Απεργία 30 Μάη: Οι απαντήσεις δόθηκαν στο δρόμο

Απεργία 30 Μάη: Οι απαντήσεις δόθηκαν στο δρόμο

 

Χιλιάδες απεργοί, από δεκάδες χώρους δουλειάς, έδωσαν, μέσα από τα μπλόκ των ταξικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών του ΠΑΜΕ την απάντηση τόσο στους εργατοπατέρες που προσπάθησαν να φτιάξουν μια φιέστα υπέρ των εργοδοτών, όσο και στους “επαναστάτες” της απεργοσπασίας και της..παραλίας, που προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους από το να απεργήσουν. Στην Αθήνα-από εδώ έρχεται η εικόνα-όταν τα μπλοκ των σωματείων πέρασαν μπροστά από την συγκέντρωση της ΓΣΕΕ υπήρχαν μόνο μερικές δεκάδες άτομα. Οι εργοδότες φυσικά δεν ήταν πουθενά.

Το ΠΑΜΕ για άλλη μια φορά, όπως και τον Ιανουάριο που η ΓΣΕΕ δεν έβαλε απεργία, βγήκε μπροστά και ακύρωσε τα σχέδια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της κυβέρνησης, που ήθελαν ένα πανηγύρiιτης “Κοινωνικής Συμμαχίας”. Χωρίς την μαζική κινητοποιήση του ΠΑΜΕ, κινητοποιήση που έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο (ακόμα και η ημερομηνία είχε μπεί κοντά σε αργία για να δυσκολέψει η απεργιακή συμμετοχή) και με συνεχείς προσπάθειες, εξορμήσεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς αυτό δεν θα είχε συμβεί. Η μαζικότητα της παρουσίας των συνδικάτων “εξαφάνισε” από το δρόμο την φιέστα της ΓΣΕΕ σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ορισμένα αστικά ΜΜΕ αναγκάστηκαν να μεταδίδουν την κινητοποιήση με κέντρο το ΠΑΜΕ.

Η επιτυχία βέβαια της ακύρωσης στην πράξη (για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες) της γραμμής ΓΣΕΕ-κυβέρνησης-εργοδοτών δεν υποβαθμίζει τον γενικότερο συσχετισμό ούτε τις δύσκολες αναμετρήσεις που έρχονται στο εργατικό κίνημα. Αντίθετα δείχνει το βάθος της σύμπραξης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με την κυβέρνηση και τους εργοδότες και τα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πέρα από το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκαν μικρότερες απεργιακές συγκεντρώσεις εκατοντάδων ατόμων από οργανώσεις της αριστεράς.

Για τους απεργοσπάστες του ΝΑΡ και άλλων που τους ακολούθησαν, που κατήγγειλαν τους εργάτες που έκαναν παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς και απεργούσαν  ότι συμμαχούν…με την εργοδοσία δεν χρειάζεται να πεί κανείς και πολλά. Οι χώροι αυτoί, που προσπάθησαν όλες τις προηγούμενες μέρες, κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να σπείρουν σύγχυση και απογοήτευση, πήραν και αυτοί, όπως και οι εργατοπατέρες, την απάντηση στο δρόμο.

Αυτή είναι εξάλλου η ιδιομορφία (και η δυσκολία) της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς και το εργατικό κίνημα, με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Μπορεί να φτιάξεις όσες διαδικτυακές διακηρύξεις και τουίτ θέλεις για το ότι  π.χ η τάδε κινητοποιήση δεν είναι απεργία, όμως στο τέλος την απάντηση για το τι είναι η δεν είναι θα την δώσουν οι ταξικές οργανώσεις της εργατικής τάξης ,στον δρόμο και στους χώρους δουλειάς. Εκεί δηλαδή που κρίνονται πραγματικά οι εξελίξεις, εκεί που  αναπνέουν οι αγωνίες και οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας. 

 

 

 

Praxisreview

 

 

Ανταπόκριση από την πορεία από 902.gr

 

 

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν με επίκεντρο τις ανάγκες τους – Απάντησαν σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και εργοδοτικό συνδικαλισμό (VIDEO – ΦΩΤΟ)

 

 

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες απεργοί από δεκάδες κλάδους δουλειάς με τη μαζική διαδήλωση στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, απάντησαν στα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους «εθνικούς στόχους» των μονοπωλίων. 

Με το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, πήραν θέση απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, που εντείνουν την επίθεση με στόχο τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας.

«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά»«Όχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική», «ΣΕΒ και ΓΣΕΕ κοινωνικοί εταίροι, στων εργατών τη φτώχεια συνεταίροι» βροντοφώναξαν οι απεργοί.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Ντάλιοςαντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλαςμέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και ακολούθησε πορεία ως το Σύνταγμα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του). 

Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, το οποίο «πλημμύρισε» από τους χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, συνταξιούχους και γυναίκες. 

Ιδιαίτερη στιγμή στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν το γεγονός ότι οι διαδηλωτές κρατούσαν το γιγαντοπανόπου είχε αναρτήσει το ΠΑΜΕ στην πρόσφατη συμβολική κατάληψη στη ΓΣΕΕ όταν η πλειοψηφία της υπέγραψε τη λεγόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ήταν παραγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοξενοδόχων, κρατούν διαδηλωτές στην απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα. 

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, από τα χαράματα στις απεργιακές περιφρουρήσεις, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους χώρους δουλειάς τα Σωματεία, τα Συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έστειλαν μήνυμα στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) που έχουν «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους. Τόνισαν ότι για τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Ο αγώνας και η πάλη με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *