

Στις 5 του Αυγούστου 1895 με το νέο ημερολόγιο (24 του Ιούλη) πέθανε στο Λονδίνο ο Φρίντριχ Ένγκελς. Ύστερα από το φίλο του Καρλ Μαρξ που πέθανε το 1883, ο Ένγκελς ήταν ο πιο επιφανής επιστήμονας και δάσκαλος του διεθνούς προλεταριάτου σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Από τότε που η τύχη το έφερε να ανταμώσουν ο Καρλ Μαρξ με τον Φρίντριχ Ένγκελς, το έργο ζωής και των δύο φίλων έγινε κοινή τους υπόθεση. Συνεπώς, για να καταλάβει κανείς τι έκανε ο Φρίντριχ Ένγκελς για το προλεταριάτο, πρέπει ν’ αφομοιώσει καλά τη σημασία της διδασκαλίας και της δράσης του Μαρξ στην ανάπτυξη του σύγχρονου εργατικού κινήματος.

Πρώτοι ο Μαρξ και ο Ένγκελς έδειξαν, ότι η εργατική τάξη με τις διεκδικήσεις της είναι το αναγκαίο γέννημα του σύγχρονου οικονομικού καθεστώτος, που μαζί με την αστική τάξη δημιουργεί και οργανώνει αναπόφευκτα και το προλεταριάτο. Έδειξαν ότι την ανθρωπότητα δεν θα την απαλλάξουν από τις συμφορές που τη δέρνουν σήμερα, οι καλοπροαίρετες προσπάθειες ορισμένων ευγενικών προσωπικοτήτων, αλλά η ταξική πάλη του οργανωμένου προλεταριάτου.

Πρώτοι ο Μαρξ και ο Ένγκελς εξήγησαν στις επιστημονικές εργασίες τους, ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μια επινόηση ονειροπόλων, αλλά ο τελικός σκοπός και το αναγκαίο αποτέλεσμα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της σύγχρονης κοινωνίας. Όλη η γραφτή ιστορία ήταν ως τα σήμερα ιστορία ταξικής πάλης. Διαδοχή της κυριαρχίας και των νικών ορισμένων κοινωνικών τάξεων πάνω σε άλλες. Κι αυτό θα συνεχίζεται, ώσπου να εξαφανιστούν οι βάσεις της ταξικής πάλης και της ταξικής ιεραρχίας –η ατομική ιδιοχτησία και η αναρχική κοινωνική παραγωγή. Τα συμφέροντα του προλεταριάτου απαιτούν την εξάλειψη αυτών των βάσεων, και για το λόγο αυτό η συνειδητή ταξική πάλη των οργανωμένων εργατών πρέπει να στρέφεται ενάντια στις βάσεις αυτές. Κάθε όμως ταξική πάλη είναι πάλη πολιτική.

Οι απόψεις αυτές του Μαρξ και του Ένγκελς έχουν γίνει σήμερα κτήμα όλου του προλεταριάτου που αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του. Οι απόψεις όμως αυτές στη δεκαετία 1840-1850, όταν οι δύο φίλοι άρχισαν να παίρνουν μέρος στη σοσιαλιστική φιλολογία και στα κοινωνικά κινήματα του καιρού τους, ήταν κάτι το εντελώς καινούργιο. Τότε υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με ταλέντο και χωρίς ταλέντο, τίμιοι και μη τίμιοι, που συνεπαρμένοι από την πάλη για την πολιτική ελευθερία, από την πάλη ενάντια στην απολυταρχία των βασιλιάδων, της αστυνομίας και των παπάδων, δεν έβλεπαν την αντίθεση των συμφερόντων της αστικής τάξης και του προλεταριάτου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν ούτε καν τη σκέψη ότι οι εργάτες μπορούν να ενεργούν σαν αυτοτελής κοινωνική δύναμη.

Από το άλλο μέρος υπήρχαν πολλοί ονειροπόλοι, κάποτε μεγαλοφυείς που πίστευαν πως δεν χρειάζεται παρά να πείσουμε τους κυβερνήτες και τις κυρίαρχες τάξεις, ότι το σύγχρονο κοινωνικό καθεστώς είναι άδικο και τότε θα είναι εύκολο να εγκαθιδρυθεί στη γη ειρήνη και γενική ευδαιμονία. Ονειρεύονταν δηλαδή σοσιαλισμό χωρίς πάλη.

Τέλος, όλοι σχεδόν οι σοσιαλιστές εκείνου του καιρού είναι γενικά φίλοι της εργατικής τάξης, έβλεπαν το προλεταριάτο μόνο σαν πληγή, έβλεπαν με φρίκη ότι με την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεγαλώνει κι αυτή η πληγή. Για το λόγο αυτό, όλοι τους σκέπτονταν με ποιο τρόπο θα σταματήσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του προλεταριάτου, με ποιο τρόπο θα σταματήσουν τον «τροχό της ιστορίας».

Σε αντίθεση με το γενικό φόβο μπροστά στην ανάπτυξη του προλεταριάτου, ο Μαρξ και ο Ένγκελς στήριζαν όλες τις ελπίδες τους στην αδιάκοπη αύξηση του προλεταριάτου. Όσο περισσότεροι οι προλετάριοι τόσο μεγαλύτερη η δύναμή τους σαν επαναστατική τάξη, τόσο πιο κοντινός και πραγματοποιήσιμος ο σοσιαλισμός. Με λίγα λόγια οι υπηρεσίες του Μαρξ και του Ένγκελς απέναντι στην εργατική τάξη μπορούν να διατυπωθούν έτσι: δίδαξαν στην εργατική τάξη της αυτογνωσία και την αυτοσυνείδηση και στη θέση των ονειροπολημάτων έβαλαν την επιστήμη.

Να γιατί ο κάθε εργάτης πρέπει να ξέρει το όνομα και τη ζωή του Ένγκελς, να γιατί στη συλλογή μας αυτή, που έχει για σκοπό της, όπως και όλες οι εκδόσεις μας, το ξύπνημα της ταξικής αυτοσυνείδησης των Ρώσων εργατών, πρέπει να δώσουμε μια σκιαγραφία της ζωής και της δράσης του Φρίντριχ Ένγκελς, του ενός απ’ τους δυό μεγάλους δασκάλους του σύγχρονου προλεταριάτου.

Ο Ένγκελς γεννήθηκε το 1820 στην πόλη Μπάρμεν της επαρχίας Ρήνου του βασιλείου της Πρωσσίας. Ο πατέρας του ήταν εργοστασιάρχης. Το 1838 για οικογενειακούς λόγους ο Ένγκελς αναγκάστηκε, πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο, να πάει υπάλληλος σ’ έναν εμπορικό οίκο της Βρέμης. Η απασχόληση με το εμπόριο δεν εμπόδισε τον Ένγκελς να συνεχίζει την επιστημονική και πολιτική του μόρφωση. Από μαθητής ακόμα του γυμνασίου μίσησε την απολυταρχία και την αυθαιρεσία των δημόσιων υπαλλήλων. Η μελέτη της φιλοσοφίας τον οδήγησε παραπέρα. Εκείνο τον καιρό στη γερμανική φιλολογία κυριαρχούσε η διδασκαλία του Χέγκελ και ο Ένγκελς έγινε οπαδός του.

Αν και ο ίδιος ο Χέγκελ ήταν θαυμαστής του απολυταρχικού πρωσσικού κράτους, που το υπηρετούσε σαν καθηγητής του πανεπιστημίου του Βερολίνου, η διδασκαλία του Χέγκελ ήταν επαναστατική. Η πίστη του Χέγκελ στο λογικό και στα δικαιώματα του ανθρώπου και η βασική θέση της Χεγκελιανής φιλοσοφίας ότι στον κόσμο συντελείται ένα αέναο προτσές αλλαγής και  εξέλιξης, οδήγησαν τους μαθητές εκείνους του βερολινέζου φιλόσοφου, στη σκέψη ότι και η πάλη ενάντια στην πραγματικότητα, η πάλη ενάντια στην αδικία που επικρατεί και στο κακό που βασιλεύει, έχει τις ρίζες της στον παγκόσμιο νόμο της αιώνιας εξέλιξης. Αν τα πάντα εξελίσσονται, αν τούτους τους θεσμούς τους διαδέχονται άλλοι, γιατί θα συνεχίζει να υπάρχει αιώνια η απολυταρχία του πρώσσου βασιλιά ή του ρώσου τσάρου, ο πλουτισμός μια μηδαμινής μειοψηφίας σε βάρος της τεράστιας πλειοψηφίας, η κυριαρχία της αστικής τάξης πάνω στο λαό; Η φιλοσοφία του Χέγκελ μιλούσε για εξέλιξη του πνεύματος και των ιδεών, ήταν ιδεαλιστική. Από την εξέλιξη του πνεύματος έβγαζε και την εξέλιξη της φύσης, του ανθρώπου και των ανθρώπινων, δηλαδή των κοινωνικών σχέσεων.

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς κράτησαν τη σκέψη του Χέγκελ για το αιώνιο προτσές της εξέλιξης (ο Μάρξ και Ένγκελς επανειλημμένα τόνιζαν ότι στην πνευματική  τους εξέλιξη χρωστούν πολλά στούς μεγάλους γερμανούς φιλοσόφους και ειδικά στον Χέγκελ “χωρίς την γερμανική φιλοσοφία-λέει ο Ένγκελς δεν θα υπήρχε και επιστημονικός σοσιαλισμός” (3)), και απέρριψαν την προκατειλημμένη ιδεαλιστική αντίληψη. Στράφηκαν προς τη ζωή και είδαν ότι δεν είναι η εξέλιξη του πνεύματος εκείνο που εξηγεί την εξέλιξη της φύσης, αλλά αντίθετα, το πνεύμα πρέπει να εξηγηθεί με τη φύση, με την ύλη … Σε αντίθεση προς τον Χέγκελ και τους άλλους χεγκελιανούς, ο Μαρξ και ο Ένγκελς ήταν υλιστές. Αντικρίζοντας υλιστικά τον κόσμο και την ανθρωπότητα, είδαν ότι, όπως όλα τα φαινόμενα της φύσης έχουν στη βάση τους υλικές αιτίες, έτσι και η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας καθορίζεται από την ανάπτυξη των υλικών, των παραγωγικών δυνάμεων. Από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων εξαρτώνται οι σχέσεις που δημιουργούν μεταξύ τους οι άνθρωποι όταν παράγουν τα είδη, που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Και στις σχέσεις αυτές βρίσκεται η εξήγηση όλων των φαινομένων της κοινωνικής ζωής, των ανθρώπινων επιδιώξεων, των ιδεών και των νόμων.

Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων δημιουργεί τις κοινωνικές σχέσεις που στηρίζονται στην ατομική ιδιοχτησία, τώρα όμως βλέπουμε πως η ίδια αυτή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αφαιρεί την ιδιοχτησία από την πλειοψηφία και την συγκεντρώνει στα χέρια μια μηδαμινής μειοψηφίας. Καταργεί την ιδιοχτησία, τη βάση του σύγχρονου κοινωνικού καθεστώτος μόνη της τείνει προς τον ίδιο σκοπό, που έχουν βάλει στον εαυτό τους οι σοσιαλιστές.

Οι σοσιαλιστές πρέπει μόνο να καταλάβουν ποια κοινωνική δύναμη, λόγω της θέσης της στη σύγχρονη κοινωνία, ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση του σοσιαλισμού, και να προσδώσουν στη δύναμη αυτή συνείδηση των συμφερόντων της και του κοινωνικού της καθήκοντος. Η δύναμη αυτή είναι το προλεταριάτο. Ο Ένγκελς γνώρισε το προλεταριάτο στην Αγγλία, στο κέντρο της αγγλικής βιομηχανίας, στο Μάντσεστέρ, όπου εγκαταστάθηκε το 1842, κι έπιασε δουλειά σ’ έναν εμπορικό οίκο, ένας από τους συνεταίρους του οποίου ήταν ο πατέρας του. Εδώ ο Ένγκελς δεν καθότανε απλώς στο γραφείο του εργοστασίου, πήγαινε στις βρώμικες συνοικίες όπου ζούσαν οι εργάτες και έβλεπε με τα μάτια του τη φτώχια και τη δυστυχία τους. Δεν αρκέστηκε όμως στις προσωπικές του παρατηρήσεις, διάβασε όλα όσα είχαν γραφτεί πριν απ’ αυτόν για την κατάσταση της αγγλικής εργατικής τάξης, μελέτησε προσεχτικά όλα τα επίσημα ντοκουμέντα που του ήταν προσιτά.

Καρπός των μελετών και των παρατηρήσεων αυτών ήταν το βιβλίο «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στης Αγγλία» (4). Πιο πάνω έχουμε αναφέρει ποιά ήταν η κύρια υπηρεσία που πρόσφερε ο Ένγκελς σαν συγγραφέας του βιβλίου “Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία“. Και πριν από τον Ένγκελς πάρα πολλοί είχαν περιγράψει τα βάσανα του προλεταριάτου και τονίσει, ότι είναι ανάγκη να του δοθεί βοήθεια. Πρώτος ο Ένγκελς είπε ότι το προλεταριάτο δεν είναι μόνο τάξη που υποφέρει. Ότι ίσα-ίσα η επαίσχυντη οικονομική κατάσταση του προλεταριάτου το σπρώχνει ακατάσχετα προς τα μπρος και το αναγκάζει να παλεύει για την τελική του απελευθέρωση. Και το αγωνιζόμενο προλεταριάτο θα βοηθήσει μόνο του τον εαυτό του. Το πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης θα οδηγήσει αναπόφευκτα τους εργάτες να καταλάβουν, ότι γι’ αυτούς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το σοσιαλισμό. Από το άλλο μέρος, ο σοσιαλισμός τότε μόνο θα καταστεί δύναμη, όταν γίνει σκοπός της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης.

Αυτές είναι οι βασικές ιδέες του βιβλίου του Ένγκελς για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία, ιδέες που τις έχει αφομοιώσει σήμερα όλο το αγωνιζόμενο και σκεπτόμενο προλεταριάτο, που τότε όμως ήταν εντελώς καινούργιες. Οι ιδέες αυτές έχουν διατυπωθεί από τις πιο αξιόπιστες και συγκλονιστικές εικόνες της δυστυχίας του αγγλικού  προλεταριάτου. Το βιβλίο αυτό ήταν ένα φοβερό κατηγορητήριο ενάντια στον καπιταλισμό και στην αστική τάξη. Προξένησε τεράστια εντύπωση. Παντού άρχισαν να παραπέμπουν στο βιβλίο του Ένγκελς, γιατί έδινε την καλύτερη εικόνα της κατάστασης του σύγχρονου προλεταριάτου. Και πραγματικά, ούτε πριν από το 1845, ούτε και αργότερα δεν παρουσιάστηκε κανένα έργο που να δίνει μια τόσο ζωντανή και πιστή περιγραφή των βασάνων της εργατικής τάξης.

Ο Ένγκελς έγινε σοσιαλιστής μόνος στην Αγγλία. Στο Μάντσεστερ συνδέθηκε με τους παράγοντες του αγγλικού εργατικού κινήματος εκείνου του καιρού και άρχισε να γράφει σε διάφορες αγγλικές σοσιαλιστικές εκδόσεις. Το 1844, επιστρέφοντας στη Γερμανία σταμάτησε στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με τον Μαρξ με τον οποίο είχε ήδη από προηγούμενα αλληλογραφία. Στο Παρίσι ο Μαρξ, κάτω από την επίδραση των γάλλων σοσιαλιστών και της γαλλικής ζωής, είχε γίνει κι αυτός σοσιαλιστής. Εδώ οι δύο φίλοι έγραψαν μαζί το βιβλίο: «Η αγία οικογένεια, η κριτική της κριτικής κριτικής» (5). Στο βιβλίο αυτό που βγήκε ένα χρόνο πριν από το έργο «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» και γράφτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τον Μαρξ, μπήκαν οι βάσεις του επαναστατικού-υλιστικού σοσιαλισμού που τις κύριες ιδέες του τις εκθέσαμε πιο πάνω.

Ο τίτλος «Αγία οικογένεια» είναι αστεία προσωνυμία που χρησιμοποιείται για τους φιλόσοφους αδελφούς Μπαόυερ και τους οπαδούς τους. Οι κύριοι αυτοί κήρυχναν μια κριτική που στέκεται πάνω από κάθε πραγματικότητα, πάνω από κόμματα και πολιτική, που αρνιέται κάθε πραχτική δράση και απλώς ατενίζει «κριτικά» το γύρω κόσμο και τα γεγονότα που διαδραματίζονται σ’ αυτόν. Οι κύριοι Μπάουερ έκριναν αφ’ υψηλού το προλεταριάτο, που το θεωρούσαν άκριτη μάζα.

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς αντιτάχθηκαν αποφασιστικά σ’ αυτή την ανόητη κι επιζήμια κατεύθυνση. Στο όνομα της πραγματικής ανθρώπινης προσωπικότητας του εργάτη, που τον ποδοπατούν οι κυρίαρχες τάξεις και το κράτος, ο Μαρξ και ο Ένγκελς απαιτούν όχι ενατένιση, αλλά πάλη για μια καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας. Και σαν δύναμη ικανή να διεξάγει μια τέτοια πάλη και έχει συμφέρον απ’ αυτή την πάλη, βλέπουν, φυσικά, το προλεταριάτο. Πριν ακόμα από την «Αγία οικογένεια» ο Ένγκελς είχε δημοσιεύσει στο «Γερμανο-Γαλλικό περιοδικό» (6) του Μαρξ και του Ρούγκε τις «Κριτικές μελέτες πάνω στην πολιτική οικονομία» (7). Στο έργο αυτό εξέτασε από τη σκοπιά του σοσιαλισμού τα βασικά φαινόμενα του σύγχρονου οικονομικού καθεστώτος, σαν αναγκαία επακόλουθα της κυριαρχίας της ατομικής ιδιοχτησίας. Η επαφή του με τον Ένγκελς συντέλεσε αναμφισβήτητα στο ν’ αποφασίσει ο Μαρξ ν’ ασχοληθεί με την πολιτική οικονομία, με την επιστήμη στην οποία τα έργα του προκάλεσαν ολόκληρη επανάσταση.

Από το 1845 ως το 1847 ο Ένγκελς ζούσε στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, συνδυάζοντας τις επιστημονικές του ασχολίες με την πραχτική δράση μέσα στους γερμανούς εργάτες των Βρυξελλών και του Παρισιού. Εδώ ο Ένγκελς και ο Μαρξ συνδέθηκαν με τη μυστική γερμανική «Ένωση των κομμουνιστών» (8), που τους ανέθεσε να διατυπώσουν τις βασικές αρχές του σοσιαλισμού είχαν επεξεργαστεί. Έτσι είδε το φως το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» το περίφημο έργο του Μαρξ και του Ένγκελς, που δημοσιεύτηκε το 1948. το μικρό αυτό βιβλιαράκι αξίζει ολόκληρους τόμους: με το πνεύμα του ζει και κινείται ως τα σήμερα όλο το οργανωμένο και αγωνιζόμενο προλεταριάτο του πολιτισμένου κόσμου.

Η επανάσταση του 1848, που ξέσπασε πρώτα στη Γαλλία και σε συνέχεια επεκτάθηκε και σ’ άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, έφερε τον Μαρξ και το Ένγκελς στην πατρίδα τους. Εδώ, στην Πρωσσία του Ρήνου, πμπήκαν επικεφαλής της δημοκρατικής «Νέας εφημερίδας του Ρήνου» (9), που έβγαινε στην Κολωνία. Οι δύο φίλοι ήταν η ψυχή όλων των επαναστατικών-δημοκρατικών τάσεων στην Πρωσσία του Ρήνου. Υπεράσπιζαν όσο ήταν δυνατό τα συμφέροντα του λαού και της ελευθερίας ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις. Οι τελευταίες αυτές, όπως είναι γνωστό, υπερίσχυσαν. Η «Νέα Εφημερίδα του Ρήνου» κλείστηκε. Ο Μαρξ, που στο διάστημα του εκπατρισμού του είχε χάσει την πρωσσική υπηκοότητα, απελάθηκε, ο Ένγκελς όμως πήρε μέρος στην ένοπλη λαϊκή εξέγερση, πολέμησε σε τρεις μάχες για τη λευτεριά και μετά την ήττα των επαναστατών έφυγε στο Λονδίνο μέσω Ελβετίας.

Στο Λονδίνο εγκαταστάθηκε και ο Μαρξ. Ο Ένγκελς γρήγορα ξανάγινε υπάλληλος, αργότερα και μέτοχος στον ίδιο εμπορικό οίκο του Μάντσεστερ, όπου δούλευε και στα 1842-1844. Ως το 1870 ο Ένγκελς ζούσε στο Μάντσεστερ και ο Μαρξ στο Λονδίνο, πράγμα που δεν τους εμπόδιζε να έχουν την πιο συχνή πνευματική επικοινωνία: αλληλογραφούσαν σχεδόν κάθε μέρα. Στην αλληλογραφία αυτή οι δύο φίλοι αντάλλασσαν τις γνώμες και τις γνώσεις τους κι εξακολουθούσαν να επεξεργάζονται από κοινού τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

Το 1870 ο Ένγκελς μετοίκησε στο Λονδίνο, και ως το 1883 που πέθανε ο Μαρξ, συνεχιζόταν η κοινή πνευματική τους ζωή, γεμάτη εντατική δουλειά. Καρπός της ήταν –από την πλευρά του Μαρξ- «Το Κεφάλαιο», το μεγαλύτερο πολιτικό-οικονομικό έργο του αιώνα μας, κι από την πλευρά του Ένγκελς μία σειρά μεγάλα και μικρά έργα. Ο Μαρξ ασχολούνταν με την ανάλυση των σύνθετων φαινομένων της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας. Ο Ένγκελς, σε έργα γραμμένα πολύ κατανοητά, που συχνά έχουν το χαρακτήρα πολεμικής, φώτιζε τα πιο γενικά επιστημονικά προβλήματα και διάφορα φαινόμενα του παρελθόντος και του παρόντος, στο πνεύμα της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας και της οικονομικής θεωρίας του Μαρξ.

Από τις εργασίες αυτές του Ένγκελς αναφέρουμε: το έργο πολεμικής ενάντια στον Ντύρινγκ (εδώ εξετάζονται μέγιστα προβλήματα του τομέα της φιλοσοφίας, των φυσικών και των κοινωνικών επιστημών, ένα καταπληκτικά πλούσιο σε περιεχόμενο και διδαχτικό βιβλίο (10). Δυστυχώς στα ρώσικα έχει μεταφραστεί μόνο ένα μικρό μέρος, που περιέχει την ιστορική σκιαγραφία της εξέλιξης του σοσιαλισμού, “η εξέλιξη του επιστημονικού σοσιαλισμού” (11), 2η ρως εκδ Γενέυη 1892))- την «Καταγωγή της οικογένειας, της ιδιοχτησίας και του κράτους» (12) (μεταφράστηκε στα ρώσικα, εκδόθηκε στην Πετρούπολη, 3η έκδ, 1895), τον «Λουδοβίκο Φόυερμπαχ» (13) (ρωσική σημείωση με σημειώσεις του Γ.Πλεχάνοφ, Γενέυη 1892), το άρθρο για την εξωτερική πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης (μεταφράστηκε στα ρώσικα στο “Σοτσιάλ-Ντεμοκράτ” (14) της Γενεύης, τεύχη 1 και 2), τα περίφημα άρθρα για το ζήτημα της κατοικίας (15) και, τέλος τα δυό μικρά μα εξαιρετικά πολύτιμα άρθρα για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας ( “Ο Φρίντριχ Ένγκελς για τη Ρωσία“, μετάφραση στα ρώσικα της Β.Ι Ζασούλιτς, Γενεύη, 1894) (16).

Ο Μαρξ πέθανε πριν προλάβει να επεξεργαστεί στην οριστική του μορφή το τεράστιο έργο του για το κεφάλαιο. Ωστόσο στο πρόχειρο ήταν ήδη έτοιμο, και ο Ένγκελς, ύστερα από το θάνατο του φίλου του, καταπιάστηκε με τη δύσκολη δουλειά της επεξεργασίας και της έκδοσης του ΙΙ και του ΙΙΙ τόμου του «Κεφάλαιου». Το 1885 έβγαλε τον ΙΙ τόμο και το 1894 τον ΙΙΙ (τον IV τόμο δεν πρόλαβε να τον επεξεργαστεί) (17). Οι δύο αυτοί τόμου χρειάστηκαν πάρα πολλή δουλειά. Α αυστριακός σοσιαλδημοκράτης Άντλερ έκανε μια σωστή παρατήρηση: ο Ένγκελς με την έκδοση του ΙΙ και ΙΙΙ τόμου του «Κεφάλαιου» έστησε στο μεγαλοφυή φίλο του ένα μεγαλειώδες μνημείο, στο οποίο άθελά του χάραξε με ανεξίτηλα γράμματα και το δικό του όνομα. Πραγματικά, οι δύο αυτοί τόμου του «Κεφάλαιου» είναι έργο και των δύο: του Μαρξ και του Ένγκελς. Οι παλιοί θρύλοι μιλούν για διάφορα συγκινητικά παραδείγματα φιλίας. Το προλεταριάτο της Ευρώπης μπορεί να πει, ότι η επιστήμη του δημιουργήθηκε από δυό επιστήμονες και αγωνιστές, που οι σχέσεις τους ξεπερνούν τους πιο συγκινητικούς θρύλους των αρχαίων για την ανθρώπινη φιλία.

Ο Ένγκελς έβαζε πάντοτε –και σε γενικές γραμμές πολύ δίκαια- τον εαυτό του ύστερα από τον Μαρξ. «Κοντά στον Μαρξ» έγραφε σ’ έναν παλιό του φίλο, «εγώ έπαιζα το δεύτερο βιολί» (18). Η αγάπη του για τον Μαρξ όσο ζούσε και η ευλαβική του προσήλωση στη μνήμη του Μαρξ όταν πέθανε, ήταν απεριόριστές. Αυτός ο σκληρός αγωνιστής και ο αυστηρός στοχαστής είχε ψυχή που ήξερε ν’ αγαπάει βαθιά.

Ύστερα από το κίνημα του 1848-1849 ο Μαρξ και ο Ένγκελς, όντας στην ξενιτιά, δεν ασχολούνταν μόνο με την επιστήμη. Ο Μαρξ ίδρυσε το 1864 τη «Διεθνή ένωση των εργατών» (19) και επί ολόκληρη δεκαετία καθοδηγούσε αυτή την Ένωση. Στις υποθέσεις της Ένωσης συμμετείχε δραστήρια και ο Ένγκελς. Η δράση της «Διεθνούς ένωσης» που συνένωνε, σύμφωνα με τη σκέψη του Μαρξ, τους προλετάριους όλων των χωρών είχε τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Μα κι όταν η «Διεθνής ένωση» σταμάτησε τη δράση της στα 1870-1880, ο ενοποιητικός ρόλος του Μαρξ και του Ένγκελς δε σταμάτησε. Απεναντίας, μπορούμε να πούμε, πως η σημασία τους σαν πνευματικών ηγετών του εργατικού κινήματος, μεγάλωνε συνεχώς, γιατί αναπτυσσόταν αδιάκοπα και το ίδιο το κίνημα. Ύστερα από το θάνατο του Μαρξ, ο Ένγκελς εξακολουθούσε να είναι μόνος του, ο σύμβουλος και ο ηγέτης των σοσιαλιστών της Ευρώπης. Σ’ αυτόν απευθύνονταν για να ζητήσουν συμβουλές και οδηγίες και οι γερμανοί σοσιαλιστές, που η δύναμή τους, παρόλες τις κυβερνητικές διώξεις, μεγάλωνε γρήγορα και αδιάκοπα, και οι εκπρόσωποι των καθυστερημένων χωρών, λχ. οι ισπανοί, οι ρουμάνοι, οι ρώσοι, που ήταν υποχρεωμένοι να μελετούν και να ζυγίζουν τα πρώτα τους βήματα. Όλοι τους αντλούσαν από το πλούσιο θησαυροφυλάκιο των γνώσεων και της πείρας του γέρο-Ένγκελς.

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς που και οι δυό τους ήξεραν τα ρώσικα και διάβαζαν ρωσικά βιβλία, έδειχναν ζωηρό ενδιαφέρον για τη Ρωσία, παρακολουθούσαν με συμπάθεια το ρωσικό επαναστατικό κίνημα και κρατούσαν επαφή με τους ρώσους επαναστάτες. Και οι δυο τους έγιναν σοσιαλιστές από δημοκράτες και το δημοκρατικό αίσθημα του μίσους ενάντια στην πολιτική αυθαιρεσία ήταν εξαιρετικά δυνατό μέσα τους. Το άμεσο αυτό πολιτικό αίσθημα μαζί με τη βαθιά θεωρητική κατανόηση της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική αυθαιρεσία και στην οικονομική καταπίεση, καθώς και η πλούσια πείρα της ζωής, έκαναν τον Μαρξ και τον Ένγκελς εξαιρετικά ευαίσθητους από πολιτική ακριβώς άποψη.

Για το λόγο αυτό η ηρωική πάλη μιας ολιγάριθμης μερίδας ρώσων επαναστατών ενάντια στην πανίσχυρη τσαρική κυβέρνηση έβρισκε στην ψυχή αυτών των δοκιμασμένων επαναστατών την πιο θερμή απήχηση. Αντίθετα, η τάση ορισμένων να παραιτηθούν για κάποια δήθεν οικονομικά ωφελήματα, από το πιο άμεσο και ποιο σπουδαίο καθήκον των ρώσων σοσιαλιστών, από την κατάχτηση της πολιτικής ελευθερίας, τους φαινόταν, φυσικά, ύποπτη και ακόμα τη θεωρούσαν άμεση προδοσία της μεγάλης υπόθεσης της κοινωνικής επανάστασης. «Η απελευθέρωση του προλεταριάτου πρέπει να είναι υπόθεση του ίδιου του προλεταριάτου», δίδασκαν συνεχώς ο Μαρξ και ο Ένγκελς (20). Και το προλεταριάτο για να παλέψει για την οικονομική του απελευθέρωση πρέπει να καταχτήσει ορισμένα πολιτικά δικαιώματα. Εκτός από αυτό και ο Μαρξ και ο Ένγκελς έβλεπαν καθαρά πως η πολιτική επανάσταση στη Ρωσία θα έχει τεράστια σημασία και για το εργατικό κίνημα της Δυτικής Ευρώπης. Η απολυταρχική Ρωσία ήταν πάντοτε το στήριγμα όλης της ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Βέβαια, η εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνής θέση που δημιούργησε για τη Ρωσία ο πόλεμος του 1870, ανάβοντας για πολύν καιρό την έχθρα ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία μεγάλωσε απλώς τη σημασία της απολυταρχικής Ρωσίας, σαν αντιδραστικής δύναμης. Μόνο μια ελεύθερη Ρωσία, που δε θα έχει ανάγκη να καταπιέζει του πολωνούς, τους φιλανδούς, τους γερμανούς, τους αρμένιους και τους άλλους μικρούς λαούς, ούτε να εξωθεί διαρκώς τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία και τη Γερμανία ενάντια στη Γαλλία, θα επιτρέχει στη σημερινή Ευρώπη να ανασάνει ελεύθερα από τα βάρη του πολέμου, θα εξασθενίσει όλα τα αντιδραστικά στοιχεία στην Ευρώπη και θα αυξήσει τη δύναμη της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης. Να γιατί ο Ένγκελς επιθυμούσε θερμά την εγκαθίδρυση της πολιτικής ελευθερίας στη Ρωσία και προς όφελος του εργατικού κινήματος στη Δύση. Οι ρώσοι επαναστάτες έχασαν στο πρόσωπό του τον καλύτερό τους φίλο.

Αιώνια η μνήμη του Φρίντριχ Ένγκελς, του μεγάλου αγωνιστή και δάσκαλου του προλεραριάτου!.

 

 

V.I Lenin, Άπαντα, τόμος 2, σελ 5-14, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

 

Σημειώσεις:

  1. Το άρθρο-νεκρολογία “Φρίντριχ Ένγκελς” γράφτηκε απο τον Λένιν το φθινόπωρο του 1895 και δημοσιεύτηκε στη συλλογή “Ραμπότνικ“, τεύχος 1-2. που βγήκε όχι νωρίτερα απο τον Μάρτη του 1896. “Ραμπότνικ” (Εργάτης) ήταν η συλλογή που εξέδιδε σε μη περιοδικά διαστήματα στο εξωτερικό στα χρόνια 1896-1899 η ” Ένωση των ρώσων σοσιαλδημοκρατών με επιμέλεια της ομάδας “Απελευθέρωση της δουλειάς”. Πρωτεργάτης της έκδοσης της συλλογής “Ραμπότνικ” ήταν ο ίδιος ο Λένιν. Τον καιρό της παραμονής στο εξωτερικό το 1895 ο Λένιν συμφώνησε με τον Γ.Β Πλεχάνοφ και τον Π.Μπ Άξελροντ να βγάζει και να επιμελείται τη συλλογή η ομάδα “Απελευθέρωση της δουλειάς”. Όταν γύρισε στη Ρωσία, ο Λένιν έκανε μεγάλη δουλιά για την οργάνωση της οικονομικής ανάπτυξης της έκδοσης αυτής και τον εφοδιασμό της συλλογής με άρθρα και ανταποκρίσεις απο την Ρωσία. Ώς την σύλληψη του, τον Δεκέμβρη του 1895, ο Λένιν ετοίμασε και έστειλε στη σύνταξη της συλλογής “Ραμπότνικ” το άρθρο νεκρολογία “Φρίντριχ Ένγκελς” και κάμποσες ανταποκρίσεις. Μερικές απο αυτές (του Α.Α.Βανέγεφ, του Μ.Α.Σίλβιν, του Σ.Π.Σεστέρνιν) δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 1-2 και στο τεύχος 5-6 της συλλογής. Βγήκαν συνολικά 6 τεύχη της συλλογής “Ραμπότνικ” (τρία διπλά τεύχη και 10 τεύχη του περιοδικού “Λιστόκ-Ραμπότνικα
  2. Οι στίχοι, που παραθέτει ο Β.Ι.Λένιν σαν επίγραμμα στο άρθρο “Φρίντριχ Ένγκελς“, είναι παρμένοι απο το ποιήμα του Ν.ΑΝεκράσοφ “Στη μνήμη του Ντομπρολιούμποφ” (βλ .Ν.Α.Νεκράσοφ, Πλήρης συλλογή έργων και γραμμάτων, ρωσ έκδ, τομ.ΙΙ, 1948,σελ 200)
  3. Φ.Ένγκελς, Πρόλογος στο βιβλίο “ο Πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ Ι, 1955,σελ 604)
  4. βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα, 2η ρωσ έκδ, τομ 2ος, σελ 231-517
  5. βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα, 2η ρωσ έκδ, τομ 2ος, σελ 3-230
  6. Ο Λένιν έχει υπόψη του το περιοδικό “Deutsch-Franzosiche Jahr-bucher” (“Γερμανό-γαλλικά Χρονικά”) που έβγαινε στο Παρίσι κάτω απο την διεύθυνση του Κ.Μάρξ και του Α.Ρούγκε στα γερμανικά. Βγήκε μόνο το πρώτο, διπλό, τεύχος το Φλεβάρη του 1844. Σε αυτό δημοσιεύτηκαν τα έργα του Κ.Μάρξ “Σχετικά με το εβραικό ζήτημα“, “Κριτική της χεγκελειανής φιλοσοφίας του δικαίου, Εισαγωγή” καθώς και τα έργα του Φ.Ενγκελς “Δοκίμιο κριτικής της πολιτικής οικονομίας” και “Η κατάσταση της Αγγλίας.Θωμάς Καρλάυλ. “Το παρελθόν και το παρόν” (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα, 2η ρωσ έκδ, τομ 1ος, σελ 382-413,414,429,544-571,572-597) που δείχνουν το οριστικό πέρασμα του Μάρξ και του Ένγκελς στον υλισμό και στον κομμουνισμό. Κύρια αιτία της διακοπής της έκδοσης του περιοδικού ήταν οι διαφωνίες του Μάρξ με τον αστό ριζοσπάστη Ρούγκε πάνω σε ζητήματα αρχών.
  7. Πρόκειται για την εργασία του Φ.Ένγκελς “Δοκίμιο κριτικής της πολιτικής οικονομίας” (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα, 2η ρωσ έκδ, τομ 1ος, σελ 544-571)
  8. “Ένωση των Κομμουνιστών”- πρώτη διεθνής οργάνωση του επαναστατικού προλεταριάτου. Πρίν απο τη δημιουργία της “Ένωσης” ο Μάρξ και ο Ένγκελς έκαναν σημαντική δουλιά για την ιδεολογική και οργανωτική συσπείρωση των σοσιαλιστών και των εργατών όλων των χωρών. Στίς αρχές του 1847 ο Μάρξ και ο Ένγκελς προσχώρησαν στην μυστική γερμανική εταιρεία “Ένωση των δικαίων”. Στις αρχές του Ιούνη του 1847 έγινε στο Λονδίνο το συνέδριο της “Ένωσης των δικαίων”, και σε αυτό η εταιρεία μετονόμαστηκε σε “Ένωση των Κομμουνιστών”. Το προηγούμενο αόριστο σύνθημα-“όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια!“-αντικαταστάθηκε με το μαχητικό διεθνιστικό σύνθημα-“Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!“.Η “Ένωση των κομμουνιστών” έβαλε για σκοπό της την ανατροπή της αστικής τάξης, την εξάλειψη της παλιάς, της αστικής κοινωνίας, που στηρίζεται στον ανταγωνισμό των τάξεων και τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας χωρίς τάξεις και ατομική ιδιοκτησία. Ο Μάρξ και ο Ένγκελς πήραν μέρος της εργασίες του δεύτερου συνεδρίου της “Ένωσης”, που έγινε στο Λονδίνο τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1847 και με εντολή του συνεδρίου έγραψαν το πρόγραμμα της “Ένωσης”-το “Μανιφέστο του Κομμουνιστικού κόμματος“, που δημοσιεύτηκε το Φλεβάρη του 1848. Η “Ένωση των κομμουνιστών” έπαιξε μεγάλο ιστορικό ρόλο σαν σχολειό, προλετάριων επαναστατών, σαν έμβρυο του προλεταριακού κόμματος, σαν πρόδρομος της Διεθνούς Ένωσης των Εργατών (της Ι Διεθνούς). Έζησε ως τον Νοέμβρη του 1852. Η ιστορία της “Ένωσης” δίνεται στο άρθρο του Φ.Ένγκελς “Για την ιστορία της Ένωσης των κομμουνιστών” (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ ΙΙ, 1955,σελ 320-338)
  9. Η “Νέα Εφημερίδα του Ρήνου (“Neue Rheinische Zeitung”) έβγαινε στην Κολωνία απο την 1 του Ιούνη 1848 ώς τις 19 Μάη 1849. Καθοδηγητές της εφημερίδας ήταν ο Κ.Μάρξ και ο Φ.’Ενγκελς, αρχισυντάκτης-ο Μάρξ. Σύμφωνα με την έκφραση του Λένιν, η εφημερίδα ήταν “το καλύτερο, το απαράμιλλο όργανο του επαναστατικού προλεταριάτου“(Άπαντα, 4η ρως.εκδ, τομ.21ος σελ.64), έπαιξε το ρόλο διαπαιδαγωγητή των λαικών μαζών, της ξεσίκωνε στην πάλη ενάντια στην αντεπανάσταση, ασκούσε επιρροή σε όλη τη Γερμανία. Η αποφασιστική και αδιάλλακτη στάση της “Νέας Εφημερίδας του Ρήνου“, ο μαχητικός διεθνισμός της απο τους πρώτους ακόμα μήνες της ύπαρξης της προκάλεσαν το κατατρεγμό της απο το φεουδαρχικό-μοναρχικό και φιλελεύθερο αστικό τύπο, καθώς και διώξει απο την κυβέρνηση. Η απέλαση του Μάρξ απο την πρωσική κυβέρνηση και οι διωγμοί ενάντια στους άλλους συντάκτες στάθηκαν η αιτία να διακοπεί η έκδοση της εφημερίδας. Για τη (“Νέα Εφημερίδα του Ρήνου“) βλ , το άρθρο του Φ.Ένγκελς “ο Μάρξ και η Νέα Εφημερίδα του Ρήνου (1848-1849)” (Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ ΙΙ, 1955,σελ 311-319).
  10. Πρόκειται για το βιβλίο του ΦΈνγκελς “Αντί-Ντύρινγκ, η ανατροπή της επιστήμης απο τον κύριο Ευγένιο Ντύρινγκ“.
  11.  Με τον τίτλο αυτό βγήκε στη ρωσική έκδοση το 1892 η εργασία του Φ.Ενγκελς “η εξέλιξη του σοσιαλισμού απο την ουτοπία στην επιστήμη“, που είχε σαν βάση της τρία κεφάλαια απο το βιβλίο του ΦΈνγκελς “Αντί-Ντύρινγκ” (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ ΙΙ, 1955,σελ 107-145).
  12. βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ ΙΙ, 1955,σελ 160-310.
  13. βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ ΙΙ, 1955,σελ 339-382.
  14. Ο Β.Ι.Λένιν έχει υπόψη του Φ.Ένγκελς “η εξωτερική πολιτική του ρωσικού τσαρισμού”, που δημοσιεύτηκε στα δύο πρώτα τεύχη του”Σοτσιαλ-Ντεμοκράτ” με τον τίτλο “Η εξωτερική πολιτική του ρωσικού βασιλείου” (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα, 2η ρωσ έκδ, τομ XVI, μέρος 2I, 1936, σελ 3-40).”Σοτσιαλ-Ντεμοκράτ“-φιλολογικό-πολιτική επιθεώρηση. Την έβγαζε η ομάδα “Απελευθέρωση της δουλιάς” στο εξωτερικό (Λονδίνο-Γενέυη) στα χρόνια 1890-1892. Έπαιξε μεγάλο ρόλο για τη διάδοση των ιδεών του μαρξισμού στην Ρωσία. Βγήκαν συνολικά τέσσερα τεύχη. Κύριοι συνεργάτες του περιοδικού “Σοτσιαλ-Ντεμοκράτ” ήταν ο Γ.Β Πλεχάνοφ, ο Π.ΜΠ.Άξερλοντ και η Β.Ι Ζασούλιτς.
  15.  Ο Λένιν έχει υπόψη του τα άρθρα του Φ.’Ενγκελς “Για το ζήτημα της κατοικίας” (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ Ι, 1955,σελ 504-587)
  16.  Πρόκειται για το άρθρο του Φ.Ενγκελς “Για τις κοινωνικές σχέσεις στη ΄Ρωσία” και τον επίλογο στο άρθρο αυτό, που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο “Ο Φρίντριχ Ένγκελς για τη Ρωσία“. Γενεύη 1894 (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα,  ρωσ έκδ, τομ XV,1933, σελ 251-264, τομ XVI, μέρος 2I, 1936, σελ 388-401).
  17. Τέταρτο τόμου του “Κεφαλαίου” ονομάζει ο Λένιν, σύμφωνα με την υπόδειξη του Φ.Ενγκελς, το έργο του Κ.Μάρξ “Θεωρίες για την υπεραξία” που γράφτηκε το 1862-1863. Στόν πρόλογο του δεύτερου τόμου του “Κεφαλαίου” ο Ένγκελς έγραφε: “Επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω το κριτικό μέρος αυτού του χειρογράφου (των “θεωριών για την υπεραξία“συντ) σαν IV τόμο του “Κεφαλαίου”, αφού αφαιρέσω τα πολυάριθμα σημεία που εξαντλούνται στους τόμους 2I και 3I” (Κ.Μάρξ ” Το Κεφάλαιο“, ρώς εκδ, τόμος II, 1955, σελ 2). Ο Ένγκελς όμως δεν πρόφτασε να προετοιμάσει την έκδοση του IV τόμου του “Κεφαλαίου“. Οι “Θεωρίες για την υπεραξία” πρωτοδημοσιεύτηκαν στα γερμανικά με επιμέλεια του Κ.Κάουτσκυ το 1905-1910. Στην έκδοση αυτή παραβιάστηκαν οι βασικές απαιτήσεις της επιστημονικής δημοσίευσης του κειμένου και διαστρεβλώθηκαν και μια σειρά θέσεις του Μαρξισμού. Το Ινστιτούτο μαρξισμού-λενινισμού τις Π.Ε του ΚΚΣΕ βγάζει νέα έκδοση της εργασίας “Θεωρίες για την υπεραξία” (IV τόμος του “Κεφαλαίου“) σε τρία μέρη σύμφωνα με το χειρόγραφο του 1862-1863 (βλ Κ.Μάρξ “Θεωρίες για την υπεραξία” ρως.εκδ., (IV τόμος του “Κεφαλαίου”), μέρος I, 1955, μέρος 2I, 1957).
  18. Πρόκειται για το γράμμα του Φ.Ένκελς πρός τον Ι.Φ Μπέκκερ της 15 του Οχτώβρη 1884 (βλ Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα,  ρωσ έκδ, τομ XXVII,1933, 1935, σελ 415)
  19. “Διεθνής ένωση των εργατών”-Διεθνής εταιρεία των Εργατών (I Διεθνής)- η πρώτη διεθνής οργάνωση του προλεταριάτου. Ιδρύθηκε απο τον Κ.Μάρξ το 1864 στη διεθνή εργατική σύναξη, που συγκλήθηκε στο Λονδίνο απο άγγλους και γάλλους εργάτες. Η δημιουργία της I Διεθνούς είναι αποτέλεσμα επίμονης πολύχρονης πάλης του Κ.Μάρξ και του Φ.Ένγκελς για ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης. Όπως τόνιζε ο Β.Ι Λένιν, η I Διεθνής “έβαλε τα θεμέλια της Διεθνούς οργάνωσης των εργατών για την προετοιμασία της επαναστατικής τους εφόδου ενάντια στο κεφάλαιο” “έβαλε τα θεμέλια της προλεταριακής, της διεθνούς πάλης για το σοσιαλισμό” ( Άπαντα, τέταρτη ρωσική έκδοση, τομ 29ος, σελ 280,281). Κεντρικό καθοδηγητικό όργανο της I Διεθνούς ήταν το Γενικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης των Έργατών, με μόνιμο μέλος του τον Κ.Μάρξ. Υπερνικώντας τις μικροαστικές επιρροές καιτ ης σεχταριστικές τάσεις, που κυριαρχούσαν τότε στο εργατικό κίνημα (τρέιντ-γιουνιονισμός στην Αγγλία, προυντονισμός και αναρχισμός στις λατινικές χώρες), ο Μάρξ συσπείρωνε γύρω του τα πιο συνειδητά μέλη του Γενικού συμβουλίου (Φ.Λέσσνερ, Ε.Ντιπόν, Γ.Γιούνγκ,κ.α). Η I Διεθνής καθοδηγούσε την οικονομική και πολιτική πάλη των εργατών των διαφόρων χωρών και εδραίωνε τη διεθνή τους αλληλεγγύη. Τεράστιος έιναι ο ρόλος της I Διεθνούς στο έργο της διάδοσης του Μαρξισμού, της συνένωσης του Μαρξισμού με το εργατικό κίνημα. Μετά την ήττα της Κομμούνας του Παρισιού μπήκε στην εργατική τάξη το καθήκον της δημιουργίας μαζικών εθνικών κομμάτων με βάση τις αρχές, που διατύπωσε η I Διεθνής. “Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση πραγμάτων στην Ευρώπη-έγραφε το 1873 ο Κ.Μάρξ-θεωρώ οπωσδήποτε ωφέλιμο να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η επίσημη οργάνωση της Διεθνούς” (Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Διαλεχτά γράμματα, 1953, ,σελ 288). Το 1876 στην συνδιάσκεψη της Φιλαδέλφειας η I Διεθνής διαλύθηκε επίσημα.
  20. Βλ Κ.Μάρξ “Προσωρινό καταστατικό της Ένωσης“, “Γενικό καταστατικό της Διεθνούς Ένωσης Έργατων“, Φ.’Ενγκελς, πρόλογος στη γερμανική έκδοση του 1890 του “Μανιφέστου του Κομμουνιστικού κόμματος” (Κ.Μάρξ και Φ.’Ενγκελς, Άπαντα,  ρωσ έκδ, τομ XIII, μέρος I, 1936, σελ 13, Διαλεχτά έργα σε δύο τόμους, ρως εκδ, τομ ΙΙ, τομ I, μέρος 2I, 1955, σελ 6 και 34)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *