Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μενού
  • Για το Praxis
  • Εργατική Τάξη
  • Πολιτική
  • Πολιτική Οικονομία
  • Ιστορία
  • Φιλοσοφία
  • Διεθνή
  • Πολιτισμός
  • Μεταφράσεις
  • Αναζήτηση
  • Για το Praxis
  • Εργατική Τάξη
  • Πολιτική
  • Πολιτική Οικονομία
  • Ιστορία
  • Φιλοσοφία
  • Διεθνή
  • Πολιτισμός
  • Μεταφράσεις

Praxis Review

Eργατικό περιοδικό/Μαρξιστική επιθεώρηση θεωρίας και πολιτισμού

Επιτροπή Σοφών: Πόρισμα κηδειόχαρτο για ότι απέμεινε απο τα εργατικά δικαιώματα

Συλλογή κειμένων30 Σεπτεμβρίου 20160

Όλόκληρο το πόρισμα εδώ

 

Όλο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το νέο Εργασιακό

Τα πάνω κάτω προτείνει να έρθουν στην ελληνική αγορά εργασίας η Διεθνής Επιτροπή Ειδικών, της οποίας το πόρισμα δημοσιεύει σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οι σημαντικότερες αλλαγές που το πόρισμα αυτό προβλέπει: 

– Χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους,

– “Ρήτρα” μικρότερου κατώτατου μισθού,

– Μειωμένο ωράριο για επιχειρήσεις με οικονομικές δυσχέρειες,

_ Αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων,

– Μισθολογικές ωριμάνσεις μετά από διαπραγμάτευση εργαζομένων-εργοδοτών

– Καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Όπως μετέδιδε το Capital.gr νωρίτερα, ακόμη χαμηλότερους μισθούς για τους νέους προτείνει η Διεθνής Επιτροπή Ειδικών στο πόρισμά της για το νέο εργασιακό. Παράλληλα το πόρισμα προβλέπει τη δυνατότητα διαμόρφωσης βασικών μισθών κάτω ακόμη και από τον εθνικό κατώτατο μισθό, την παροχή επιδόματος σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται με μειωμένο ωράριο εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, παραπέμπει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την προληπτική διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων, ενώ προτείνει και την επαναφορά της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Το πόρισμα παρουσίασε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις και πως θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μετά την έλευση των ανωτάτων κλιμακίων στις 17 Οκτωβρίου.

Το πόρισμα προβλέπει τις παρακάτω βασικές αλλαγές σε όλο το εύρος των εργασιακών σχέσεων. 

Ειδικότερα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων:

– προτείνει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των νέων (σ.σ ο οποίος είναι ήδη κατά 32% χαμηλότερος από τον εθνικό κατώτατο μισθό που αφορά τους εργαζομένους άνω των 25 ετών)

– μέρος της επιτροπής σοφών υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω έναντι των εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, εκτός αν και οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα οι οποίες θα επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων. 

– τονίζει ότι σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. 

– υποστηρίζει ότι το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης (σσ. των ομαδικών απολύσεων) πρέπει να συζητείται ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ.

– εκτιμά ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις.  

– σημειώνει πως η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο

– προβλέπει ότι η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί  6 μήνες. 

– δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία.

– δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας. 

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι σήμερα συζητείται το πόρισμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πως στις 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, όπου θα τεθεί και η επικείμενη “μεταρρύθμιση” του ελληνικού εργασιακού. Στις 20 Οκτωβρίου επίσης ο κ. Κατρούγκαλος θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συζητηθεί η προσφυγή της ΓΣΕΕ σε σχέση με εργασιακά θέματα. 

Πηγή: http://www.capital.gr/story/3158494

Κατοχύρωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας

 

Κατοχύρωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας προβλέπει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών», για τα Εργασιακά, αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα (δείτε παρακάτω) από το υπουργείο Εργασίας.

Το πόρισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, εξυπηρετεί τους προπαγανδιστικούς στόχους της κυβέρνησης και προσφέρει «βοήθεια» για αλλαγές προς το χειρότερο του υφιστάμενου πλαισίου στην αγορά εργασίας μπροστά και στην επικείμενη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η οποία θα αρχίσει εντός του Οκτώβρη, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

 

Τι προβλέπει το πόρισμα

 

Για τον κατώτερο μισθό σημειώνει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη (θέτοντας εκ των προτέρων ένα νοητό «ταβάνι» – φόβητρο προς τους εργαζόμενους με το επιχείρημα του τι «αντέχει η οικονομία»). Στην Επιτροπή υπάρχει διαφωνία ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με καθολική εφαρμογή. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους «κοινωνικούς εταίρους» και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Για τον κατώτατο μισθό των νέων ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη, ενώ ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, διατηρείται η διάκριση του μισθού των εργαζομένων κάτω των 25 ετών και άνω των 25 ετών, διαιωνίζοντας το «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού. 

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ένα μέρος της Επιτροπής υποστηρίζει ότι οι επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις δεν μπορεί να προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές από το υψηλότερο επίπεδο των εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, «εκτός αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες επιτρέπουν προσωρινές παρεκκλίσεις, σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων». Δηλαδή, σε αυτήν την περίπτωση, η σημερινή «παρέκκλιση», με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που καταργούν τις κλαδικές, γίνεται πλέον νόμο, με την ομπρέλα της συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους για την οικονομική επιβίωση της εταιρείας. 

Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως «η μισθολογική ευελιξία στο μικρο-επίπεδο είναι σημαντική. Συνεπώς, η ιεραρχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, όπου συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εγγύτερα των εμπλεκόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό/ομοιοεπαγγελματικό/εθνικό επίπεδο». Που σημαίνει ότι στον ίδιο κλάδο, ένας υποκλάδος ή μια ομάδα ομοειδών επιχειρήσεων ή και μια επιχείρηση θα μπορούν να διαμορφώνουν δικές τους συμβάσεις και μισθούς, ακυρώνοντας στην πράξη την κλαδική.

Για τις ομαδικές απολύσεις παραπέμπει στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, ωστόσο για να αποφευχθούν αυτές προτείνει την περαιτέρω διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, σημειώνοντας ότι «σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης».

Για τη συνδικαλιστική δράση η Επιτροπή δεν προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, για την ανταπεργία (lock out) καλεί το νομοθέτη να διευκρινίσει πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους, εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους λόγω απεργίας των συναδέλφων τους. Έμμεσα προκύπτει ότι η ισχύουσα νομοθεσία καλύπτει τους εργοδότες και επιπλέον ζητείται να γίνει πιο συγκεκριμένη υπέρ τους.

Κατοχυρώνεται και διευρύνεται ο εργασιακός Μεσαίωνας με την έκθεση της Επιτροπής Σοφών

 

Κατοχυρώνεται και διευρύνεται ο εργασιακός Μεσαίωνας τονίζει το ΠΑΜΕ για την έκθεση της «Επιτροπής Σοφών» και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να στηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για την επαναφορά των ΣΣΕ και αναπλήρωση των απωλειών που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός της κ. Κατρούγκαλος, νεκροθάφτες της Κοινωνικής Ασφάλισης, εφιάλτες των συνταξιούχων, έχουν βαλθεί να “σώσουν” τις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα, όπως ακριβώς “έσωσαν” και τις συντάξεις με το νόμο-λαιμητόμο. Κατ‘ εντολή του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων έχουν βάλει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα που μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, δηλαδή στη διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό υπηρετεί η Έκθεση των Σοφών.

Με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού, για τη δήθεν “θετική κατεύθυνση” που κινείται το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”, μας δίνει μια πρόγευση για την προετοιμασία του νέου κύκλου επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Το συγκεκριμένο πόρισμα θέτει όρους και προϋποθέσεις για την υπογραφή ΣΣΕ που θα βοηθούν στη μεγαλύτερη μείωση των μισθών για να διασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και μάλιστα προτείνονται ως αντίδοτο στην ανεργία.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργατοϋπαλλήλους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με οργάνωση και συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να εμποδίσουμε το σχεδιασμό τους και ταυτόχρονα να οργανώσουμε τη δική μας επίθεση με βάση τις ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Να στηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για την επαναφορά των ΣΣΕ και αναπλήρωση των απωλειών που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές».

Πηγή: http://www.902.gr/

Κατηγορίες
  • Εργατική Τάξη
Προηγούμενο άρθρο

Συνάδελφε, μάθε τα δικαιωματά σου! (Συνοπτικός οδηγός εργασιακών δικαιωμάτων)

Επόμενο άρθρο

Να υπογράψουν «με κλειστά μάτια» ζητά από τους εργαζόμενους η εργοδοσία του «Μαρινόπουλου»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποτέλεσμα εικόνας για paintings working class

O κομμουνισμός δεν είναι για μας μια τάξη πραγμάτων που πρέπει να επιβληθεί, ένα ιδεώδες προς το οποίο η πραγματικότητα πρέπει να κατευθυνθεί. Ονομάζουμε κομμουνισμό το κίνημα που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Οι όροι αυτού του κινήματος απορρέουν από τις προϋποθέσεις που ήδη υπάρχουν.

 Τεύχη έντυπης έκδοσης

@ Επικοινωνία

info@praxisreview.gr

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

  • Όταν έκλαψε ο Rousseau: Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και η διάκριση των εξουσιών.
  • Συνάδελφε, μάθε τα δικαιωματά σου! (Συνοπτικός οδηγός εργασιακών δικαιωμάτων)
  • Έλληνες δοσίλογοι και φιλοναζιστές που έδρασαν την περίοδο της κατοχής: Λίστα ατόμων και οργανώσεων
  • Karl Marx: Θέσεις για τον Feuerbach
  • Είκοσι χρόνια απο το σεισμό στην Πάρνηθα: Σαν να ήταν χτες…

 

Αρχείο Κειμένων

Praxis Review 2023.