Συντακτική Επιτροπή

 

 

Σε μια εποχή που η καπιταλιστική κρίση βυθίζει την Ευρώπη στην άβυσσο της κοινωνικής βαρβαρότητας, έρχεται περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο η επικαιρότητα της υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας, η πάλη για την εργατική εξουσία και την κομμουνιστική προοπτική. Όχι σαν συνθήματα αποκομμένα από τη ζωή και την πάλη· πρώτα από όλα σαν κρίσιμη συμβολή στις σημερινές μάχες, στην ανατροπή των «μνημονίων χωρίς τέλος» και την προοπτική της μόνης πραγματικής διεξόδου για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, της δημιουργίας μιας άλλης οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνικής ζωής. Mιας οργάνωσης πέρα από τον κανιβαλικό καπιταλισμό της κρίσης και τους εθνικούς και διεθνικούς μηχανισμούς του, που θα αξιοποιεί και την πολύτιμη πείρα από τις απόπειρες σοσιαλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας του προηγούμενου αιώνα.

Στην Ελλάδα η επίθεση του κεφαλαίου έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής καταστροφής, με τη σφαγή ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Μέσα από την πείνα και τη φτώχεια ξεπροβάλλει ο φασισμός που αναλαμβάνει την εξόντωση όποιου αντιστέκεται. Ταυτόχρονα, από την αρχή της κρίσης, προωθούνται μέσα από τα διάφορα κανάλια του συστήματος (ΜΜΕ, διαδίκτυο, εκδόσεις κλπ.) εκείνες οι απόψεις που, αν και πολλές φορές εμφανίζονται με «αριστερό» ή ακόμα και «μαρξιστικό» προσωπείο, ωστόσο συσκοτίζουν την ερμηνεία της κοινωνικής πραγματικότητας, υπονομεύοντας την πάλη για την ανατροπή της.

Η κυριαρχία των απολογητικών θεωριών του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού (ΕΕ), της ταξικής εκμετάλλευσης με «ανθρώπινο πρόσωπο», της διαστρέβλωσης της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος και της μαρξιστικής θεωρίας, της επιστροφής του κάθε μικροαστικού και αστικού ιδεολογικού ρεύματος γίνεται, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή, ισχυρό όπλο για την πολιτική χειραγώγηση του εργατικού κινήματος. Είναι λοιπόν ζωτική ανάγκη για την επανεξόρμηση των κομμουνιστικών ιδεών, για έναν σύγχρονο μαρξισμό στην υπηρεσία του κόσμου της εργασίας, ανεξάρτητο από τους κάθε λογής μηχανισμούς της αστικής «πληροφόρησης».

Η  Μαρξιστική Επιθεώρηση Praxis στόχο έχει να αποτελέσει ελάχιστη συμβολή στα παραπάνω. Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι χρειάζεται ο σταθερός προσανατολισμός σε όλους όσους στρατεύονται στην προσπάθεια και τους αγώνες της εργατικής τάξης αλλά και στις κομμουνιστικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν μέσα στην εργατική τάξη, όχι στα χαρτιά και τα λόγια αλλά στην πραγματικότητα. Με σκοπό την συμβολή στην δημιουργία χώρων θεωρητικής και πολιτικής συσπείρωσης έξω από τα κατεστημένα πεδία της αστικής πολιτικής και των διάφορων διαχειριστών της. Αυτό είναι και το κριτήριο με το οποίο η έκδοση και το ιστολόγιο θέλουν να συμβάλουν.

Σε αυτό το πλαίσιο η Μαρξιστική Επιθεώρηση Praxis θα δώσει βήμα σε κείμενα και εργασίες, πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και προσπάθειες από το εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε σε μεταφράσεις και αναδημοσιεύσεις κειμένων που μπορούν σήμερα να συμβάλουν στον ιδεολογικό εξοπλισμό του εργατικού κινήματος και την αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία.

Κανόνες λειτουργίας/Πολιτική δημοσιεύσεων και σχολιασμού.

H Μαρξιστική Επιθεώρηση Praxis δεσμεύεται αποκλειστικά απο τις διαδικασίες της συντακτικής της επιτροπής. Οι μόνοι που έχουν την ευθύνη για τα κείμενα είναι οι συγγραφείς τους.

Η συντακτική επιτροπή υποστηρίζει την δημοσίευση κειμένων που βρίσκονται στο πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω η κειμένων που θα συμβάλλουν στον αντίστοιχο διάλογο, ανεξάρτητα απο διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην περίπτωση που σε ένα κείμενο που έχει σταλεί δεν υπάρχουν οι παραπάνω προυποθέσεις, η συντακτική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει γραπτά τον συγγραφέα για τους λόγους μη δημοσίευσης. Τα κείμενα πρέπει να είναι πρωτότυπα και ενυπόγραφα, όπως είναι όλα τα κείμενα της επιθεώρησης. Δεν θεωρούμε ότι η ανωνυμία είναι δρόμος για τον διάλογο για το εργατικό κίνημα και όπως δεν παρεμβαίνουμε ανώνυμα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές μας δεν το κάνουμε και εδώ. Μη υπογεγραμμένα κείμενα δεν θα δημοσιεύονται, χωρίς ειδοποιήση.

Ενώ η συντακτική επιτροπή προφανώς επιλέγει τα συγκροτημένα κείμενα σαν τρόπο έκφρασης και διαλόγου και όχι τα σχόλια κάτω απο τα κείμενα,  το ιστολόγιο της επιθεώρησης δίνει την δυνατότητα σχολιασμού των κειμένων αν κάποιος το επιθυμεί. Σχόλια ανώνυμα-δηλαδή χωρίς καμία υπογραφή, επώνυμη η όχι-, υβριστικά, ρατσιστικά κλπ φυσικά δεν θα δημοσιεύονται, χωρίς άλλη ενημέρωση. Το ίδιο ισχύει για σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης στην οποία αποστέλλονται.

Είναι αυτονόητο ότι η συντακτική επιτροπή επιτρέπει την αναδημοσίευση των κειμένων του ιστολογίου με μόνη προυπόθεση την αναφορά στις πηγές, ώστε οι αναγνώστες να γνωρίζουν ποιός φέρει την ευθύνη για το περιεχόμενο. Αν  προκύπτει κάποιο θέμα σχετικά με εικόνες-δικαιώματα κλπ για τα κείμενα άλλων συγγραφέων που εμείς αναδημοσιεύουμε η δημοσιεύουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι η επικοινωνία με το ιστολόγιο.

Η Μαρξιστική Επιθεώρηση Praxis υποστηρίζεται οικονομικά μόνο απο τα μέλη της συντακτικής επιτροπής και απο καμία άλλη πηγή και ρητά αποκλείει κάθε χρήση των μέσων της επιθεώρησης (ιστολόγιο/facebook κλπ) για οποιοδήποτε οικονομικό όφελος (διαφημίσεις κ.α). Θέση μας είναι ότι η συμβολή στην επανεξόρμηση των κομμουνιστικών ιδεών και στον αγώνα του εργατικού κινήματος δεν είναι μέσο για επιπλέον εισόδημα, όσο αναγκαίο μπορεί να είναι αυτό.

Μάιος 2016

 
Η συντακτική επιτροπή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *